// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO: Colegiul Național ”David Prodan” Cugir și-a omagiat patronul spiritual. Sesiune de comunicări științifice, prezentare de referate privind viața și opera marelui isoric

Cabinetul Documentare Informare(C.D.I.) de la  Colegiului Național ,,David Prodan” din  Cugir a găzduit astăzi, 13 martie, o manifestare culturală consacrată împlinirii a 116 ani de la nașterea profesorului și istoricului David Prodan, părintele spiritual al instituției locale de învățământ.

La evenimentul organizat de conducerea colegiului ( director – prof. Ionela Cozmescu), de profesorul de istorie Nicolae Băcilă și de profesoara Mariana Cunțan – reprezentant CDI, au luat parte elevi ai clasei a XI-a C din cadrul unității de învățământ.

Programul activităților a cuprins, o sesiune de comunicări științifice consacrată vieții și activității profesorului David Prodan, prezentarea de referate științifice, expoziție de carte cu opera scriitorului, recitări de poezie istorică, precum și o expoziție de pictură.  Elevii: Bianca Radu, Amalia Oprița, Bogdan Kromek, au prezentat referate despre viața academicianului David Prodan, iar elevii: Monica Cetină, Alina Bogdan, Denisa Sas și Ana Enescu au vorbit despre opera istorică a reputatului profesor.

Tot astăzi, la Școala Ginazială ,,David Prodan” din Săliștea a avut loc o activitate în cadrul căreia a fost celebrată ziua de naștere a istoricului și la care au luat parte și reprezentanți ai Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir. Din prezentarea făcută de către profesorul Nicolae Băcilă, elevii au aflat că David Prodan s-a născut la 13 martie 1902, în satul Cioara (azi Săliştea), judeţul Alba și s-a stins din viaţă la 11 iunie 1992, la Cluj-Napoca. A avut o prodigioasă activitate didactică: arhivar(1938); bibliotecar principal, bibliotecar-şef la Biblioteca Centrală Universitară (1943-1948); profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii clujene (1948-1962); şef de secţie la Institutul de Istorie Naţională  Cluj-Sibiu (1943-1948); Şef de secţie la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1948-1972);  Membru corespondent (1948) şi titular al Academiei Române (1955);  Preşedinte de onoare al ,, Centrului de Studii Transilvane” (1991-1992);  Membru al Asociaţiei istoricilor Americani pe locul rămas liber la moartea lui Ferdinand Braudel.

(C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419