FOTO: Carnavalul ”Cârnelegi”, o tradiție a comunității săsești organizată la hanul Lutsch, de la Vințu de Jos

Ca în fiecare an, prin grija lui Michael Lutsch(gazdă și organizator) și a părintelui Dahinten din Petrești, la Hanul Lutsch, de la Vințul de Jos a avut loc Carnavalul ,,Cârnelegi” ediția 2018.  Evenimentul devenit tradiție, marchează, intrarea în Postul Paștelui a comunității săsești, fiind practic ultima petrecere înainte de sărbatoarea Învierii Domnului. La carnaval au luat parte invitați din Petrești, Sebeș, Cugir, Orăștie, Deva și Pian, precum și consulul și vice – consulul de la Sibiu, primarul din Pian ș.a.  Gazda, împreună cu mai mulți invitați au purtat costume de carnaval, iar pe muzica fanfarei din Petrești, care a prezentat un concert deosebit, a avut loc o paradă a măștilor.

Adresându-se celor prezenți Michael Lutsch a spus: Dragi prieteni, mă bucur că sunteți și astăzi aici, cei cu care de mult timp am încercat să ținem împreună CÂRNELEGIUL, pentru ca acest obicei să nu piară. Suntem o mână mică de saşi și asta îmi amintește de perioada când eram în Germania, iar mămica mea zicea că suntem “o mână de grâu care se țâpă într-o apă, fie  Mureş sau Dunăre”. Ne-am împrăştiat şi nu mai suntem ca altădată. Scrie acolo, pe foastăna aia, sau pe scândură (baner-ul petrecerii): “Vrem să rămânem cine suntem”. Suntem saşi şi ne bucurăm să putem spune că-i tradiţia noastră. Şi să nu uităm că lăsarea postului – Carnavalul Crânelegi – îi şi tradiţie săsească, germană. Şi mulţumim încă o dată, tuturor prietenilor care aţi dorit sa fiţi în astă seară lângă noi”.

Despre această sărbătoare am cules și impresia unui cugirene, ing. Dorin Scânteie, care de vreo 10  ani este prieten cu Michael Lutsch și care ne-a spus: ,,În urmă cu vreo 5 ani, Lutsch m-a chemat la Pianul de Jos pentru sărbătoarea Cârnelegi. A fost o experienţă inedită: oameni mascaţi (pentru alungarea spiritelor malefice), care colindau prin sat şi erau primiţi de gazdele pe care le colindau, cu vin şi “bufle” (gogoşi). Defilarea măştilor era condusă de către d-l Lutsch. Pe seară cu toţii am fost invitaţi la “SALA REGALĂ”, de la bariera Vinţului, unde petrecerea a continuat. Tot de vreo 5 ani, carnavalul şi petrecerea au loc la “SALA REGALĂ”, unde d-l Michael Lutsch adună prieteni saşi, români și unguri, din împrejurimi. Şi anul acesta Herr Lutsch mi-a făcut invitaţia şi m-am grăbit să o onorez”.

   Constantin PREDESCU

 Foto: Dorin SCÂNTEIE

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

nedumeritul 12 februarie 2018 at 23:53

… apoi ami pare nespus de rau ca nu a fost prezent la Carnavalul ”Cârnelegi”, o tradiție a comunității săsești organizată la hanul Lutsch, de la Vințu de Jos si Domnul Presedinte Iohanis?. A!, Presedintele Romaniei…-,, Iar mămica mea zicea că suntem “o mână de grâu care se țâpă într-o apă, fie Mureş sau Dunăre”…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...