Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Bordelurile din Alba Iulia acum mai bine de 100 de ani: 20% din populație era formată din soldați. Conflicte între bordelurile din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordelurile din Alba Iulia acum mai bine de 100 de ani: 20% din populație era formată din soldați. Conflicte între bordelurile din oraș

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în Transilvania aflată sub ocupație austriacă prostituția era legalizată. Hotărârea era motivată și de faptul că aproape 20% din populație era formată din soldați.

Mai târziu, prostituția a fost legalizată la Aiud, iar la începutul secolului următor, în 1905 la Abrud și în 1913 la Sebeş. Fenomenul prostituției și evoluția sa la Alba Iulia au fost documentate de istorici și publicate într-o cercetare realizată de Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

La vremea respectivă, doar o mică parte dintre femeile care practicau prostituția o făceau și legal, iar efectele legii au dus inevitabil la probleme între bordelurile care se aflau la concurență. O lege a prostituției a fost dată din motive medicale, în acest fel femeile fiind verificate periodic de doctor, astfel că edilii aveau o evidență a stării de sănătate a acestora.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conflicte între bordelurile din oraș

În primul an în care prostituția a fost legalizată la Alba Iulia, la 1889, 43 de femei au practicat-o. La un moment dat în oraș erau 18 dame de companie și patru locații în care prostituția putea fi practicată legal. În 1895, 74 de femei au fost înregistrate într-un an ca practicând prostituția. Unele erau în trecere prin oraș și stăteau de la câteva zile la câteva săptămâni.

Automat regulile impuse au dus și la conflicte între bordelurile din oraș, ale căror administratori se luptau să le țină pe prostituate cât mai mult la ei în casele de toleranță. Astfel, în 1883, un hangiu pe nume Lajos Hillinger din Alba Iulia a fost pârăt către autorități că a primit o prostituată în hanul său și că a lasat-o să practice prostituția, deși locația nu era trecută pe lista celor legale. Hangiul a fost amendat cu 25 de forinți.

Apoi, în anul 1886, văduva Estera Friedman, născută Goldsteiner, o patroană a unui bordel, se plânge vicecomitelui din Aiud că șeful poliției din Alba Iulia o verifică excesiv pe aceasta, dar pe alți patroni de case de toleranță îi lasă în pace. Aceasta a mai scris că mai multe persoane din oraș care aveau case de toleranță, precum Iacob Gutman, János Padoler şi Adolf Springer, nu păreau a fi deranjate de către poliție.

Prostituție ilegală până la începutul anilor ’40

Prostituția a fost legală în Alba Iulia până în anul 1930. Până atunci, cel mai cunoscut loc în care damele de companie stăteau la Alba Iulia a fost bordelul „La Hollender”, aparţinând evreului Anton Hollender, edificiu ce era situat pe strada Vasile Alecsandri.

Potrivit datelor, acesta găzduia între 1922 şi 1930 în jur de 17% din prostituatele oraşului. Apoi după ce legea a fost abolită, din anul 1930, bordelul a fost transformat în restaurant şi în hotelul Bulevard, edificiul a adăpostit ilegal peste 66% din prostituatele oraşului, până la deposedarea proprietarului în baza legilor rasiale din anii 1940-1942.

„Dincolo de simţul comun, care ne duce astăzi cu gândul la practica sexului tarifat şi la (femeia) prostituată, reglementarea prostituţiei în secolul al XIX-lea a fost concepută ca o formă de gestiune utilitaristă a sexualităţilor ilegitime (adică cea extramaritală). Ea este expresia unei epoci în care credinţa în progresul ştiinţei autoriza în mod excepţional, prin medici şi poliţişti (adesea la limita ilegalităţii), impunerea unei tutele a statului asupra unor categorii de femei, pentru care comportamentele lor sociale nu corespundeau cu rolurile de gen, asumate drept normă socială (de fiică ascultătoare, de soţie supusă sau de mamă dedicată maternităţii)”, afirmă cercetătorul Lucian D. Dărămuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Cătălin Drulă, președintele USR, a calificat, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, licitația prin care Poliția Română a încheiat un contract-cadru de maximum 600 mașini BMW cu Automobile Bavaria drept ”licitație cu dedicație”.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui. Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm. Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției. Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți. *toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cetățenii din Alba NU s-au înghesuit să își primească pastilele de iod, în cazul unui incident NUCLEAR: Câte au fost ridicate de la farmacii până acum

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Cetățenii din Alba NU s-au înghesuit să își primească pastilele de iod, în cazul unui incident NUCLEAR: Câte au fost ridicate de la farmacii până acum

Cetățenii din Alba nu s-au înghesuit în cursul acestei veri pentru a-și primi pastilele de iod eliberate de către Ministerul Sănătății, în contextul probabilității unui incident nuclear în viitorul apropiat.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții DSP Alba la solicitarea ziarulunirea.ro, au fost distribuite 6016 pastile de iod către populație, în lunile iulie-august, din cele 160 200 primite de la autorități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, reiese faptul că doar 3,75% din pastilele disponibile au fost ridicate de către doritori de la farmacii, de la începutul distribuirii lor.

De menționat este faptul că cifrele care indică distribuirea pastilelor către populație în decursul lunii septembrie al acestui an vor fi afișate după data de 10 octombrie.

De menționat este că, la nivel național, aproximativ 1% din cele 30 de milioane de pastile de iod achiziționate de Ministerul Sănătății au fost ridicate din farmacii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu e vorba despre un eșec al campaniei de informare, ci de mentalitate.

„Nu avem o mentalitate de prevenție”, a declarat acesta, în timpul unei conferințe de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

„Călugărul-amant”, acuzații la vârful BOR: Acesta susține că ar fi obținut imagini compromițătoare cu mai mulți arhiepiscopi

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Călugărul-amant”, acuzații la vârful BOR: Acesta susține că ar fi obținut imagini compromițătoare cu mai mulți arhiepiscopi

Un nou scandal s-ar putea declanșa în Biserica Ortodoxă Română, după cel al preotului Visarion Alexa. După ce a fost audiat la Poliție, presupusul călugăr care ar fi avut relații sexuale cu deputatul Aurel Bălășoiu denunță public comportamente homosexuale la vârful Bisericii Ortodoxe Române.

Într-o scrisoare adresată Patrarhului Daniel, Cristi Călin susține că s-a infiltrat în cercurile de homosexuali din Biserică și a obținut imagini compromițătoare, de natură sexuală, cu mai mulți arhiepiscopi și preoți, printre care ÎPS Teodosie al Tomisului, ÎPS Varsanufie al Râmnicului, ÎPS Calinic al Sucevei.

Anterior, Arhiepiscopia Tomisului l-a acuzat pe Cristi Călin de calomnie. „Dacă cineva acuză pe IPS Teodosie, trebuie să prezinte și dovezi, altfel acuzele devin calomnii. Avem serioase îndoieli cu privire la credibilitatea informațiilor pe care Cristi Călin le lansează cu referire la IPS Teodosie, câtă vreme, după cum însuși declară în interviu, acționează din frustrare pentru faptul că a fost exclus din monahism și exmatriculat de la două Facultăți de Teologie, urmare a unui comportament dovedit incompatibil cu morala creștină: calomnie, comerț neautorizat, port ilegal de uniformă clericală, actualmente făcând parte dintr-o biserică-pirat, nicidecum din BOR, iar în Arhiepiscopia Tomisului a fost depistat, anul trecut, colectând ilegal bani în numele Bisericii”, a transmis purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu marți cu privire la săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor ca urmare a informațiilor apărute în presă referitoare la săvârșirea acestei fapte de deputatul Aurel Bălășoiu. A fost deschis și un dosar pentru viol.

Cristi Călin a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimii ani, fiind de mai multe ori în vizorul poliției după ce s-a îmbrăcat în haine de călugăr, fără să dețină această calitate, și a cerut donații de la credincioși.

Scrisoarea lui Cristi Călin (inclusiv greșelile de redactare):

Preafericirea Voastră,

Cu smerenie și dragoste dorec sa cer iertare Preafericirii Voastre Părinte Patriah și tuturor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, credincioșilor din cuprinsul Patriahiei Romane pentru sminteala pe care probabil am făcut-o.

Preafericirea Voastre,

Ma numesc Călin Cristi domiciliat în sat.Bazga Comuna Horgesti jud.Bacau unul din cei 10 copii ai părinților meu Vasile și Maria născut și botezat în Biserica Ortodoxa Romana, absolvent al Seminarului Teologi Ortodox din Iași promoția 2012 ,absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxa din Republica Moldova cu studii de master va comunic urmatoarele:

În anul 2013 am fost exmatriculat de la Facultate de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia pentru ca mi sa retras binecuvântarea arhierească de către IPS Ioachim arhiepiscopul Romanului și Bacăului al cărui fiu duhovnicesc am fost și sunt.Din anul 2013 nu am mai primit binecuvântare sa mai studiez la nicio Facultate de Teologie din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca am refuzat avansurile sexuale din partea starețului de la mănăstirea Calapodesti jud.Bacau. In urma acestor relatate către conducerea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului eu am fost cel staționat deși nu avea nicio vina.Primind aceasta pedeapsa din partea Bisericii Ortodoxe Romane am promis lui Dumnezeu ca voi face lumina și o sa lupt încât toți homosexuali din Biserica sa fie descoperiți și eliminați conform canoanelor noastre sfinte.Asa am început o lupta de unul singur ajutat de mutine persoane și ele victime ale abuzurilor unor ierarhi .Timp de 10 ani am descoperit zeci de persoane sfințite (diaconi,preoți,episcopi)care sunt homosexuali și pedofili săvârșind prin aceasta infractiuni foarte grave.In majoritatea cazurilor descoperite de mine am încercat sa rezolv în interior problema(BOR)dar când am văzut ca se încearcă mușamalizarea lor atunci am sesizar organele competente judiciare și opinia publica(presa civila).În toamna acestui an lam cunoscut pe deputatul PSD de Argeș Bălășoiu Aurel și pe teologul Iosiv Cristian Ionuț aceștia fiind homosexuali și bisexuali și având în vedere calitățile lor și funcția deputatului în Parlamentul României am profitat de ocazie și mam introdus în cercurile lor de prieteni astfel obținând de la ei poze,video,mesaje textual și audio în care ii prezintă într-o postura intima și sexuala pe următori indivizi:

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului

IPS Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului

IPS Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Mucelului

PS Visarion episcopul Tulci

Deputatul Balasoiu Aurel absolvent al Facultăți de Teologie Ortodoxa din Pitești jud.Arges

Iosiv Ionuț Cristian absolvent de Seminar Teologi și al Facultăți de Teologie Ortodoxa din Constanța

O mulțime de preoți diacon și monahi din BOR pe care nu i-am putut indendifica

Având în vedere unele fapte descoperite și ținând cont de prevederile legale cu privire la unele infracțiuni pe care leam sesizat am întocmit conform legi Denuturi Penale către Procurorii pentru ca faptele prezentate în materiale mai sus era de o gravitate foarte mare.

Preafericirea Voastre,

Cunosc randuiala Bisericeasca, Canoanele și hotărîle Sfinților Părinți,Statutul de Organizare și Funcționare al BOR dar vânzând ca cei care au astfel de practici (înclinați sexuale) sunt foarte mulți iar BOR este depășită de situație am acționat în consecință.

Părinte Patriah,

Știu durerea și umilință la care BOR este supusa ,sunt conștient de sminteala pe care credincioși noștri o suferă, va cred ca sunteți cu inima și sufletul Preafericirii Voastre plina de amărăciune pentru ca astfel de persoane clericlare fac de rușine Biserica noastră strămoșească.

Va rog sa dispuneți masurile bisericesti adecavante situației prezentate pentru ca Biserica lui Hristos sa devina biruitoare.

Cu smerenie și supunere.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea