Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Cafeneaua socială, la Alba Iulia: Șefii DSP și IȘJ, cu tinerii, despre sistemul de sănătate, educație, carieră și integrarea pe piața muncii

Publicat

în

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea și inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, au fost, marți, invitații celei de-a treia ediții a Cafenelei sociale și au avut ocazia să le vorbească tinerilor despre sistemul de sănătate, educație, dar și despre integrarea lor pe piața muncii, respectiv primii pași în drumul spre succes.

Organizată de tinerii social-democrați, a treia ediție a cafenelei sociale a avut loc la Social Pub 1880 din Alba Iulia, sub forma unor discuții libere, în care cei doi invitați le-au spus tinerilor că nu trebuie să ardă nicio etapă în viață, iar înainte de a primi ceva, fie din punct de vedere politic sau profesional, trebuie să ofere.

Prima care a luat cuvântul a fost șefa Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș.

Elit - Gustul Desăvârșit

”N-am ars nicio etapă a vieții. Când arzi o etapă, în carieră, în nivelurile pe care vrei să le atingi în viață, cazi de undeva de sus. E bine să treceți prin toate etapele”, a spus Marcela Dărămuș.

De asemenea, ea a adăugat că funcția pe care o deține se bazează pe experiență, iar dacă o avea la 25 de ani nu crede că putea face față.

”Altfel înțeleg acum, spre exemplu, un ordin de ministru. Să nu mă înțelegeți greșit, și anume că nu ați fi pregătiți pentru asta, dar să nu ardeți etape”, a mai spus Marcela Dărămuș.

De asemenea, ea a precizat că înainte să dețină această funcție a fost învățător, șef de catedră, director de școală, director la Casa Corpului Didactic, dar și inspector școlar general adjunct.

”Vă îndemn să aveți curaj, să nu vă subestimați. Deviza trebuie să fie: știu, pot, vreau, indiferent de ceea ce vreți să faceți”, a spus Marcela Dărămuș.

Tinerii au pus invitaților mai multe întrebări. O parte vizau care sunt primii pași pentru a deveni profesor, cum se îmbină viața profesională cu cea de familie, dar și care sunt motivele pentru ca ei să rămână în țară.

La rândul său, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, i-a îndemnat pe tineri să țintească sus și să aibă ambiții mari, precizând, de asemenea, că trebuie să aibă și răbdare.

”Este foarte important în viață să faci cât mai multe pentru tine ca om, pentru dezvoltarea personală. Niciun curs, job pe care îl faceți de-a lungul vieții nu vă strică. Trebuie, totodată, să îmbinați utilul cu plăcutul, să le faceți pe toate la timpul lor. Trebuie, de asemenea, să vă trăiți și tinerețea și să vă dezvoltați pe plan profesional în egală măsură. Este important să țintești sus, dar trebuie să aveți răbdarea necesară să ajungeți acolo, să acumulați cunoștințele și să meritați acest lucru. De ce? Nu există căi scurte, nu există sărit de etape și, dacă există, nu este sănătos. Dacă ambițiile voastre sunt mărunte, veți fi dezamăgiți și ajungeți mai jos decât ați țintit. Întotdeauna trebuie să țintiți foarte sus astfel încât, în eforturile pe care le întreprindeți zi de zi, să ajungeți, dacă nu acolo, măcar aproape acolo unde doriți”, a spus Alexandru Sinea.

La Cafeneaua socială au participat mai mulți tineri, care se află în curs de absolvire a facultății sau cu job-uri și planuri de carieră bine definite, în diverse domenii, iar directorul DSP Alba le-a transmis să încerce să fie cei mai buni în ceea ce fac, respectiv să nu treacă o zi fără să învețe ceva nou.

De asemenea, el a precizat că a avut mai multe job-uri, încă de la intrarea pe băncile facultății, când a început să câștige primii bani, amintind-și că la examenul de Bacalaureat a obținut media 9.96, fiind primul pe județ. Această performanță a obținut-o, spune el, pentru că și-a împărțit materia, a învățat-o din timp, iar apoi doar a repetat-o.

În cadrul întâlnirii s-a ridicat și subiectul privind veniturile funcționarilor publici, dar și ale celor din mediul privat. Alexandru Sinea a precizat că a venit, în urmă cu un an și jumătate, pe un salariu de 3.000 de lei, fără să știe că va fi majorat mai târziu. ”Munceam cu aceeași determinare, motivație și la fel de mult în interesul cetățenilor și atunci, la fel precum o fac acum”, a spus Sinea.

De asemenea, el i-a îndemnat pe tineri să nu-și facă un scop din a face bani, ci să aibă o viziune, iar astfel resursele financiare vor veni pe parcurs.

Tema Cafenelei sociale a fost integrarea tinerilor pe piața muncii.

”Piața muncii din România este influențată de sistemul economico-social, de cel politic dar si de mediul ambient de aceea cererea si oferta pe piața muncii au adesea tendințe diferite. Ne-am gândit că aceste aspecte trebuie dezbătute pentru a oferi studenților și tinerilor absolvenți sprijin în găsirea unui loc de muncă”, s-a arătat în descrierea evenimentului creat pe Facebook.

Evenimentul a fost organizat de președintele TSD Alba, Corneliu Mureșan și moderat de consilierul local Iulian Bunea.

[nggallery id=4754]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști

Publicat

în

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliul său din Alba Iulia și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 2 iulie 2022, în jurul orei 19,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din Alba Iulia, cu privire la faptul că, în după amiaza aceleiași zile, în jurul orei 15,00, nepoata sa, SĂCELEAN NICOLETA LARISA, de 11 ani, a plecat de acasă și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

• 140 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• Ochi căpriu;
• Păr lung, negru;

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: Minora a fost găsită pe raza municipiului Alba Iulia. Din primele data rezulta ca nu a fost victima vreunei infractiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

TREI drumuri județene din Alba, afectate de inundațiile din ultimii ani vor fi refăcute: Licitația de aproape 900.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

TREI drumuri județene din Alba, afectate de inundațiile din ultimii ani vor fi refăcute: Licitația de aproape 900.000 de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări pe trei drumuri județene din Alba, care au fost afectate de inundațiile din ultimii ani. Valoarea totală a investiției este de 867.954,05 de lei.

În perioada anilor 2016-2021 pe teritoriul judeţului Alba au avut loc fenomene meteorologice deosebite, precipitaţii de mare intensitate, ploi torenţiale cu antrenare de resturi vegetale, aluviuni şi bolovăniş, care au provocat alunecări de teren, inundaţii fiind afectate părţile carosabile ale drumurilor, podeţe şi ziduri de sprijin.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru înlăturarea obstacolelor de pe sectoarele de drumuri judeţene blocate, refacerea sectoarelor de drum distruse de viiturile puternice în vederea deschiderii circulaţiei, au fost luate măsuri urgente de către administratorul drumurilor judeţene.

În urma Proceselor verbale privind constatarea şi evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase şi a inundaţiilor înregistrate în perioada anilor 2016-2021, au fost emise Hotărâri de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţii la dispoziţia Guvernului prevăzute în bugetul de stat, pentru Consiliul Judeţean Alba şi unităţile administrative teritoriale din judeţul Alba, afectate de inundaţiile şi fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Până la această data au fost cheltuite numai o parte din aceste sume-pentru intervenţiile de urgenţă şi asigurarea circulaţiei pe drumurile respective, urmând ca prin prezenta procedură să fie achiziţionare şi contractate lucrări pentru refacerea zonelor afectate şi asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă.

În urma precipitaţiilor de mare intensitate din 15-19 iulie 2021 a fost afectată inclusiv infrastructura judeţeană de transport, respectiv drumurile judeţene DJ 750 A în zona Sohodol şi DJ 750 G în zona Ocoliş, acestea devenind impracticabile pe anumite zone.

Pentru eliminarea efectelor calamităţilor produse şi asigurarea circulaţiei către locuinţele din zonă, în primă fază s-au efectuat de urgenţă, lucrări de refacere a terasamentelor. În acest an, vor fi realizate lucrările necesare pentru aducerea drumurilor judeţene în starea iniţială de viabilitate.

Tot în acea perioadă a fost afectat şi drumul judeţean DJ 107 D, inclusiv Podul de la km 10+530 aflat în extravilanul oraşului Ocna Mureş.în acest an vor fi executate lucrări de reparaţii curente la pod , constând în refacerea culeilor şi a parapeţilor de protecţie.

În conformitate cu „Normativ privind întreţinerea şi repararea drumurilor publice”, ind. AND 554-2002, lucrările de întreţinere periodică a drumurilor, sunt acele lucrări care se execută periodic şi planificat în scopul compensării parţiale sau totale a uzurii produse structurii rutiere, lucrărilor de artă, de siguranţă rutieră şi clădirilor anexe aferente drumurilor.

Obiectul achiziţiei publice: execuţia lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale pe drumurile judeţene DJ 750 A – Sohodol, DJ 750 G – Ocoliş şi pod pe DJ 107 D.

Lucrările necesare pentru înlăturarea efectelor calamităţilor şi aducerea lor la starea iniţială presupun refacerea sistemului rutier-îmbrăcăminţi asfaltice pe DJ 750 A: Sohodol şi DJ 750 G: Ocoliş pentru aducerea acestora la starea iniţială; la podul de pe drumul judeţean DJ 107 D sunt necesare lucrări de înlociire a parapetului distrus şi protecţie culei.

Cantităţile estimate de lucrări sunt:

Lotul 1 – pe DJ 750 G, pe teritoriul localităţii Ocoliş – cantitatea estimate este de 6.800 mp de strat de legătură BAD25 şi strat de uzură BA 16 , cu reprofilare şi completare strat de fundaţie din piatră.

Lotul 2 – pe DJ 750 A , pe teritoriul localităţilor Sohodol şi Gura Sohodol – cantitatea estimată este de 875,0 mp de strat de legătură BAD25 şi strat de uzură BA 16 , cu reprofilare şi completare strat de fundaţie din piatră.

Lotul 3 – Pod pe drumul judeţean DJ 107 D – parapet metalic din ţeavă pentru poduri pe o lungime de 30ml şi refacerea protecţie culei cu beton 15 mc beton cu cofrag şi armătura aferentă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h

Publicat

în

Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h

Un bărbat din Războieni Cetate a fost condamnat de Judecătoria Aiud la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Tragedia s-a produs în 17 august 2018. În jurul orei 15:27, în localitatea Unirea, inculpatul, în timp ce conducea autoturismul cu o viteză de circa 93 km/h, observă victima care s-a angajat în traversarea străzii printr-un loc neamenajat și fără să se asigure, iar datorită faptului că inculpatul a circulat cu o viteză peste limita legală de 50 km/h, l-a surprins și accidentat pe acesta din urmă.

În urma impactului, bărbatul a fost proiectat în afara părții carosabile, pe taluzul șanțului din partea dreaptă a drumului, cu consecința decesului acestuia, iar autoturismul, accidentat pe partea dreaptă s-a oprit pe carosabil pe direcția Războieni Cetate – Unirea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform raportului de expertiză tehnică judiciară, viteza autoturismului condus de către inculpat constituie producere a accidentului. Astfel, inculpatul putea evita producerea accidentului dacă circula cu o viteză legală de 50 km/h sau dacă frâna și reducea din timp viteza autoturismului.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală moartea bărbatului a fost violentă și s-a datorat tamponadei cardiace prin ruptură aortică în cadrul unui politraumatism, iar leziunile traumaticeconstate la autopsie s-au putut produce prin lovire de către un autovehicul și proiectare pe un plan dur și au legătură de cauzalitate directă cu decesul.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare