FOTO: Cartea ,,Aurarii din Munții Apuseni”, lansată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca
În ajunul Bunei Vestiri, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a avut loc lansarea cărții ,,Aurarii din Munții Apuseni”, ce are ca autori pe B. Roman, A. Sîntimbreanu și V. Wollmann, evenimentul fiind organizat cu ocazia unei noi reeditări a acestei cărți identitare, atât de importantă pentru noi, cei din Apuseni, ce reprezintă o adevărată mărturie în timp, în vreme și peste vreme.
Deosebita inițiativă a aparținut Asociației ,,Baia Domnilor” din Bucium, sub conducerea domnilor ingineri Nicolae Țandrău, în calitate de președinte, și Mircea Costinaș, în calitate de vicepreședinte, o asociație al cărei scop ne dovedește a fi, de la an la an, acela de a acorda, atenția bine meritată obiceiurilor, mijloacelor de existență, obiectelor și costumelor tradiționale din viață buciumanilor, cu rădăcini adânci în mineritul aurifer.
Evenimentul a început la ora 11 cu un cuvânt de bun venit, adresat cu deosebită căldură și sinceritate de către domnul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care, pe toată durata evenimentului, s-a dovedit a fi o gazdă desăvârșită. Domnul director și-a finalizat discursul cu promisiunea de a fi prezenți în cadrul evenimentelor următoare pe care Asociația ,,Baia Domnilor” le va organiza la Bucium.
În continuare, domnul inginer Nicolae Țandrău, președintele Asociației ,,Baia Domnilor”, a vorbit despre trecutul, prezentul și viitorul aurarilor din Apuseni, susținând necesitatea creării de locuri de muncă în zona Apusenilor prin reluarea activității miniere. În acest sens, au fost prezentate materiale care dovedeau potențialul existent în zona Bucium – Tarnița, un potențial care presupunând lucrări de suprafață și având tehnologia de ultimă generație nu ar aduce prejudicii mediului. Cele spuse de domnul președinte Nicolae Țandrău au fost continuate de domnul inginer Gheorghe Chindriș, directorul general S.C. Cupru Min Abrud, care, în discursul său a prezentat activitatea societății din Abrud și a subliniat necesitatea repopulării și revigorării zonei prin crearea de locuri de muncă în domeniul minier.
Despre cartea ,,Aurarii din Munții Apuseni”, avându-i ca autori pe B. Roman, A. Sîntimbreanu și V. Wollmann, a vorbit filologul Alexandra Blendea, redactor la Editura Cărții de Știință din Cluj-Napoca. Domnișoara filolog Alexandra Blendea a prezentat cartea pe care a catalogat-o ca fiind un moment deosebit, de o mare importanță pentru privirea în prezent a trecutului, care este, de fapt, o exemplificare a semnificației proustiene al termenului. De asemenea, domnul ing. Aurel Sîntimbreanu, unul dintre autori, a prezentat în detaliu ,,certificatul de naștere” al acestei cărți, împărtășindu-le celor prezenți amintiri neprețuite, unele cunoscute, multe mai puțin cunoscute din viața aurarilor din Apuseni, dânsul fiind mulți ani inginer la Roșia Montană. Domnia sa ne-a încântat cu un discurs bogat, documentat, meticulos elaborat, un discurs care a impresionat prin cantitatea de informații, toate sistematizate, dar și prin calitatea expunerii.
Subsemnata, asist. univ. dr. Cipriana-Elena Macaveiu căsătorită Peica, fiica lui Voicu-Ioan Macaveiu, am avut prilejul de a vorbi despre relansarea cărții, dar și despre aurarii din Apuseni. Am subliniat că această carte se remarcă prin calitatea informațiilor exacte atât de importante pentru a rezista timpului, dar, în același timp, constituie și o colecție deosebită de fotografii expresive, deosebit de semnificative. Astfel, acestea sunt nu doar o mărturie a muncii derulate, ci și un material deosebit pentru analiza individului, pentru configurarea ,,tipologiei aurarului”. Cartea în sine a reprezentat, reprezintă și va reprezenta o sursă bibliografică incontestabilă atât pentru cei care se remarcă în domeniul umanioarelor, cât și pentru cei preocupați de domenii mai exacte. E o bucurie și o onoare cunoașterea autorilor și faptul că republicarea materialului facilitează reintrarea acestuia în atenția publicului.
Ulterior, Ioana Bogdan Cătăniciu, președintele Asociației RPER, a vorbit despre Taberele de vară de la Bucium, dar și despre momentul în care colegul dânsei, chiar unul dintre autori, V. Wollmann, la îndemnul marelui profesor Dacoviciu a început cercetarea aurarilor din Apuseni. Ca de fiecare dată, au impresionat implicarea și sentimentele puternice pe care doamna dr. Ioana Bogdan Cătăniciu și echipa pe care o conduce le nutresc pentru aceste locuri și cât sunt de implicați în ceea ce privește conservarea patrimoniului cultural și etnografic care există în zonă.
Primarul comunei Bucium, ing. Cornel Napău, care confirmă prin tot ce face zicerea: ,,Omul sfințește locul!”, a organizat și un atelier în cadrul căruia a prezentat modul în care se alege aurul cu șaitrocul. A fost un moment deosebit de interesant, pregătit în detaliu și cu întreaga recuzită adusă de la Bucium.
Întregul eveniment a fost coordonat de către domnul ing. Mircea Costinaș, vicepreședintele Asociației ,,Baia Domnilor”, cel căruia i-a aparținut ideea organizării evenimentului la Cluj și care s-a ocupat de partea grafică, de locație și de toate elementele cu ajutorul cărora totul a decurs memorabil. Dragostea de Bucium și toate sentimentele pe care domnia sa le nutrește față de aceste locuri reies de fiecare dată atât din vorbe, cât și din fapte.
Discursurile au fost urmate de spectacolele oferite de Ansamblul folcloric Cupru Min Abrud și Ansamblul folcloric ,,Aurarii” din comuna Bucium. Două spectacole încântătoare! Costumele populare au fascinat privirile, iar talentul acestor tineri au adus emoție, lacrimi și au făcut sufletele să vibreze. Fiecare în parte, fiecare cu talentul său, toți au fost atât de speciali!
Și pentru că ,,Buciumanii sunt oameni buni și primitori, iubesc prin fapte, nu irosesc vorbe… sunt tăcuți și calmi… sunt veseli la joc… mândri de portul străbun, buciumănesc… Aceasta e esența lor… O simți și acum, când vremea și vremurile ,,nu sunt cuminți”, dar o simți mai ales la biserică și de sărbători, o simți de la înțelepții bătrâni care sunt atât de … ,,cu minte”…, o simți atât de bine în aceste locuri în care Dumnezeu nu a murit și o simți tocmai pentru ca Dumnezeu, acolo, nu a murit…” (Cipriana-Elena Macaveiu căsătorită Peica), un astfel de eveniment nu putea să se termine fără ca cei prezenți să fie ,,omeniți” cu bunătăți aduse direct de la Bucium, pregătite cu atâta grijă. Zacusca de post și plăcintele buciumănești au contribuit la creionarea unui tablou real al Buciumului și al buciumanilor, al moștenitorilor aurarilor de ieri.
Așa s-a prezentat și în acest an Buciumul la Cluj Napoca, în 24 martie 2018, îndeplinindu-și datoria de onoare față de toți aurarii lui de ieri și de azi, fiind un îndemn pentru cei de mâine, pentru că nu trebuie să uităm că suntem cu toții datori să ne cinstim strămoșii și să respectăm testamente orale și/sau scrise.
Cipriana – Elena MACAVEIU, căsătorită PEICA
[nggallery id=5382]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]