Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Cei mai buni șahiști de la Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni, premiați în cadrul unui concurs. Copiii de pregătesc pentru serbarea de 8 Martie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Copiii de la Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni s-au întrecut, recent, în cadrul unui concurs de șah, iar cei care s-au dovedit a fi cei mai buni au fost premiați.

Ei se pregătesc în aceste zile să întâmpine primăvara, anotimpul în care natura se trezeşte din nou la viaţă din amorţeala iernii. Şi pentru că prima lună de primăvară, martie, este dedicată femeii, copiii au început pregătirile pentru o mică serbare dedicată zilei de 8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii.

Cadrele didactice au selectat împreună cu copiii texte în versuri pentru această zi specială a lunii martie, iar micuţii şi-au împărţit rolurile pentru evenimentul pe care îl vor organiza în cinstea mamelor. Apropierea primăverii se face simţită şi în spaţiul de lucru din cadrul centrului pe care copiii l-au aranjat cu ornamente sau desene cu specific de primăvară.

Până când primăvara va veni oficial şi vremea se va încălzi, copiii de la Războieni îşi continuă activitatea extraşcoală în centru unde în perioada de iarnă au participat la numeroase zile de lectură în cadrul cărora au fost îndemnaţi să citească cărţile preferate şi apoi să împărtăşească colegilor din povestirile descoperite.

În această perioadă nu a fost uitat nici sportul, iar pentru că vremea nu le-a permis să se joace în aer liber, copiii de la Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni au exersat „sportul minţii” – şahul. Cu sprijinul Clubului Elevilor şi al Asociaţiei Pro Copilăria din Ocna Mureş, în cadrul aşezământului social a fost organizat concursul „Fii inteligent, joacă şah!”, iar copiii au primit vizita profesorului Florin Oprea, care coordonează în cadrul clubului un cerc al şahiştilor. Acesta le-a vorbit copiilor despre şah, despre începuturile lui, despre regulile, importanţa şi beneficiile şahului în dezvoltarea personalităţii (inteligenţa şi creativitatea). Profesorul Florin Oprea a arbitrat ulterior concursul de şah fiind ajutat de doi elevi, care frecventează cercul de şah de la clubul elevilor şi care sunt câştigători ai unor concursuri de şah. Concursul a respectat toate regulile unui concurs, de la cronometrarea timpului de joc, la tăcere, alegerea pieselor, aşadar a pus în valoare comportamentul şi etica jucătorilor. În final cei mai buni concurenţi au fost recompensaţi cu diplome şi premii.

„Ne bucurăm că aceşti copii sunt tot mai implicaţi în activităţile din centru şi sunt atraşi de lucruri şi fapte bune. Grija celor care lucrează în acest aşezământ este pusă în slujba formării frumoase a copilului şi ce poate fi mai frumos decât să-i vezi pe copii crescând sub ochii tăi, evoluând intelectual într-un context social favorabil cum este cel de la Centrul de Zi „Sfântul Serafim de Sarov” a spus părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul Centrului de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni.

Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni a fost deschis în 2011 şi oferă servicii unui număr de 25 de copii proveniţi din familii cu probleme sociale. În cadrul centrelor sunt oferite copiilor servicii educative, recreative şi de socializare, servicii de informare şi consiliere, programe pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi de dezvoltare personală, intervenţie psihologică, pedagogică şi socială, suport material, hrană, îmbrăcăminte şi igienizare dar şi consiliere şi sprijin pentru părinţi. Centrul funcţionează într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba prin Filiala Războieni – Cetate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi consiliile locale din Hopârta, respectiv Ocna Mureş.

Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni este susţinut şi de Fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

[nggallery id=3463]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea