Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Are 84 de ani și se poartă cu un cadru metalic, dar nu se lasă. Din 1968, badea Ion Vornic din Vârciorova vine să sărbătorească 1 Decembrie la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O figură aparte, care a atras privirile multora dintre miile de participanţi la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia, a fost badea Ion.

Deși anii bătrâneții îl apasă pe umeri și abia se poartă, cu ajutorul unui cadru metalic, Ion Vornic Râcu din satul Vârciorova, județul Caraș-Severin, a ținut neapărat să sărbătorească Marea Unire ”la ea acasă”, așa cum o face de zeci de ani, pentru a respecta istoria românilor.

Badea Ion are 84 de ani și spune că a participat pentru prima dată la manifestările organizate la Alba Iulia de 1 Decembrie 1968, cu ocazia Semicentenarului, iar după Revoluție, când ziua a devenit sărbătoarea României, an de an s-a străduit să ajungă în ”Orașul Marii Uniri”. Excepție a făcut anul 2015, când, așa după cum ne-a povestit, s-a îmbolnăvit „de picioare” și a fost nevoit să stea la pat.

La 99 de ani de la Marea Unire, nu a lăsat nici ploaia, nici frigul de afară, dar nici boala să-l împiedice să vină, iar mândria de a fi român l-a adus din nou la Alba Iulia. Pentru a fi sigur că nu pierde niciun moment important din cadrul sărbătorii, bădia s-a pregătit încă de joi pentru Ziua Națională. Cu steagul tricolor la piept și cu traista în spate, la miezul nopții s-a urcat în tren și vineri la ora 4.00 dimineața era deja în gara din municipiu. Pentru el drumul până în Cetatea Unirii este o adevărată călătorie de suflet, iar orele de nesomn spune că nici nu le mai simte, după ce ”respiră aerul istoriei”.

Deși o prezență discretă, Ion Vornic nu poate trece neobservat. Celor care îl abordează, bătrânul le povesteşte cu drag amintirile lui şi împarte cu mare bucurie din traistă poezii istorice scrise de el, iar celor care au răbdare le prezintă și fotografii făcute de-a lungul anilor cu oficialităţile.

Vâzându-l singur prin mulțime, cu mâinile înghețate și sprijinindu-se de un cadru metalic, unora dintre oameni li s-a făcut milă și i-au oferit bani, însă bătrânul cu greu a vrut să-i ia. Cât timp am stat de vorbă, cel puțin trei oameni au făcut acest gest și de fiecare dată, omul izbucnea în plâns și încerca să le sărute mâna, spunându-le că nu e nevoie sau că sunt prea mulți bani.

Ion Vornic Râcu și-a propus să sărbătorească Ziua Națională a României tot aici, la Alba Iulia, în fiecare an, atât cât îl vor ține picioarele și Dumnezeu, în viață.

Întrebat ce mesaj are pentru români, Ion Vornic a răspuns, cu emoție în glas: „să aibă grijă de istoria României”.

[nggallery id=4978]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea