Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Aiudul va avea un sistem de iluminat inteligent și eficient: Peste 72 km de rețea de iluminat stradal, modernizată cu fonduri REGIO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Municipiul Aiud beneficiază de un nou proiect REGIO 2014-2020, prin care va reabilitată întreaga rețea de iluminat public a orașului, rețea a cărei lungime este de peste 72 km și care cuprinde acum mai mult de 1700 corpuri de iluminat, al căror număr va crește în doi ani cu aproape 20%. Prin contractul de finanțare – în valoare totală de peste 11 milioane lei, semnat de doamna primar Oana Badea și directorul general ADR Centru, Simion Crețu – se va reduce la jumătate consumul anual de energie primară utilizat de iluminatul public în municipiul Aiud și va crește gradul de iluminare urbană.

În județul Alba mai sunt semnate contracte similare pentru municipalitățile din Alba Iulia, Cugir și Teiuș, a căror valoare totală este de peste 76 milioane lei, toate finanțate în cadrul Programului Operațional Regional, care este coordonat în regiunea noastră de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Buget și perioadă de finalizare:

Contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, în Municipiul Aiud” are o valoare totală de peste 11.075.847,49 lei, din care suma fondurilor europene solicitate este de 10.168.187,81 lei, respectiv peste 2,18 milioane euro, ceea ce înseamnă 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect.

Diferența o reprezintă contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Finanțarea nerambursabilă este alocată prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, pentru investiții în Regiunea Centru dedicate îmbunătățirii eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, pe operațiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează că finalizarea proiectului va avea loc înainte de 31 martie 2022.

”Iată că am reușit să adăugăm încă un proiect la portofoliul de proiecte al municipiului Aiud, fapt care nu poate decât să mă bucure. Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Aiud, prin reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminatului public, se înscrie în prioritățile europene cu privire la susținerea sănătății mediului înconjurător.

Datorită sistemului modern de iluminat care folosește tehnologia LED și telegestiunea corpurilor aferente, Aiudul va realiza o diminuarea a costurilor cu consumul de energie electrică de aproape 60%, dar și o diminuare a costurilor de întreținere cu aproape peste 80%. Îi asigur pe aiudeni de faptul că acordăm o atenție deosebită oportunităților de finanțare pe care calitatea de stat membru al Uniunii Europene ni le oferă. Mulțumesc, în mod deosebit, ADR Centru, care este un bun partener al administrației publice locale, în ceea ce privește sprijinul acordat în atragerea fondurilor europene”, a declarat doamna primar Oana Badea.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED în rețeaua publică a municipiului Aiud, o parte din ele pe cei 230 de stâlpi noi instalați prin proiect. Practic, numărul corpurilor de iluminat va crește de la 1703 bucăți, valoarea de acum, până la 2116. Toate aceste echipamente vor fi moderne, având luminiscență mai bună, eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. Un aspect important în cadrul proiectului constă în faptul că întregul sistem de iluminat public va fi monitorizat printr-un nou sistem de telegestiune și fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual.

În plus, se vor monta 230 stâlpi noi, 44 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 88 de acumulatori, 44 de dispozitive de control și protecție de încărcare/descărcare și 44 de invertoare monofazice. În cadrul proiectului este prevăzută și reabilitarea instalațiilor electrice existente, a stâlpilor și cablajelor acestora, iar prin noile aparate de iluminat performante, vor fi necesare câte două sau mai multe lămpi stradale pe un stâlp numai în anumite cazuri, cum ar fi zonele intens circulate sau intersecțiile mai complexe. Unul dintre marile avantaje ale acestui proiect constă în faptul că va scădea cu 55% consumul anual de energie primară în iluminat public la nivelul municipiul Aiud.

”În Regiunea Centru avem contractate șapte proiecte – în valoare totală de peste 100 milioane lei – privind eficiența iluminatului public, concomitent scăderea noxelor în spațiile urbane. Este îmbucurător faptul că sunt pregătite astfel de proiecte în patru orașe din județul Alba, dar și în localități din Mureș și Harghita. În Aiud, acesta este al cincilea contract de finanțare din fonduri REGIO, prin care edilii susțin dezvoltarea urbană. În primul rând, în acest oraș se pune accent, pe creșterea mobilității, pe reducerea emisiilor de carbon și a costurilor cu consumul de energie, iar pe de altă parte, sunt valorificate terenurile neutilizate, și se oferă condiții mai bune în educația preșcolară, precum și pentru seniorii localității.

În total, în Aiud vor fi realizate investiții în sumă totală de aproape 16 milioane euro, care vor oferi o infrastructură la standarde europene, astfel încât condițiile de trai din localitate să crească. De rezultatele proiectelor europene vor beneficia toți locuitorii din zonă, adică mai mult de 40.000 persoane, din care peste 26.000 aiudeni, efectul obținut fiind creșterea confortului public”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea