Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. 10 Mai – Ziua Regalității, celebrată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Cabinetul Documentare Informare (CDI) de la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir a avut loc joi, 10 mai, un eveniment cu triplă semnificație istorică: sosirea lui Carol, Independența și Regatul, manifestare la care au luat parte elevi și cadre didactice din cadrul instituției locale de învățământ.

În această zi, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877  Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României.

Activitatea a început printr-o prezentare pawer – point despre semnificația zilei de 10 mai și despre monarhia românescă, după care a urmat un colaj de fotografii cu cei patru regi a României, alături de soțiile lor, precum și cu actuala Casa Regală românească. Cu acest prilej, elevul David Mihai din clasa a XII-a A a prezentat printr-un referat, elevilor claselor a X-a , semnificația zilei de 10 mai și rolul jucat de aceștia în istoria poporului Român.

La 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. Din 1866 până în 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României, sărbătorită cu mare bucurie de români.

La final a fost ascultat Imnul Regal ,,Trăiască Regele” și elevii au răspuns la o serie de întrebări referitoare la istoria monarhiei românești. Cadrele didactice ale colegiului, prezente la eveniment au fost reprezentate de catre profesoarele Serafina Oargă, Cristina Pătroescu și Mariana Cunțan.

(C.P.)

[nggallery id=5596]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO ȘTIREA TA | ACCIDENT în intersecția din zona Stadion din Alba Iulia: Coliziune între un Mercedes și un BMW

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA | ACCIDENT în intersecția din zona Stadion din Alba Iulia: Coliziune între un Mercedes și un BMW Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 23.00, în intersecția din zona Stadion din Alba Iulia, în urma unei neacordări de prioritate. Potrivit martorilor oculari, care au trimis fotografii pe adresa redacției […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea