Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| 8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Publicat

în

8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Foarte sus, poate cel mai sus, pe lista priorităților Consiliului Județean Alba, după cum spune președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, este transformarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia într-o unitate tot mai performantă, cu activitate tot mai diversificată și căreia să i se adreseze nu numai locuitorii din județul Alba, dar și din împrejurimi, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate de complexitate crescută.

Pentru atingerea obiectivului, unul mereu în mișcare, Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia au derulat de-a lungul anilor, de când unitatea sanitară a fost preluată în administrare  județeană, mai multe proiecte dintre care merită să amintesc acum construirea clădirii Secției de Oncologie, modernizarea mai multor secții ale spitalului, modernizarea și extinderea UPU, dotarea cu aparatură de ultimă generație, toate contribuind și la creșterea atractivității spitalului pentru absolvenții facultăților de medicină.

În prezent, la Spitalul Județean de Urgență Alba se derulează încă mai multe investiții importante:

Electrica Furnizare Discount
 • Construcția Secției de Psihiatrie, cu Compania Națională de Investiții;
 • Reabilitarea energetică a tuturor clădirilor, proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Oprațional Regional 2014 – 2020;
 • A doua extindere și modernizare a UPU, tot cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
 • Extinderea, modernizarea și dotarea parterului corpurilor C și D în vederea mutării ambulatoriului de la Mușețelului, cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
 • Mansardarea corpurilor de clădire C și D,
 • Reparația capitală a postului Trafo,
 • Reparația capitală a Secțiilor de Cardiologie și Medicină Internă.

Mai sunt încă multe de făcut, mai exact 8 „urgențe” identificate de conducerea spitalului și pentru care Consiliul Județean Alba caută cele mai bune soluții de finanțare, pentru că suma estimată necesară pentru toate nu este de ici de acolo, ci 49.700.000 de euro, TVA inclus! Și oportunitatea pentru finanțarea tuturor, la pachet, s-a ivit odată cu Planul Național de Relansare și Reziliență (finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene) care are o componentă consistentă dedicată infrastructurii sanitare. Așadar, cele 8 obiective incluse în proiectul „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt următoarele:

 • Relocarea și modernizarea activității Secției de Oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională, cost total estimat 18.700.000 de euro, construcții și dotări. Investiția presupune construirea unui nou corp de clădire în incinta spitalului, cu suprafață de 4.800 mp unde să se ofere servicii de radioterapie, cardiologie intervențională – angiografie, îngrijiri oncologice și îngrijiri paliative.
 • Modernizare bloc operator, cost total estimat 7.400.000 de euro construcți și dotări. Se vor extinde și moderniza 10 săli de operație, două săli de naștere și compartimentul de sterilizare.
 • Modernizare Secție Neonatologie și Obstetrică Ginecologie, etaj II clădirea SJU, cost total estimat 2.200.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
 • Modernizare Secție Pediatrie, etaj V clădirea SJU, cost total estimat 1.600.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
 • Modernizarea Secție Ortopedie și Traumatologie, etajul I SJU, cost total estimat 1.439.600 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
 • Construiea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Boli Infecțioase, cost total estimat 9.300.000 de euro, construcție și dotări. În prezent activitatea secției se desfășoară într-o clădire care a avut funcțiunea de casă de locuit, astfel încât sunt foarte dificil de respectat fluxurile medicale mai ales pentru activitatea de tratare boli infecțioase. Mai mult, clădirea este încadrată în categoria clădirilor istorice, ceea ce face și mai dificilă adaptarea fluxurilor medicale, fiind interzise intervențiile structurale și arhitecturale asupra imobilului. O altă problemă majoră este dată de diversitatea patologiei și lipsa spațiilor de izolare adecvate. Se dorește edificarea unei noi clădiri pe un teren pus la dispoziție de CJ Alba, clădire care să respecte toate normele de siguranță în exploatare, atât medicale, cât și cele impuse de ISU. Se va crea suplimentar o zonă cu destinația pediatrie boli infecțioase.
 • Construirea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Psihiatrie Cronici, cost total estimat 2.560.400 de euro. În prezent activitatea se desfășoară în localitatea Baia de Arieș, la o distanță de peste 100 km de SJU Alba, într-o clădire cu un puternic grad de uzură (fizică și morală). Se dorește edificarea unei noi clădiri, la standardele impuse de condițiile actuale, pe acelașii amplasament cu Secția de Boli Infecțioase.
 • Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în Secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulatoriu,  costurile sunt estimate la 6.500.000 de euro. În prezent, Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie asigură servicii medicale pentru toți locuitorii județului Alba și funcționează în imobilul situat în municipiul Alba Iulia, str. Unirii nr. 1-3, în cadrul Cetății Alba-Carolina, clădirea fiind considerată monument istoric, motiv pentru care nu se pot face modificări la aceasta pentru a se realiza circuitele sanitare funcționale impuse de normativele legale în vigoare pentru desfășurarea activității medicale, astfel că spitalul nu mai poate obține autorizațiile specifice de funcționare pentru această locație. De asemenea, clădirea în care funcționează Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie este cuprinsă în proiectul Primăriei Alba Iulia privind restaurarea Cetății Alba-Carolina pentru care există și un PUZ aprobat de Ministerul Culturii, cu scopul de a amenaja spații culturale. Se dorește amenajarea Secției de Recuperare la o nouă locație, fiind nevoie de lucrări de modernizare și extindere pentru clădirea existentă în Alba Iulia, str. Petru Dobra nr.2.

Pentru toate aceste componente ale proiectului „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt demarate studiile tehnico-economice, ba mai mult, pentru obiectivul privind modernizarea și extinderea blocului operator studiul de fezabilitate este în curs de predare beneficiarului. Deci ele sunt proiecte mature, așa cum cere Planul Național de Relansare și Reziliență. Pentru a asigura ca și pentru celelalte 7 obiective documentațiile tehnico-economice, mai exact studiile de fezabilitate și documentațiile DALI, să fie „livrate” în cel mai scurt timp, consilierii județeni dezbat mâine aprobarea cheltuirii a 798.071 de lei (adică 163.704 de euro), astfel încât proiectul general să poată fi depus cât mai repede.

Publicitate

Ştirea zilei

La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!

Publicat

în

La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ. URARI și FELICITARI de 1 DECEMBRIE care pot fi transmise prin SMS pentru toți care trăiesc și simt românește!

La 1 Decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională. Cu această ocazie vă prezentăm o serie de mesaje, felicitări, urări, SMS-uri pe care le puteți trimite prietenilor, pentru a le insufla spiritul de unitate și patriotism.

Hai sa dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească toata suflarea românească. La mulți ani Române!

Ziua Națională a României este cu siguranță una dintre cele mai importante zile din acest an de aceea țin să-ti urez, La mulți ani!

Electrica Furnizare Discount

La mulți ani romani, oriunde v-ați afla!

La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!

Cu prilejul Zilei naționale a României doresc poporului roman cele mai călduroase felicitări si urâri de sănătate, bunăstare, prosperitate si succes!

La mulți ani Romania! La mulți ani prieteni! La mulți ani romani de pretutindeni!

Cu ocazia Zilei Naționale a României doresc sa transmit poporului roman cele mai sincere urâri de bine si un viitor prosper si fericit.

Citește și: Mesaje de Ziua Nationala, 1 Decembrie • Românii sărbătoresc Marea Unire. La mulți ani România! Urări și felicitări de Ziua Națională a României

La mulți ani tuturor romanilor si celor ce iubesc Romania!

Daca te-ai prins in hora, joaca pana la capăt. La mulți ani romane, la mulți ani Romania!

De 1 Decembrie, Ziua Naționala a României va doresc distracție plăcută si sa va bucurați ca sunteți roman. La Mulți Ani plini de realizări!

Fie ca, 1 Decembrie sa va aducă sănătate, fericire si multa, multa bucurie alături de cei dragi si apropiați.

De 1 Decembrie, Ziua Naționala a României va doresc distracție plăcută si sa va bucurați ca sunteți roman. La Mulți Ani plini de realizări!

Ne face deosebita plăcere sa colaboram cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Adevărați romani. La Mulți Ani încununați de succes si prosperitate.

Ziua Naționala a României este prilej de mare bucurie pentru toți romanii. Va dorim ca 1 Decembrie sa va aducă in fiecare an realizări de excepție si sa fiți mândru ca sunteți roman.

Cu ocazia Zilei Naționale va doresc succes in activitate si sa va bucurați de cele mai frumoase realizări. La mulți ani de prosperitate si bunăstare!

Citește și: Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești • Cum s-a înfăptuit Marea Unire

La mulți ani România, la mulți ani române, hai să încercăm să fim mai buni de ziua noastră!

În această deosebită zi este ziua tuturor românilor, La mulți ani!

A mai trecut un an de când suntem români, astăzi a venit din nou vremea să ne spunem: La mulți ani!

De 1 decembrie vreau să-ti urez tot binele de pe lume și să fii la fel de bun în ceea ce faci și mai ales să fii mândru că ești român. La mulți ani!

Ziua Națională a României este cu siguranță una dintre cele mai importante zile din acest an de aceea țin să-ti urez La mulți ani!

Felicitări pentru toate succesele tale de până acum, ai demonstrat ca ești un român adevărat, La mulți ani!

Familia noastră de români vă urează la mulți ani unor români adevărați!

Îți mulțumim pentru tot sprijinul de care ai dat dovadă, îți mulțumim ca ești român, La mulți ani!

Hai sa dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească toată suflarea românească. La mulți ani Române!

La mulți ani români, oriunde v-ați afla!

La mulți ani România! La mulți ani prieteni! La mulți ani români de pretutindeni!

La mulți ani României, tuturor romanilor și celor ce simt și gândesc românește!

Cu prilejul Zilei Naționale a României doresc poporului român cele mai călduroase felicitări și urâri de sănătate, bunăstare, prosperitate și succes!

Cu ocazia Zilei Naționale a României doresc sa transmit poporului roman cele mai sincere urâri de bine și un viitor prosper și fericit!

La mulți ani tuturor romanilor și celor ce iubesc România!

Dacă te-ai prins în horă, joacă până la capăt. La mulți ani române, la mulți ani România!

1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți românii. Ne face plăcere să transmitem salutările noastre unui client și unui român deosebit. La Mulți Ani și petrecere frumoasă de Ziua Națională!

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sfântul Nicolae. FELICITARI pe care le poți trimite prin SMS de SF Nicolae celor care își sărbătoresc onomastica

Fie ca, 1 Decembrie să vă aducă sănătate, fericire și multă, multă bucurie alături de cei dragi și apropiați.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României vă doresc distracție plăcută și să vă bucurați că sunteți români. La Mulți Ani plini de realizări!

Ne face deosebita plăcere să colaboram cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Adevărați români. La Mulți Ani încununați de succes și prosperitate.

Cu ocazia Zilei Naționale dorim să vă felicităm pentru profesionalismul dumneavoastră și să vă transmitem cele mai sincere urări de bine.

Cu români de excepție ca tine țara noastră este mai bogată și mai respectată. Cu clienți deosebiți ca tine, noi suntem mai buni și mai puternici. Îți mulțumim și îți urăm un sincer La Mulți Ani!

Felicitări pentru toate succesele tale de până acum, ai demonstrat ca ești un român adevărat, La mulți ani!

Familia noastră de români vă urează la mulți ani unor români adevărați!

Îți mulțumim pentru tot sprijinul de care ai dat dovadă, îți mulțumim ca ești român, La mulți ani!

Daca te-ai prins in hora, joaca pana la capăt. La mulți ani romane, la mulți ani Romania!

1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți romanii. Ne face plăcere sa transmitem salutările noastre unui client si unui roman deosebit. La Mulți Ani si petrecere frumoasa de Ziua Naționala!

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Fie ca, 1 Decembrie sa va aducă sănătate, fericire si multa, multa bucurie alături de cei dragi si apropiați.

De 1 Decembrie, Ziua Naționala a României va doresc distracție plăcută si sa va bucurați ca sunteți roman. La Mulți Ani plini de realizări!

Ne face deosebita plăcere sa colaboram cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Adevărați romani. La Mulți Ani încununați de succes si prosperitate.

Ziua Naționala a României este prilej de mare bucurie pentru toți romanii. Va dorim ca 1 Decembrie sa va aducă in fiecare an realizări de excepție si sa fiți mândru ca sunteți roman.

Cu ocazia Zilei Naționale va doresc succes in activitate si sa va bucurați de cele mai frumoase realizări. La mulți ani de prosperitate si bunăstare!

De când se știe, romanul trăiește cu credința in suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel si noi trebuie sa ne iubim Patria si s-o respectam. La Mulți Ani Romane, fii mândru de tara ta!

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Cu ocazia Zilei Naționale a României va transmit cele mai sincere urâri de bine si un viitor prosper si fericit. La Mulți Ani!

De când se știe, romanul trăiește cu credința în suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel și noi trebuie să ne iubim patria și s-o respectam. La mulți ani romane, fii mândru de țara ta!

Plai românesc / De tine mi-e dor / Pe unde hoinăresc / Aș putea să mor
Dar gândul e plin / De lucruri frumoase / și dragostea mea / Lăsată acasă
Mă voi întoarce triumfător / Lângă ai mei / Aici n-am să mor / Fără nevoi

La mulți ani România! La mulți ani prieteni! La mulți ani români de pretutindeni!

La mulți ani României, tuturor românilor și celor ce simț și gândesc românește!

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| A venit iarna în Apuseni: Localitățile de la munte s-au îmbrăcat în straie albe de poveste

Publicat

în

VIDEO| A venit iarna în Apuseni: Localitățile de la munte s-au îmbrăcat în straie albe de poveste

Iarna și-a intrat în drepturi în acest sfârșit de noiembrie, început de decembrie. Zăpada și-a făcut deja apariția și în județul Alba, iar zăpada mult așteptată de iubitorii anotimpului friguros a început să se aștearnă.

Astăzi a nins în mai multe localități din zona munților Apuseni, la Gârda de Sus, la Scărișoara și Mogoș așternându-se un covor de zăpadă.

Electrica Furnizare Discount

Zăpada a apărut anul acesta mai devreme ca anii trecuți, spre bucuria iubitorilor de sporturi de iarnă.

Reamintim că județul Alba, alături de alte județe se află sub cod galben de de ninsori și vânt puternic până la ora 20.00.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Se CIRCULĂ pe TOATĂ autostrada A10 Sebeș-Turda: Alba Iulia, legată de Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză

Publicat

în

VIDEO| Se CIRCULĂ pe TOATĂ autostrada A10 Sebeș-Turda: Alba Iulia, legată de Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză

De astăzi, așa cum a anunțat oficial Ministrul Transporturilor și Compania Națională de Autostrăzi va fi deschis complet traficul pe autostrada A10 Sebeș – Turda. E vorba de 1,5 kilometri, din lotul 1, 24,25 kilometri, din lotul 2 și circa 3 kilometri din lotul 3, rămași muzeu, până la nodul rutier Aiud.

Astfel, municipiul Alba Iulia va fi legat de municipiile învecinate, Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză.

În cursul nopții trecute, antreprenorul grec, Aktor, a mobilizat pe lot aproximativ 200 de oameni pentru a lucra la ultimele finisaje înainte de darea în trafic. O contribuție importantă au avut și bucovinenii de la BAXCOM, care au lucrat în mai multe zone, în special la km 40, zona Sâncrai.

Electrica Furnizare Discount

Deși traficul va fi deschis, circulația va fi limitată la 100 km/h pentru că pe unele părți ale autostrăzii constructorul încă nu a apucat să monteze gardurile de protecție.

În plus, în zona Oiejdea traficul se va desfășura doar pe unul din sensurile autostrăzii din cauza unei alunecări de teren ce încă necesită monitorizare și lucrări și care ar urma să fie rezolvată abia la primăvară.

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda (A10), care se deschide azi traficului, vine să completeze întregul tronson al Autostrazii A10 care face legatura dintre A1 si A3.

Cu o lungime de 24,25 km, acesta leagă Alba Iulia Nord de Aiud și este ultimul din cele 4 loturi ale tronsonului Sebeș-Turda care este dat în folosință.

Ceea ce este de menționat și de reținut cu privire la această autostradă este faptul că dpdv al tehnologiei au fost realizate două inovații la nivel european prin implementarea cu succes a tehnicilor VTR® (ger. VerbundTrägerRost) – rețea de grinzi compusă și VFT-WIB® (ger. VerbundFertigTeil-Walzträger-In-Beton), de către firma RETTER Projectmanagement împreună cu partenerii săi, SSF Ro și SSF München.

Pentru prima data în România asistăm la o abordare modernă a podurilor prin tehnici de proiectare și execuție inovative și unice la nivel național dar și european.

Astfel, dezvoltarea infrastructurii de autostradă în România a creeat contextul perfect pentru proiectarea de poduri/structuri utilizând cele mai moderne soluții și iată că azi, inaugurarea Lotului 2 al Autostrazii A10, ne oferă ocazia de a ne mândri cu un know-how care ne face unici!

Odată cu deschiderea autostrăzii traficul de coșmar de pe Drumul Național 1, între Alba Iulia și Aiud va deveni o amintire urâtă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare