Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Alba Iulia, singura municipalitate din Transilvania care primește titlul „Comunitate sustenabilă”

Publicat

în

Începutul acestei săptămâni a adus o veste bună pentru Cealaltă Capitală – confirmarea că eforturile depuse pentru dezvoltarea unei comunități sustenabile nu au fost în van.

Orientarea către energii regenerabile, eficiență energetică și implicare locală pentru reducerea emisiilor de carbon au fost elemente cheie în scrierea și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea comunității. Și nu vorbim de un efort punctual, ci de o atenție și o strategie pe care Alba Iulia o aplică cu succes și care stă la baza întregului efort de atragere a finanțărilor nerambursabile. Pasul hotărâtor a fost semnarea Convenției Primarilor încă din 2010.

„Suntem pe un drum cu sens unic și orientat către viitorul sustenabil. Există și hopuri, pentru că așa e în viață. Trebuie să recunosc că o reală încercare pentru noi este problema colectării deșeurilor menajere, însă vom depăși și această dificultate. În paralel rămânem dedicați implementării tehnologiilor viitorului, reducerii emisiilor de carbon și creșterii eficienței energetice. Este un angajament asumat cel al dezvoltării Alba Iuliei pe principiile comunităților sustenabile” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia

Electrica Furnizare Discount

Alba Iulia este singura municipalitate din Transilvania care primește titlul Comunitate sustenabilă – European Energy Award (Premiul European pentru Energie). Evaluarea performanțelor a fost făcută pe baza a 79 de indicatori și 6 domenii de eficiență energetică. Comunitățile Sustenabile din România până în acest moment sunt Vama Buzăului și Municipiul Iași.

„Sustenabilitatea este una din temele de referință pentru Europa. Atenția pentru reducerea emisiilor de carbon este prioritară pentru toate națiunile și este o temă extrem de importantă pentru Elveția. În relațiile parteneriale ne dorim o Românie puternică și punem experiența noastră în domeniul sustenabilității la dispoziția dumneavoastră. Prin certificatul pe care vi-l înmânez statutăm la nivel European că orașul este dedicat să meargă cu pași hotărâți spre viitor. Acest certificat este instrumentul de inteligență colectivă care dă șansa cuantificării eforturilor și rezultatelor etapelor parcurse deja și orientate spre viitor.” – ES Arthur Mattli – Ambasadorul Confederației Elveției în România

Obținerea acestei certificări europene este rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT.

Proiectul Comunități Sustenabile a început în 1991 în Elveția sub denumirea Energiestadt (Orașul energiei) și a devenit rapid o schemă de certificare recunoscută de Uniunea Europeană pentru a sprijini punerea în aplicare a „Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă” solicitate semnatarilor Pactului Primarilor pentru climă și energie. Programul este un instrument foarte util pentru a ajuta orașele din România să planifice și să ia măsuri pentru a îmbunătăți performanța lor durabilă.

Fiind un sistem de management și certificare a calității pentru orașele implicate în politici durabile în domeniul energiei, al climei și al transporturilor, Premiul European pentru Energie este împărțit în șase domenii care abordează: dezvoltarea comunală și planificarea geografică, clădirile primăriei și infrastructura, furnizarea de energie și apă, gestiunea deșeurilor, mobilitatea, organizarea internă și comunicarea externă.

Aceste șase domenii cuprind sub-secțiunile enumerate aici și reprezintă, în total, 79 de criterii care pot fi evaluate sistematic, revizuite în mod continuu, acțiunile planificate și progresele urmărite.

Confederația Elveției a finanțat proiectul European Energy Award (2010-2019) în cadrul Contribuției Elveției alocate pentru România. Valoarea totală a contribuției Elveției pentru România a fost de 181 milioane CHF, pe tot pachetul de proiecte implementat în perioada 2010-2019.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

Publicat

în

Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, a fost predat amplasamentul către constructorul care va moderniza piața agroalimentară „Dr. Constantin Hagea” din municipiul Aiud. Valoarea contractului este de 1.440.879,9 lei cu TVA inclus și durata execuției lucrărilor este de maximum 18 luni.

Obiectivul proiectului constă în reabilitarea pieței agroalimentare „Dr. Constantin Hagea” Aiud prin extinderea spațiului acoperit destinat comerțului și consolidarea structurii metalice existente, pentru a putea suporta învelitoare rigidă, protejarea spațiului acoperit, astfel încât să permită ventilarea naturală lesnicioasă în sezonul cald, totodată închiderea în sezonul rece și amenajarea pardoselii astfel încât să răspundă nevoilor funcțiunii și să se integreze în conceptul de arhitectură, dotarea cu mobilier urban adecvat cerințelor sanitar-veterinare impuse prin legislația aplicabilă și crearea unui sistem de evacuare a apelor pluviale din zona extinsă pe structura independentă.

„Din noiembrie începând, scade treptat numărul producătorilor care vin cu produse spre vânzare în piață. Astfel, predând acum amplasamentul, producătorii sunt afectați în măsură mai redusă decât dacă am fi predat primăvara sau vara”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Un tânăr de 20 de ani, din Mihalț, a fost reținut pentru 24 de ore, de către polițiști, după ce a fost depistat, la volanul unui autoturism, fără permis de conducere și cu o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data 17 octombrie 2021, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un tânăr, de 20 de ani, din comuna Mihalț, care este cercetat pentru conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost depistat la data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 03.40, de către polițiștii rutieri din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Cuza Vodă din Aiud, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezulta valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

Publicat

în

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

La data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 17.20, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, 34 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67C, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare