Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă

Duminică, 15 mai 2022, Protopopiatul Ortodox Aiud și Parohia Ortodoxă Aiud II au găzduit un eveniment festiv cu totul deosebit. 

„Comunitatea parohială de aici, care celebrează anul acesta un secol de la înființare, a serbat cu multă emoție împlinirea a 30 de ani de la înființarea Corului bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, coordonat cu mult devotament și măiestrie de către doamna prof. Ana Scriban. În această zi de aleasă bucurie, ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă, actualilor membri alăturându-li-se componenții din trecut ai formațiunii corale.

Manifestarea prilejuită de acest moment solemn a debutat cu slujba Utreniei, oficiată începând cu ora 8.30. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi, majoritatea fiind foști membri ai ansamblului coral și/sau „fii” ai parohiei Aiud II. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Traian Duda – la rândul său, originar din municipiul Aiud –, în prezent preot al parohiei Ocna Mureș II. La eveniment au luat parte numeroși credincioși, alături de care s-a aflat primarul municipiului Aiud, doamna prof. Oana Badea.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, a luat cuvântul părintele Ioan Bogdan, preot al parohiei Aiud II și protopop al Aiudului, care i-a felicitat pe toți membrii corului pentru activitatea deosebită depusă de-a lungul timpului. De asemenea, sfinția sa a prezentat un scurt istoric al tuturor formațiunilor corale existente în cadrul acestei parohii pe parcursul anilor, subliniind importanța momentului aniversar de acum: „Acest eveniment este unul istoric pentru Corul bisericii «Sfinții Trei Ierarhi» și pentru credincioșii acestei parohii și îl vom incrusta pe răbojul vremii și al neuitării. Prin această mărturisire de credință în formă artistică, Corul bisericii noastre transmite luminile Ortodoxiei, dar și cele ale spiritualității și culturii românești”.

Ca o încununare a acestui eveniment aniversar deosebit, membrii ansamblului au susținut un recital de muzică bisericească. Două dintre cele cinci piese religioase au fost interpretate de către soprana Maria Oltean, originară din municipiul Aiud. În continuare, părintele Emil Gâlea, slujitor la Altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” între anii 1990-2016, a rememorat clipele debutului formațiunii corale: „Vă mărturisesc cu sinceritate faptul că retrăiesc emoția momentului din 17 mai 1992 (n.r. Duminica a IV-a după Sfintele Paști), când Corul condus de către prof. Ana Scriban ne-a înfrumusețat pentru prima dată Sfânta Liturghie. Dintru început, vreau să îl menționez și să îi adresez alese mulțumiri domnului Dr. Vasile Câmpean, cel care, luminat de Dumnezeu, ne-a condus pașii în urmă cu trei decenii către doamna profesoară” .

Apoi, prof. Ana Scriban a depănat câteva amintiri privitoare la activitatea desfășurată ca dirijor al Corului: „Cu 30 de ani în urmă, am pășit cu sfială pe scările bisericii «Sfinții Trei Ierarhi». Urma să înceapă o muncă asiduă depusă împreună cu membrii ansamblului, alături de care am trăit clipe frumoase, dar și momente grele. Cu ocazia acestei aniversări, i-am avut alături pe coriștii care au făcut parte din această familie minunată de-a lungul celor trei decenii. Pe această cale, îi asigur pe toți membrii de întreg respectul și admirația mea”.

La finalul evenimentului, părintele protopop Ioan Bogdan i-a oferit doamnei prof. Ana Scriban Diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru vrednicia dovedită pilduitor în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. De asemenea, aceeași „distincție” a fost primită de către părintele Emil Gâlea și domnul Dr. Vasile Câmpean, în semn de recunoștință pentru aportul adus la constituirea formațiunii corale. Totodată, ca o apreciere simbolică a întregului efort depus pe parcursul anilor, membrilor ansamblului coral le-au fost oferite Diplome de excelență.”, , a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Mitropolia Ardealului


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea