Rămâi conectat

Ştirea zilei

Foto| Biserica din Vința renaște în ”Crângul Apusenilor” din Muzeul Astra. S-a pus piatra de temelie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biserica din Vința renaște în ”Crângul Apusenilor” din Muzeul Astra. S-a pus piatra de temelie

Fără efortul oamenilor locului acest eveniment n-ar fi fost posibil! Biserica din Vința, salvată cu sprijinul Cupru Min Abrud, va fi reconstruită până în 2021 în Muzeul Astra Sibiu, în zona de prelucrare a lemnului ”Crângul din Apuseni”. Compania minieră și muzeul sibian al satului au pus, pe 13 iulie 2019, piatra de temelie a edificiului religios vechi de circa 250 ani. Săptămâna se încheie cu o faptă despre care vă veți aminti în socotelile vieții!

La ceremonia de punere a pietrei de temelie, de la sediul muzeului Astra, au participat membri ai conducerii și angajați ai Cupru Min. Unii dintre aceștia au contribuit direct la operațiunile de salvare a monumentului, alături de specialiștii muzeului sibian al satului. În partea religioasă a ceremoniei au oficiat atât preoți ortodocși cât și greco-catolici.

”Partea de recuperare a picturii, de demolare, de transport și depozitare n-a fost ușoară, a implicat eforturile echipei muzeului Astra Sibiu, ale unor salariați ai Cupru Min, ale vecinilor și enoriașilor din Vința. Până la urmă, soluția cea mai bună este ca Biserica să fie aici în Dumbrava Sibiului, având în vedere ce se întâmplă la ora actuală cu satele românești, în special cu satele de munte, unde practic asistăm la o depopulare și chiar desființare a acestor localități. Astfel, biserica o să dăinuie mai departe, arătând vizitatorilor muzeului și vorbind credincioșilor care îi vor trece pragul despre istoria celor din zona noastră, Lupșa”, a spus șeful de carieră Cupru Min, Mircea Goia.

”Compania minieră Cupru Min Abrud a acordat sprijin financiar și a susținut eforturile de transferare a Bisericii din Vința la noi în muzeu. Biserica va fi un monument funcțional la noi în muzeu. Sperăm ca în anul 2021 să fie gata pentru sfințire”, a precizat directorul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan.

Cupru Min este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia. Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică și voluntariatul angajaților companiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea