Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Activități comune ale Școlilor Gimnaziale ,,Singidava” și ,,Iosif Pervain” din Cugir dedicate Zilei Mondiale a Francofoniei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ca în fiecare an, odată cu echinocţiul de primăvară (20 martie), în lumea întreagă se sărbătoreşte limba franceză, se aduce un omagiu acestei frumoase şi expresive limbi, alături de limba engleză fiind limba oficială a Uniunii Europene.

Dacă în acest an copiii de la Scoala Gimazială Singidava Cugir nu au avut parte, de o primăvară în adevăratul înţeles al cuvântului, au avut, în schimb, parte de o sărbătoare frumoasă şi deosebită a francofoniei.

Frumoasă, pentru că este de multă vreme o tradiţie pentru ei, deosebită, pentru că, în anul acesta au avut bucuria să-i aibă ca parteneri pe copiii de la Scoala Gimnazială ,,Iosif Pervain” din Cugir, alături de care au sărbătorit cu şi mai mult entuziasm limba franceză.

Exact acest scop l-a avut parteneriatul dintre cele două şcoli, el a fost atins iar copiii au avut de învăţat multe lucruri prin schimbul de experienţă, de opinii, de cunoştinţe. Activitatea desfăşurată în comun a avut ca program o prezentare PPT, întocmită de profesor documentarist  de la Scoala Gimnazială ,,Singidava”, Florica Adam, un concurs pe teme de cultură şi civilizaţie franceză, de francofonie, urmat de prezentarea unor planşe realizate de elevii fiecărei şcoli şi de un mic concurs de poezii şi cântece în limba franceză.

În prezentarea făcută la începutul activităţii li s-au lămurit copiilor accepţiunile  noţiunii de “francofonie”, li s-au făcut cunoscute instituţiile internaţionale ale francofoniei, au primit informaţii despre primirea României în cadrul ţărilor francofone, despre conferinţele la nivel înalt care au loc anual în lume  şi unde se stabilesc relaţiile de colaborare între state. De asemenea, copiii au putut vedea câteva imagini cu simboluri ale Franţei şi ale francofoniei. Mai ales copiii de la Scoala Gimnazială ,,Iosif Pervain” au fost încântaţi, pentru ei aceasta fiind prima participare la o activitate dedicată acestei zile speciale ( copii din clasa a V-a, care studiază limba franceză doar de un semestru).

Concursul pe teme de civilizaţie francofonă a avut un real succes, fiecare echipă completându-şi cunoştinţele cu răspunsurile celeilalte. Desigur, nu punctajul obţinut a avut importanţă, ci munca de cercetare efectuată de copii în cadrul CDI, sub îndrumarea profesorilor lor,  Ioana Todea de la Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain” şi  Eugenia Bălteanu de la Scoala Gimnazială ,,Singidava”. Din punctual de vedere al tuturor celor implicaţi, câştigători au fost toţi copiii.

Foarte interesante au fost şi prezentările planşelor realizate de elevi, despre două dintre ţările francofone mai puţin cunoscute, exotice pentru europeni – Senegal (Scoala Singidava) şi Vietnam (Scoala Iosif Pervain). Cu multe zile înainte, copiii şi-au căutat materiale, informaţii, imagini, curiozităţi, despre cele două ţări, şi au fost mândri să prezinte rezultatul muncii lor de mici cercetători.

Spre bucuria şi plăcerea tuturor, în finalul activităţii, s-au recitat poezii şi s-a ascultat un cântec îndrăgit, cunoscut de toţi. Micii artişti au fost aplaudaţi şi lăudaţi pentru buna lor pronunţie.

Au primit drept recompensă diplome de participare şi diplome speciale pentru exprimarea în limba franceză. Feed-back-ul primit a fost unul pozitiv, elevii exprimându-şi dorinţa de a participa şi anul viitor la o astfel de activitate.

Exprimăm felicitările meritate, atât copiilor, cât şi profesorilor lor, care se străduiesc să le deschidă gustul pentru învăţarea limbii franceze, generaţiei acesteia şi generaţiilor viitoare. Gândul cu care s-au despărţit copiii a fost, se poate spune, acesta : j’aime le francais, j’aimerai toujours le francais!

Prof. Eugenia Bălteanu – Școala Gimnazială ,,Singidava”CUGIR

[nggallery id=5329]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea