Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Colegiul Național ”David Prodan” Cugir și-a omagiat patronul spiritual. Sesiune de comunicări științifice, prezentare de referate privind viața și opera marelui isoric

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cabinetul Documentare Informare(C.D.I.) de la  Colegiului Național ,,David Prodan” din  Cugir a găzduit astăzi, 13 martie, o manifestare culturală consacrată împlinirii a 116 ani de la nașterea profesorului și istoricului David Prodan, părintele spiritual al instituției locale de învățământ.

La evenimentul organizat de conducerea colegiului ( director – prof. Ionela Cozmescu), de profesorul de istorie Nicolae Băcilă și de profesoara Mariana Cunțan – reprezentant CDI, au luat parte elevi ai clasei a XI-a C din cadrul unității de învățământ.

Programul activităților a cuprins, o sesiune de comunicări științifice consacrată vieții și activității profesorului David Prodan, prezentarea de referate științifice, expoziție de carte cu opera scriitorului, recitări de poezie istorică, precum și o expoziție de pictură.  Elevii: Bianca Radu, Amalia Oprița, Bogdan Kromek, au prezentat referate despre viața academicianului David Prodan, iar elevii: Monica Cetină, Alina Bogdan, Denisa Sas și Ana Enescu au vorbit despre opera istorică a reputatului profesor.

Tot astăzi, la Școala Ginazială ,,David Prodan” din Săliștea a avut loc o activitate în cadrul căreia a fost celebrată ziua de naștere a istoricului și la care au luat parte și reprezentanți ai Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir. Din prezentarea făcută de către profesorul Nicolae Băcilă, elevii au aflat că David Prodan s-a născut la 13 martie 1902, în satul Cioara (azi Săliştea), judeţul Alba și s-a stins din viaţă la 11 iunie 1992, la Cluj-Napoca. A avut o prodigioasă activitate didactică: arhivar(1938); bibliotecar principal, bibliotecar-şef la Biblioteca Centrală Universitară (1943-1948); profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii clujene (1948-1962); şef de secţie la Institutul de Istorie Naţională  Cluj-Sibiu (1943-1948); Şef de secţie la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1948-1972);  Membru corespondent (1948) şi titular al Academiei Române (1955);  Preşedinte de onoare al ,, Centrului de Studii Transilvane” (1991-1992);  Membru al Asociaţiei istoricilor Americani pe locul rămas liber la moartea lui Ferdinand Braudel.

(C.P.)

[nggallery id=5302]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea