Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Bordelurile din Alba Iulia acum mai bine de 100 de ani: 20% din populație era formată din soldați. Conflicte între bordelurile din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordelurile din Alba Iulia acum mai bine de 100 de ani: 20% din populație era formată din soldați. Conflicte între bordelurile din oraș

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în Transilvania aflată sub ocupație austriacă prostituția era legalizată. Hotărârea era motivată și de faptul că aproape 20% din populație era formată din soldați.

Mai târziu, prostituția a fost legalizată la Aiud, iar la începutul secolului următor, în 1905 la Abrud și în 1913 la Sebeş. Fenomenul prostituției și evoluția sa la Alba Iulia au fost documentate de istorici și publicate într-o cercetare realizată de Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

La vremea respectivă, doar o mică parte dintre femeile care practicau prostituția o făceau și legal, iar efectele legii au dus inevitabil la probleme între bordelurile care se aflau la concurență. O lege a prostituției a fost dată din motive medicale, în acest fel femeile fiind verificate periodic de doctor, astfel că edilii aveau o evidență a stării de sănătate a acestora.

Conflicte între bordelurile din oraș

În primul an în care prostituția a fost legalizată la Alba Iulia, la 1889, 43 de femei au practicat-o. La un moment dat în oraș erau 18 dame de companie și patru locații în care prostituția putea fi practicată legal. În 1895, 74 de femei au fost înregistrate într-un an ca practicând prostituția. Unele erau în trecere prin oraș și stăteau de la câteva zile la câteva săptămâni.

Automat regulile impuse au dus și la conflicte între bordelurile din oraș, ale căror administratori se luptau să le țină pe prostituate cât mai mult la ei în casele de toleranță. Astfel, în 1883, un hangiu pe nume Lajos Hillinger din Alba Iulia a fost pârăt către autorități că a primit o prostituată în hanul său și că a lasat-o să practice prostituția, deși locația nu era trecută pe lista celor legale. Hangiul a fost amendat cu 25 de forinți.

Apoi, în anul 1886, văduva Estera Friedman, născută Goldsteiner, o patroană a unui bordel, se plânge vicecomitelui din Aiud că șeful poliției din Alba Iulia o verifică excesiv pe aceasta, dar pe alți patroni de case de toleranță îi lasă în pace. Aceasta a mai scris că mai multe persoane din oraș care aveau case de toleranță, precum Iacob Gutman, János Padoler şi Adolf Springer, nu păreau a fi deranjate de către poliție.

Prostituție ilegală până la începutul anilor ’40

Prostituția a fost legală în Alba Iulia până în anul 1930. Până atunci, cel mai cunoscut loc în care damele de companie stăteau la Alba Iulia a fost bordelul „La Hollender”, aparţinând evreului Anton Hollender, edificiu ce era situat pe strada Vasile Alecsandri.

Potrivit datelor, acesta găzduia între 1922 şi 1930 în jur de 17% din prostituatele oraşului. Apoi după ce legea a fost abolită, din anul 1930, bordelul a fost transformat în restaurant şi în hotelul Bulevard, edificiul a adăpostit ilegal peste 66% din prostituatele oraşului, până la deposedarea proprietarului în baza legilor rasiale din anii 1940-1942.

„Dincolo de simţul comun, care ne duce astăzi cu gândul la practica sexului tarifat şi la (femeia) prostituată, reglementarea prostituţiei în secolul al XIX-lea a fost concepută ca o formă de gestiune utilitaristă a sexualităţilor ilegitime (adică cea extramaritală). Ea este expresia unei epoci în care credinţa în progresul ştiinţei autoriza în mod excepţional, prin medici şi poliţişti (adesea la limita ilegalităţii), impunerea unei tutele a statului asupra unor categorii de femei, pentru care comportamentele lor sociale nu corespundeau cu rolurile de gen, asumate drept normă socială (de fiică ascultătoare, de soţie supusă sau de mamă dedicată maternităţii)”, afirmă cercetătorul Lucian D. Dărămuș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea