Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO|  Concertul „Alba unește România”, preluat de zeci de misiuni diplomatice românești din întreaga lume. Producție realizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România – lansarea Orchestrei Române de Folclor”, o producție culturală realizată în întregime de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru Ziua Națională, a fost preluat de zeci de misiunile diplomatice ale României din întreaga lume. Evenimentul cultural a ajuns astfel prin intermediul ambasadelor și consulatelor românești la comunitățile de români și la instituțiile media și de cultură partenere.

„Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a realizat în acest an, cu ocazia Zilei Naționale a României, o producție culturală proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare), respectiv concertul extraordinar de folclor „Alba unește România”. Evenimentul a cuprins și lansarea oficială a Orchestrei Române de Folclor, prima orchestră de uniune națională. Aceasta își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Mulțumim pe această cale misiunilor diplomatice ale României pentru că ne-au susținut și ne-au preluat acest proiect cultural, astfel încât a ajuns, în 1 Decembrie, la românii din Diaspora”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România – lansarea Orchestrei Române de Folclor” a ajuns, de Ziua Națională a României, prin colaborarea cu misiunile diplomatice ale României și instituții media și de cultură partenere, în peste 33 de țări precum SUA, Israel, Suedia, Danemarca, Norvegia, Palestina, Austria, Grecia, Serbia, Polonia, Muntenegru, Indonezia, Bulgaria, Spania, Irlanda, Franța, Italia, Macedonia de Nord, Elveția, Republica Moldova, Anglia, Canada, China, Maroc, Australia, Qatar, Sultanatul Oman, Uzbekistan, Georgia, Germania, Estonia și Turcia.

Concertul „Alba unește România” a reunit peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova. Evenimentul a cuprins și lansarea oficială a Orchestrei Române de Folclor, a cărei inițiator și dirijor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba Iulia, precum și cu participarea unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România.

Concertul s-a bucurat de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Gheorghița Nicolae, Mariana Anghel și Adriana Anghel, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Cornel Borza, Roxana Reche, Anghelina Timiș, Alina Pinca, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Maria Filimon, Forin Boita, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Elena Nistor, Lucreția Goagea, Ciprian Zopota, Mihaela Grec, Bogdan Toma, Daniel Pop, Cristian Țăran, Dorina Narița, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută.

Concertul a fost difuzat, în ziua de 1 Decembrie 2021, de numeroase posturi de televiziune din țară, a fost distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din întreaga lume și Institutelor Culturale Române din străinătate. De asemenea, pentru participanții la manifestările de la Alba Iulia, concertul a fost difuzat pe 4 ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Piața Cetății).

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia au organizat și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României. Manifestările s-au desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare

Bera Larisa

Publicat

în

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea