Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| 8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Foarte sus, poate cel mai sus, pe lista priorităților Consiliului Județean Alba, după cum spune președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, este transformarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia într-o unitate tot mai performantă, cu activitate tot mai diversificată și căreia să i se adreseze nu numai locuitorii din județul Alba, dar și din împrejurimi, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate de complexitate crescută.

Pentru atingerea obiectivului, unul mereu în mișcare, Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia au derulat de-a lungul anilor, de când unitatea sanitară a fost preluată în administrare  județeană, mai multe proiecte dintre care merită să amintesc acum construirea clădirii Secției de Oncologie, modernizarea mai multor secții ale spitalului, modernizarea și extinderea UPU, dotarea cu aparatură de ultimă generație, toate contribuind și la creșterea atractivității spitalului pentru absolvenții facultăților de medicină.

În prezent, la Spitalul Județean de Urgență Alba se derulează încă mai multe investiții importante:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Construcția Secției de Psihiatrie, cu Compania Națională de Investiții;
  • Reabilitarea energetică a tuturor clădirilor, proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Oprațional Regional 2014 – 2020;
  • A doua extindere și modernizare a UPU, tot cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
  • Extinderea, modernizarea și dotarea parterului corpurilor C și D în vederea mutării ambulatoriului de la Mușețelului, cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
  • Mansardarea corpurilor de clădire C și D,
  • Reparația capitală a postului Trafo,
  • Reparația capitală a Secțiilor de Cardiologie și Medicină Internă.

Mai sunt încă multe de făcut, mai exact 8 „urgențe” identificate de conducerea spitalului și pentru care Consiliul Județean Alba caută cele mai bune soluții de finanțare, pentru că suma estimată necesară pentru toate nu este de ici de acolo, ci 49.700.000 de euro, TVA inclus! Și oportunitatea pentru finanțarea tuturor, la pachet, s-a ivit odată cu Planul Național de Relansare și Reziliență (finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene) care are o componentă consistentă dedicată infrastructurii sanitare. Așadar, cele 8 obiective incluse în proiectul „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt următoarele:

  • Relocarea și modernizarea activității Secției de Oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională, cost total estimat 18.700.000 de euro, construcții și dotări. Investiția presupune construirea unui nou corp de clădire în incinta spitalului, cu suprafață de 4.800 mp unde să se ofere servicii de radioterapie, cardiologie intervențională – angiografie, îngrijiri oncologice și îngrijiri paliative.
  • Modernizare bloc operator, cost total estimat 7.400.000 de euro construcți și dotări. Se vor extinde și moderniza 10 săli de operație, două săli de naștere și compartimentul de sterilizare.
  • Modernizare Secție Neonatologie și Obstetrică Ginecologie, etaj II clădirea SJU, cost total estimat 2.200.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Modernizare Secție Pediatrie, etaj V clădirea SJU, cost total estimat 1.600.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Modernizarea Secție Ortopedie și Traumatologie, etajul I SJU, cost total estimat 1.439.600 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Construiea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Boli Infecțioase, cost total estimat 9.300.000 de euro, construcție și dotări. În prezent activitatea secției se desfășoară într-o clădire care a avut funcțiunea de casă de locuit, astfel încât sunt foarte dificil de respectat fluxurile medicale mai ales pentru activitatea de tratare boli infecțioase. Mai mult, clădirea este încadrată în categoria clădirilor istorice, ceea ce face și mai dificilă adaptarea fluxurilor medicale, fiind interzise intervențiile structurale și arhitecturale asupra imobilului. O altă problemă majoră este dată de diversitatea patologiei și lipsa spațiilor de izolare adecvate. Se dorește edificarea unei noi clădiri pe un teren pus la dispoziție de CJ Alba, clădire care să respecte toate normele de siguranță în exploatare, atât medicale, cât și cele impuse de ISU. Se va crea suplimentar o zonă cu destinația pediatrie boli infecțioase.
  • Construirea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Psihiatrie Cronici, cost total estimat 2.560.400 de euro. În prezent activitatea se desfășoară în localitatea Baia de Arieș, la o distanță de peste 100 km de SJU Alba, într-o clădire cu un puternic grad de uzură (fizică și morală). Se dorește edificarea unei noi clădiri, la standardele impuse de condițiile actuale, pe acelașii amplasament cu Secția de Boli Infecțioase.
  • Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în Secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulatoriu,  costurile sunt estimate la 6.500.000 de euro. În prezent, Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie asigură servicii medicale pentru toți locuitorii județului Alba și funcționează în imobilul situat în municipiul Alba Iulia, str. Unirii nr. 1-3, în cadrul Cetății Alba-Carolina, clădirea fiind considerată monument istoric, motiv pentru care nu se pot face modificări la aceasta pentru a se realiza circuitele sanitare funcționale impuse de normativele legale în vigoare pentru desfășurarea activității medicale, astfel că spitalul nu mai poate obține autorizațiile specifice de funcționare pentru această locație. De asemenea, clădirea în care funcționează Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie este cuprinsă în proiectul Primăriei Alba Iulia privind restaurarea Cetății Alba-Carolina pentru care există și un PUZ aprobat de Ministerul Culturii, cu scopul de a amenaja spații culturale. Se dorește amenajarea Secției de Recuperare la o nouă locație, fiind nevoie de lucrări de modernizare și extindere pentru clădirea existentă în Alba Iulia, str. Petru Dobra nr.2.

Pentru toate aceste componente ale proiectului „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt demarate studiile tehnico-economice, ba mai mult, pentru obiectivul privind modernizarea și extinderea blocului operator studiul de fezabilitate este în curs de predare beneficiarului. Deci ele sunt proiecte mature, așa cum cere Planul Național de Relansare și Reziliență. Pentru a asigura ca și pentru celelalte 7 obiective documentațiile tehnico-economice, mai exact studiile de fezabilitate și documentațiile DALI, să fie „livrate” în cel mai scurt timp, consilierii județeni dezbat mâine aprobarea cheltuirii a 798.071 de lei (adică 163.704 de euro), astfel încât proiectul general să poată fi depus cât mai repede.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. A fost făcută recepția lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov. Anunțul a fost făcut de edilul comunei, Iulia Stănilă.

”Astăzi este una dintre cele mai importante zile din activitatea mea de primar, ziua în care am făcut receptia pentru rețeaua de apă în satele Vingard și Șpring!

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov! De aproape 3 ani o întreagă echipă din Primăria Șpring a muncit și a luptat pentru APĂ!

Da, apa, sursa indispensabilă vieții, pentru care oamenii din satul Vingard nu vor mai fi nevoiți să meargă cu cisterna în comuna învecinată sau cu bidoanele și cu gălețile la fântâna din centrul satului, la fel ca și cetățenii din satul Șpring care pe timpul secetei au rămas fără apă în fântâni.

Mi-e și rușine să spun că avem apă la rețea în anul 2023, ceea ce pentru alte comune este normalitate poate de zeci de ani…

Nu este o laudă, este bucuria enormă pe care vreau să o împărtășesc cu dumneavoastră.

A fost mult de muncă, drumuri la minister, suplimentări de fonduri, dispoziții de șantier, probleme de rezolvat, mai jos aveți poze realizate în Iulie 2020 (de unde se vede clar situația în care se afla comuna)…

Rog cetățenii care au instalaţii de utilizare a apei să se racordeze la căminul de branșament din fața locuințelor si să nu folosească apa decât după ce vor semna un contract cu APA CTTA, societate la care va fi predată rețeaua de apă.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc întregii echipe și nu în ultimul rând, cetățenilor pentru răbdare și înțelegere!”, a scris primarul Iulia Stănilă, pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Noi informații apar în cazul celor doi bărbați de la Rădești, reținuți ieri de polițiști după ce ar fi bătut până la moarte un câine, cu o sapă.


Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.

Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că oamenii din sat s-ar fi plâns în trecut de agresivitatea animalului atât cu oamenii, cât și cu alți câini.

Surse ale ziarulunirea.ro spun că sătenilor le era frică de patruped din cauza repetatelor instanțe în care câinele a devenit agresiv din senin. De asemenea, câinele ar fi prezentat și semne de turbare, după cum descriu sursele: ”se aruncă furibund cu ochii înroșiți, cu bale curgând spre copii, adulți și animale domestice”.

Se pare că ciobănescul mioritic de 50 de kilograme a omorât în trecut alți doi câini de talie mică.

Consătenii nu sunt de-acord cu decizia polițiștilor

Mai multe voci din sat spun că bărbații care au fost reținuți au recurs la gestul extrem pentru autoapărare: ”În apărarea sa, din teamă pentru integritatea fizică și psihică a familiei consăteanul meu s-a apărat de câinele atacator cu ce i-a venit la mâna, aplicăndu-i câinelui câteva lovituri. În baza corecțiilor respective, câinele se retrage de pe proprietatea sa, fugind. La câteva zile (două , trei) câinele agresiv este găsit de proprietar, mort. Și acum cetățeanul revoltat alertează toate instituțiile posibile. Instituțiile își fac treaba și arestează consăteanul meu și pe prietenul său.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Un deținut din Cugir, încarcerat la Penitenciarul Aiud și condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, a fost refuzat pentru a șaptea oară în demersul său de a fi liberat condiționat.

Bărbatul (Robert S.) are de ispășit pedeapsă pentru omor deosebit de grav. De data aceasta, comisia de liberare condiționată din penitenciar a fost de acord cu eliberarea deținutului, dar propunerea a fost respinsă de Judecătoria Aiud. Decizia instanței din 22 martie 2023 a fost contestată de către deținut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de 24 de ani, având în prezent peste 60 de ani. Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. de

„Respinge ca neîntemeiată propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Aiud de liberare condiţionată a condamnatului S. R. T., deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicate prin sentinţa penală nr. 163/1999 pronunţată de Tribunalul Alba. În temeiul art. 587 alin. (2) C. pr. pen., cererea/propunerea va putea fi reînnoită ulterior datei de 21.08.2023”, se precizează în minuta hotărârii de la Judecătoria Aiud.

Cererea anterioară de liberare condiționată a fost depusă la sfărșitul anului trecut, dar a fost respinsă de ambele instanțe.

„La data analizei de către comisie, deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea anterioară.

Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare