Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Centrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia a marcat 10 ani de la inaugurare

Publicat

în

centrul de zi001Centrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia a sărbătorit, marți, 10 ani de la inaugurare. La eveniment au fost prezenți beneficiarii serviciilor acordate de instituție și oficiali din conducerea municipiului și județului.

Centrul de zi pentru vârstnici a fost înfiinţat la data de 1 februarie 2004, printr-o finanţare PHARE, în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, Fundaţia PAEM Alba, Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Alba Iulia, a fost acreditat la data de 30 ianuarie 2006, şi şi-a prelungit acreditarea la data de 26 ianuarie 2012.  Valoarea finanţării a fost de 204.951 de euro, din care 181.611 euro au fost solicitaţi şi primiţi de la Uniunea Europeană iar diferenţa a reprezentat contribuţia de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

Obiectul de activitate al Centrului este reinserţia socială a persoanelor vârstnice din Alba Iulia şi prevenirea marginalizării sociale a acestora. Până în prezent, Centrul are 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în municipiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia de la data de 1 iunie 2005, Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale prin intermediul specialiştilor: asistent social, psiholog, jurist, asistent medical şi inspector de specialitate, îndeplinind în principal următoarele atribuţii: identificarea nevoilor în materie de reinserţie şi prevenţie pe plan social; evaluarea nevoilor sociale ale beneficiarilor direcţi ai Centrului şi ale anturajului acestora; informarea clientului asupra alternativelor de asistenţă socială corespunzătoare nevoilor sale; asistarea activităţilor specifice de includere socială, terapie ocupaţională şi de recreere; oferirea de servicii de specialitate (consiliere juridică, socială, psihologică); acordarea consultaţiilor medicale pentru persoanele vârstnice şi în baza consultaţiei, diagnosticarea  fiecărui caz; evaluarea activităţilor Centrului; mediatizarea activităţilor.

În cei 10 ani de activitate a Centrului s-a urmărit diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor, fapt realizat şi confirmat de evoluţia numărului beneficiarilor în fiecare an. Astfel dacă în anul 2004 au fost asistaţi 383 de vârstnici, numărul acestora a crescut în 2014 la 1.213 beneficiari. Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale de consiliere (socială, psihologică, juridică, medicală, emoţională), servicii de terapie ocupaţională, servicii de reintegrare socială, servicii de recreere şi petrecerea timpului liber şi servicii de îngrijire medicală. Serviciile sociale sunt furnizate prin următoarele tipuri de activităţi planificate lunar şi afişate la sediul centrului: repetiţii Ansamblu folcloric; repetiţii Datini din Judeţul Alba; Clubul femeilor – activitate de terapie ocupaţională; Curs de limba engleză; Gimnastică pentru sănătate; Cursuri de operare PC;  Întâlniri cu cititorii de carte religioasă; Consiliul seniorilor; Serate dansante; Sărbătorirea lunară a vârstnicilor născuţi în luna respectivă; Editarea revistei ”Speranţa”; Organizarea Zilei femeii, a Crăciunului, a Paştelui şi a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice; Audiţii muzicale; Vizionări de filme; Excursii în ţară şi străinătate; Schimb de experienţă cu alte instituţii care furnizează servicii pentru persoanele vârstnice; Concurs de cultura generală, Concurs de jocuri de societate; Cerc literar.

Centrul de zi pentru vârstnici, i-a obişnuit pe cei peste 1200 de vârstnici care i-au trecut pragul măcar o dată în cei zece ani de activitate, cu activităţi multiple şi diversificate. Amintim aici  activităţile de club, seratele dansante, sărbătorirea zilelor de naştere a vârstnicilor aflaţi în evidenţa Centrului, cursurile de limba engleză, gimnastică pentru sănătate, cursuri de operare PC, clubul femeilor, concursurile de cultură generală, audiţii şi vizionări de filme, cercurile literare, activitatea Consiliului seniorilor, întâlnirile cu cititorii de carte religioasă, expoziţii şi comemorări din cadrul Bibliotecii.

Un loc aparte în preocupările noastre îl ocupă încurajarea membrilor Ansamblului „60+”, prezenţi săptămânal la repetiţii şi la toate manifestările la care sunt solicitaţi, de a activa cu dăruire, ca şi până acum, în cadrul Centrului.

Până în prezent s-au editat 16 numere ale revistei „Speranţa”  cu articole destinate vârstei a III-a, cei din colectivul de redacţie fiind vârstnici dar şi specialişti care lucrează în asistenţa gerontologică.

Cele mai apreciate şi dorite activităţi care se organizează prin Centrul de zi pentru vârstnici sunt excursiile. De la înfiinţare şi până acum o parte din beneficiarii noştri au vizitat mănăstirile Râmeţ, Recea, Brâncoveanu, Prislop, Dumbrava, Lupşa, etc.  mănăstirile din Moldova, au vizitat în cadrul unor schimburi de experienţă Centre de zi şi Cămine pentru persoane vârstnice din Cluj Napoca, Hunedoara, Arad, Târgu Mureş, au colindat prin Sighişoara, Praid, Sovata, Curtea de Argeş, Păltiniş, Şugag, Horea, Roşia Montană, Ponor, Presaca Ampoiului, Ampoiţa, Almaş, Spring, Ţălna, Recea, Sighet, Oaşa, Râmeţ, Satu Mare, Baia Mare, Haţeg, Reşiţa, Turda, Brad, Ţebea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Braşov  etc. În verile toride precedente ne-am putut răcori în apele de la Geoagiu Băi, Ocna Sibiului, Draşov  şi ne-am scăldat şi în Marea Neagră în staţiunea Costineşti.

În anul 2008, 45 de vârstnici au avut ocazia de a petrece o vacanţă de vis în Grecia, în staţiunea Paralia Katerini, iar în anul 2009, 28 dintre beneficiarii Centrului au avut un sejur în peninsula Halkidiki, unde au trăit clipe de neuitat,  în anul 2010, 38 de vârstnici au petrecut 8 zile în staţiunea Paralia Katerini, în 2011, 40 de vârstnici au participat din nou la excursia organizată în Paralia Katerini iar în anul 2012 am repetat această excursie tor în staţiunea Paralia Katerini cu 38 de vârstnici. În anii 2013 şi 2014 câte 40 de beneficiari CZV au participat la excursiile organizate în staţiunea Leptokaria din Grecia.

Activitatea medicală din cadrul Centrului se rezumă la acordarea primului ajutor, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, îngrijiri primare constând în tratamente injectabile şi pansamente”, au detaliat reprezentanții centrului.

[nggallery id=2579]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare