Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| „Cană de vecinătate”, lucrată de meșterul olar Samuel Roth din Sebeș, exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O „cană de vecinătate”, lucrată de meșterul olar Samuel Roth din Sebeș, este exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

În anul 2021, patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” s-a îmbogățit cu o cană de vin confecționată la Sebeș, în 1872, de meșterul olar Samuel Roth, pentru o vecinătate din Gârbova (Urwegen), jud. Alba. Piesa, de o valoare excepțională, are o poveste neobișnuită, ajungând, prin împrejurări necunoscute, în Bad Heilbrunn, Germania, în posesia colecționarului A. Hesshaimer.

Acesta și-a exprimat dorința ca, după moartea sa, cana să fie donată Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, condus, la acea dată, de dr. Volker Wollmann, care însă i-a sugerat că ar fi mai potrivit ca vasul să ajungă la muzeul din Sebeș, localitate în care a fost confecționat. Astfel, după decesul colecționarului, în luna octombrie 2020, văduva sa, Daga Hesshaimer, i-a încredințat cana lui Volker Wollmann pentru a o aduce în țară și pentru a încheia formalitățile de donare a acesteia către Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.

Piesa, datorită destinației sale, este un unicat, fiind realizată la comanda celor doi lideri („tați” sau staroști) ai vecinătății din Gârbova, Michael Retscher (bătrân) și Thomas Schell (tânăr). Vecinătatea reprezintă o formă de organizare specifică lumii săsești, în care locuitorii unei străzi conviețuiau în baza unor reguli menite să le ușureze viața. Se ajutau reciproc la munca câmpului, lucrau împreună în cadrul unor activități civice și se ajutau, la nevoie, la diferite momente festive, fericite sau triste, precum botezul unui copil, o nuntă sau o înmormântare.

Vasul în discuție era folosit drept cană pentru păstratul vinului la astfel de evenimente, făcând parte, alături de alte recipiente, de ladă și de însemne, din patrimoniul vecinătății. Este un vas de dimensiuni relativ mari, cu înălțimea de 34,5 cm și diametrul maxim de 30 cm, fiind confecționat din lut și acoperit la exterior cu un strat de smalț de culoare verde. Poartă un bogat decor în relief alcătuit din brâuri alveolate și mici medalioane aplicate în zonele guri, gâtului și burții, precum și pe toartă. Decorul este completat de două inscripții, în limba germană, care oferă informații referitoare la comanditari și beneficiar, precum și la producător.

În prezent, cana de vecinătate confecționată de meșterul olar Samuel Roth din Sebeș, la 1872, face parte dintr-o mică colecție de vase, asemănătoare atât ca aspect, cât și ca funcție în trecut, toate fiind prezentate publicului în expoziția permanentă, în sala în care este ilustrată activitatea breslelor și a vecinătăților orașului în epocile medievală și modernă.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel Primăria Alba Iulia poate încheia contractul de circa 20 de milioane de lei (5 milioane de lei), bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea