Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ Bătălia de pe Câmpul Pâinii, celebrată la Șibot. Depuneri de coroane, alocuțiuni, lupte între cavaleri și foc de tabără cu mesaj patriotic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 200 de persoane au luat parte sâmbătă, 13 octombrie, la evenimentul dedicat comemorării a 539 de ani de la bătălia de pe ,,Câmpul Pinii”, locație situată pe șoseaua națională, la limita județelor Alba cu Hunedoara (în zona loc. Șibot).  

Manifestarea l-a avut ca inițiator pe dr. Mihai Căstăian – directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie și a fost sprijinită de către primăriile din Șibot, Geoagiu, Cugir și Romos, Grupul de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Orăștie, Asociația Cadrelor în Rezervă și Retragere „gl Nicolae Macici”, Societatea ,,Astra” Filiala Orăștie, Asociația „Pro Cugir”, Societatea Culturală ,,Vinereana” și Asociația ,,Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir.

Reuniunea a fost onorată de către Marcel Filimon  și Dacian Herlea, primarul, respectiv viceprimarul comunei Șibot, precum de către Vasile Cărăguț – primarul orașului Geoagiu.      După ce a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor care s –au jerfit în aceea zi, pe câmpul de luptă, participanții au depus coroane de flori, după care, autoritățile și invitații au susținut alocuțiuni în care au evocat importanța istorică a victoriei de pe „Câmpul Pâinii” și a personalității eroului de atunci, comitele de Timișoara și comandantul armatei Ungariei, Pavel Chinezul.

Au rostit alocuțiuni în fața participanților: dr. Mihai Căstăian – cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva,    primarul din Șibot, Marcel Filimon , prof. Nicolae Florea ( evocare istorică), col.dr.ing. Constantin Avădanei- președintele Grupului de Inișiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, care a spus:   ,,Dacă există un oraş destinat gloriei şi jertfei româneşti, acesta este Alba Iulia. Dacă există dor podidit cu lacrimi, bătucit de paşii unui neam întreg,refăcut de respiraţia mulţimii ca Poartă a statorniciei virtuţilor româneşti–acest Dor se cheamă Alba Iulia, devenită întâia Casă a Unirii românilor de  pretutindeni.

  Dacă există un oraş sfânt în inima Ţării,  care i-a  întregit deopotrivă numele şi renumele,respiraţia şi pulsul, cariatidele veşniciei, prin acel neuitat 1  Decembrie 1918, acesta este Alba Iulia,  binecuvântat de semnul crucii ca figură al Limbii române. Dacă cineva doreşte să vadă adevărata culoare a sângelui românesc, adevărata ţesătură din doină, veghe şi supliciu a tricolorului românesc, flacăra ce ne întoarce mereu sub glie, anotimp al ţării de rod, să vină în Sala Uniri să sărute freamătul voievodal, dumnezeiesc al mulţimii de la 1 Decembrie 1918”.

Au mai  vorbit: scriitor col (r) Ioan Brad, Ec. Ioan Străjan ambii din partea Fundației „1 Decembrie 1918 pentru unitatea și intregritatea României”, col (r) Iancu Crețu – președintele Asociației Cadrelor în Rezervă și Retragere „gl.Nicolae Macici” Orăștie, ing. Voicu Aurel – președintele Asociației „Pro Cugir”. Au fost prezenți ca invitații speciali ai mainifestării și anume reprezentanți ai „Ordinului Scutierilor de Mühlbach – Sebeș” alături de Cavalerii din „Ordinul Cavalerilor Templieri” Deva. Aceștia îmbrăcați în echipamentele militare medievale ale epocii, au susținut un fața asistenței, un scurt moment de luptă demonstrativă între cavaleri.

Un moment important l-a reprezentat aprinderea simbolică, a unui foc de tabără, despre care dr. Mihai Căstăian spunea că prin acest gest se dorește ,,să reaprindem flacăra recunoștinței pe CÂMPUL biruienței!”.  La finalul evenimentului, dr. Mihai Căstăian a dat citire unei ,,Proclamații” prin care a făcut apel la autorități și la toți oamenii de bine pentru a sprijinii ridicarea pe locul respectiv,  a unui monument închinat bătăliei de la 13 octombrie 1479.

 Bătălia de pe Câmpul Pâinii reprezintă un moment istoric semnificativ, o victorie creștină asupra unei numeroase oștiri otomane din care au pierit 30.000 de turci. Intervenția salutară a comitetului de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări în epocă.

Această bătălie este la fel de importantă ca cea de la Podul Înalt purtată în anul 1475 , de către Ștefan cel Mare, sau ca ceea de la Călugăreni, purtată în anul 1595, de către Mihai Viteazul. Consecința victoriei de pe Câmpul Pâinii, a fost stoparea timp de 50 de ani, a incursiunilor de jefuire Imperiului Otoman în zona Transilvaniei.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=6271]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea