Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Avocatul Ioan Rus, fost prefect și senator a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avocatul Ioan Rus, fost prefect, senator și președinte al PSD Alba, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia.

Titlul primit reprezintă un simbol a recunoașterii meritelor și al aprecierii pentru eforturile depuse în beneficiul colectivității. Este o distincție care arată că eforturile și implicarea în viața comunității nu trec neobservate și sunt apreciate la justa lor valoare.

Fost decan al Baroului Alba, av. Ioan Rus s-a implicat pentru înființarea Curții de Apel în municipiul Alba Iulia și a Universității ”1 Decembrie 1918”, fiind unul dintre cei care au lucrat la elaborarea Constituției României.

În prezent președinte de onoare al PSD Alba, av. Ioan Rus este un reprezentant al social-democrației care a promovat justiția socială, egalitatea și libertatea individuală.

Ioan Rus s-a născut la data de 12.09.1950, în comuna Albac, sat Ruseşti, judeţul Alba.

A urmat cursurile şcolii primare din satul Păltiniş, comuna Alba, cursurile şcolii generale din Albac, apoi ale Liceului „Avram Iancu” din Câmpeni. în perioada 1967-1972 a urmat Facultatea de drept din Cluj-Napoca, unde obţinut Diploma de licenţă în drept cu nota 10.

Deşi putea să ocupe o funcţie juridică în Cluj- Napoca sau în alte oraşe marile ţării a optat pentru funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia, unde a lucrat în perioada 1972 – 1974.

În perioada 1975 – iunie 1979 a lucrat la fostul Comitet judeţean Alba al UTC, îndeplinind funcţia de secretar.

În perioada iulie 1979 – septembrie 1989 a lucrat ca avocat la Biroul de asistenţă juridică din Câmpeni Judeţul Alba, îndeplinind funcţia de director al acestuia în perioada 1981 – 1989.

În perioada octombrie 1989 – decembrie 1992 a lucrat ca avocat în cadrul Colegiului de avocaţi Alba.

În perioada mai 1990 – decembrie 1992 a fost senator din partea FSN în Senatul României, îndeplinind următoarele funcţii: secretar al Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie a României, vicepreşedinte al Comisiei de petiţii, membru în comisia juridică şi liderul grupului parlamentar al FDSN în Senatul României.

Ca senator, d-nul avocat Rus s-a implicat activ în procesul legislativ şi în rezolvarea unor probleme ale judeţului Alba.

Şi-a adus contribuţia la elaborarea proiectului de Constituţie, care, la data adoptării, a fost considerată ca una dintre cele mai modeme şi democratice din Europa, prin consacrarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, separaţiei puterilor în stat, precum şi prin înfiinţarea unor instituţii democratice.

A susţinut declararea prin lege a zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României, cu referire la evenimentul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, fapt ce a contribuit la îndreptarea, într-o mai mare măsură, a atenţiei autorităţilor publice naţionale către municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.

De asemenea, d-nul avocat şi-a adus aportul la elaborarea noii legislaţii de reformă în justiţie, reuşind să obţină înfiinţarea Curţii de Apel în municipiul Alba Iulia.

D-nul avocat Rus a fost autorul mai multor amendamente la proiectul Legii fondului funciar, aprobate de Senat, prin care s-au rezolvat multe din problemele privind retrocedarea terenurilor şi pădurilor, preluate de statul comunist.

S-a implicat activ în înfiinţarea Universităţii 1 Decembrie 1918, iniţiind proiectul de hotărâre de guvern şi ducând o adevărată bătălie la Ministerul Educaţiei şi la Patriarhia Română pentru a le convinge de necesitatea înfiinţării universităţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea