// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO. 10 Mai – Ziua Regalității, celebrată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

La Cabinetul Documentare Informare (CDI) de la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir a avut loc joi, 10 mai, un eveniment cu triplă semnificație istorică: sosirea lui Carol, Independența și Regatul, manifestare la care au luat parte elevi și cadre didactice din cadrul instituției locale de învățământ.

În această zi, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877  Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României.

Activitatea a început printr-o prezentare pawer – point despre semnificația zilei de 10 mai și despre monarhia românescă, după care a urmat un colaj de fotografii cu cei patru regi a României, alături de soțiile lor, precum și cu actuala Casa Regală românească. Cu acest prilej, elevul David Mihai din clasa a XII-a A a prezentat printr-un referat, elevilor claselor a X-a , semnificația zilei de 10 mai și rolul jucat de aceștia în istoria poporului Român.

La 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. Din 1866 până în 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României, sărbătorită cu mare bucurie de români.

La final a fost ascultat Imnul Regal ,,Trăiască Regele” și elevii au răspuns la o serie de întrebări referitoare la istoria monarhiei românești. Cadrele didactice ale colegiului, prezente la eveniment au fost reprezentate de catre profesoarele Serafina Oargă, Cristina Pătroescu și Mariana Cunțan.

(C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419