Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Colecție de fotografii despre „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” la Șugag, obicei străvechi și unic în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba oferă tuturor celor care iubesc și apreciază obiceiurile tradiționale românești o colecție de fotografii etnografice, atât noi, cât și de arhivă, despre „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag. Obiceiul este unic în România și, din păcate, anul trecut și anul acesta, nu a mai fost organizat din cauza măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Fotografiile de arhivă sunt adunate de specialiștii instituției de cultură de la localnici din zona Șugag, iar cele noi sunt realizate la ultimele ediții ale acestei sărbători tradiționale.

„Indiferent de vremuri, nu lăsăm tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești să fie uitate. Astfel, am pregătit, alături de colegii din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, o colecție de fotografii etnografice, noi și de arhivă, prin care readucem în actualitate „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag”.

Obiceiul sărbătorește, cu ocazia Învierii Domnului, întemeierea unei tinere familii și este unic în România, însă, din cauza pandemiei, nu a mai fost organizat în 2020 și 2021. Până vom reuși să reluăm această sărbătoare, sperăm ca fotografiile să fie apreciate de toți cei care iubesc tradițiile și obiceiurile românești”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Colecția de fotografii „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” poate fi descărcată de pe linkul următor: https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZEcwXZPSUxtp0pUlmd8kW6STVoOBV5kPqX sau poate fi văzută direct pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

De asemenea, instituția de cultură oferă în aceste zile, pe pagina de Facebook, și înregistrarea concertului extraordinar de pricesne „Credință și Unire”, eveniment organizat la Palatul Patriarhiei, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1946264238857372/

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri. Tradiția spune că, în a doua zi de Paști, sătenii trebuie să se adune în curtea bisericii și să ia parte la un mare ospăț închinat vieții de familie. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei.

Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare. În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat. Este un moment cu totul deosebit, celebrându-se însăși starea de bine și de mulțumire din sânul familiei. Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui” fiecare tânără familie are rezervată în curtea bisericii o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în curtea bisericii, acolo unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți în curtea bisericii pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Obiceiul tradițional „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” a fost întrerupt în anul 1990 din motive necunoscute, dar în urma culegerilor din teren și a informatorilor din zonă, un grup de specialiști de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” l-au valorificat și l-au readus în actualitatea satului în anul 2008, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe și a Primăriei din Șugag. De atunci, obiceiul a fost practicat din nou fără întrerupere, cu excepția perioadei de pandemie când nu s-a organizat din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea