Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Colegiul ”I.M. Clain” Blaj a marcat săptămâna francofoniei prin concursuri, expoziții, compuneri sau vizionări de filme

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain” Blaj, Săptămâna francofoniei şi a Limbii franceze (16-20 martie) este marcată şi onorată deja de câţiva ani prin diverse evenimente specifice desfășurate în jurul zilei de 20 martie, dată la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Francofoniei.

francofonie Blaj02Sub îndrumarea cadrelor didactice de la catedra de limba franceză: prof. Leontina Dulău, prof. Alina Bircea şi prof. Florin Oltean, elevii au realizat diverse manifestări, care au atras un deosebit interes din partea elevilor, atât a celor din clasele gimnaziale, cât şi a celor din clasele de liceu. De la acest program, nu putea lipsi doamna profesoară Octavia Glogovețan, fosta șefă de catedră, acum aflată în pensie, care și-a manifestat bucuria de a lua parte cu interes la activitățile derulate.

Dintre cele mai importante acţiuni care au avut loc, menţionăm: Vivez la francophonie: vizionări de filme şi audiţie de muzică francofonă, karaoke (clasele de gimnaziu); Une promenade à travers les pays francophones – panou-expoziţie cu texte şi imagini (fotografii, desene), reprezentând date de reper despre francofonie, la Francophonie, c`est quoi? – referate, expuneri, prezentări PowerPoint despre importanţa şi semnificaţiile zilei de 20 martie; Dis-moi dix mots!, sesiune de compuneri pe tema celor 10 cuvinte ale francofoniei 2015.

Punctul culminant al programului de manifestări conscarate Zilei Francofoniei 2015 l-a constituit concursul de cunoştinţe generale despre Franţa, limba franceză şi francofonie Le français, mon fort, aflat la cea de-a VII-a ediţie şi desfăşurat în CDI-ul colegiului (foarte sugestiv “decorat” şi bine organizat de către d-na bibliotecar Brad Maria în mod special pentru această ocazie) , vineri, 20 martie, începând cu orele 12. Competiţia s-a adresat doar claselor liceale și a adus la start nouă echipe a câte doi elevi fiecare, câștigătorii fiind Hăţăgan Mihaela şi Banţa Răzvan (clasa a XII-a B).

francofonie Blaj01Manifestările şi activităţile consacrate Săptămânii francofoniei 2015 au continuat în săptămâna 23-27 martie cu participarea elevilor (atât a celor din gimnaziu, cât şi a liceenilor) la competiţii naţionale de profil, ca de exemplu concursul La Francophonie avant toute chose. La sfârşitul săptămânii, sub numele sugestiv Amitiés franco-roumaines a avut loc şi o întrevedere live urmată de un scurt program artistic între elevii clasei a V-a B de la Colegiul Naţional “I.M. Clain” Blaj şi elevii clasei a II-a de la Şcoala “Louis Pasteur” Les Mées (Alpes de Haute Provence) Franţa.

Participarea elevilor colegiului la diferitele manifestări dedicate Săptămânii Limbii franceze şi a Francofoniei 2015 a fost completată de lucrări prezentate în cadrul altor concursuri, anterioare săptămânii 16-20 martie: Jeunes plumes francophones, concurs internaţional de creaţie literară, gen epistolar (Lyon, Franţa), prin eleva Jeler Cristiana (clasa a IX-a A); À la Une, concurs naţional de francofonie Blaj03creaţie primă pagină de jurnal în limba franceză, organizat de Colegiul Tehnic “I.C. Brătianu” Timişoara şi Centrul Cultural Francez Timişoara, prin elevii Boţan Daniela, Florea Darius şi Docolin Alexandra (clasa a XII-a A), care au obţinut premiul special “Journalistes branchés” (“Ziarişti la modă”).

Pentru viitor, principalul obiectiv urmărit de colectivul cadrelor didactice de la catedra de limba franceză a colegiului este acela de a menţine la un nivel ridicat interesul elevilor pentru învăţarea limbii franceze şi conştientizarea importanţei acesteia. Felicităm, în egală măsură, profesorii și elevii pentru implicarea acestora și pentru disponibilitatea de care au dat dovadă, demonstrând că limba franceză ocupă un loc de onoare între disciplinele studiate în şcoală.

Purtător de cuvânt,

Prof. dr. Claudia Oancea-Raica

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

1-5 mai 2024: SKEPSIS reprezintă Alba Iulia la un important și inedit festival internațional de teatru organizat în Tunisia

Ziarul Unirea

Publicat

în

SKEPSIS reprezintă Alba Iulia la un important și inedit festival internațional de teatru organizat în Tunisia! În perioada 1-5 mai 2024, compania de teatru Skepsis se numără printre teatrele și companiile de teatru din 24 de țări care participă la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru SAHARA, organizat în Tunisia. Evenimentul propune […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea