Fostul director al DSP Alba, dr. Horea Timiș: În fiecare spital este câte un Lucan. Vă trimite în privat, la cabinet

Paul Voicu - Primar 2020

Fostul director al DSP Alba, manager HBS Group, dr. Horea Timiș, a scris, pe contul său de Facebook, că în fiecare spital este câte un Lucan, medic ce a fost reținut de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei.

”În fiecare spital este câte un Lucan ..o să îl cunoașteți după modul cum vă trimite în privat la cabinet, îți indică clar laboratorul de analize „preferat”, după modul în care nu mai sunt locuri la programare la CT, RMN, pe biletul de la Casă dar face tot posibilul să rezolve cumva. Îl cunoașteți după atitudine și după primele cuvinte…În același timp in spatele „Luncanilor” stau medici deosebiți aplecați asupra cazului, medici care aduc medicamente de acasă, medici care stau la patul tău și după program, să vadă evoluția, medici care merg cu tine în gând acasă și citesc și recitesc cazul, medici care suferă că sistemul este aiurea împotriva ta și împotriva lor… celor din urmă merită să le spunem Sărbători Fericite”, a scris Horea Timiș.

ELIT

Mihai Lucan este suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2005 şi până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi, angajaţi ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii şi-au promovat interesele”, susţin procurorii.

Mihail David - 2020

Anchetatorii arată că un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica privată, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 – 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

„Astfel, în perioada 2007 – 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat, iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient”, reiese dintr-un comunicat al DIICOT.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a instituţiei medicale de stat a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală, pe care le presupunea internarea pre-operatorie şi post-operatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.

„Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu a fost achitată, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului”, precizează DIICOT.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Comentarii

Kaiser 27 decembrie 2017 at 9:12

As merge mai departe si as spune ca in fiecare sectie din spital este cel putin un Luncan. Solutia este, in opinia mea, ca medicii de la stat sa nu poata lucra si in privat si viceversa. Poate asa s-ar mai reduce acest fenomen.

Albanezu 27 decembrie 2017 at 9:24

Am putea spune ca suntem o tara plina de Lucani , moguli , baroni locali si…. muritori de foame!!!

Ipocrit 27 decembrie 2017 at 9:24

Dacă ar fi numai unul nu ar fi bai dar din (H)Ipocrizie sunt majoritari și nici nu se mai pregătesc profesional fără a merita simbria pe care statul o virează pe card mai nou …altă formă de jaf din banul public mengele can can ….sistemul sanitar o bombă cu implozie pentru robii statului revoluționar….

Cetatean 27 decembrie 2017 at 10:26

ai dreptate dl. dr. timis , trebuie initiat cat mai urgent un proiect de lege ca toti medicii care au cabinete private sa nu mai poata desfasura activitate medicala in vre un spital de stat din Romania! daca nu se va intimpla aceasta ce propun eu atunci le sugerez tuturor celor ce au nevoie de dr. sa mearga fara probleme la DNA/DIICOT si sa si pregateasca un plic cu inscriptionarea MITA si sa il strecoare medicului in buzunar ca numai asa se poate pune capat infractiunilor de acest tip.
dupa ce vor fi arestati la alba vre o cinci – zece medici sa vezi cum se vor potoli ceilalti .

vergilica 27 decembrie 2017 at 13:08

1. darea de mita se pedepseste ca si primirea…darea pe sub ascuns, fara ca medicul sa stie, cum se numeste? asa, poti in orice magazin sa-i bagi medicului sau oricui o ciocolata in buzunar fara sa stie si sa strigi ca l-ai vazut furand, deci cita minte ai cetatene ?
2. daca nu va fi voie sa lucreze la stat cei care au cabinete private, o sa ne trateze vracii si vrajitoarele ca toti au deci toti pleaca
3. de ce sa nu se sanctioneze cei care trimit de la stat la privatul propriu ?
4. daca iti trebuie un computer la rinichi si statul te programeaza peste 3 luni, nu e normal sa il faci unde se poate , daca iti si permiti plata ?
5. tipul asta a fost citiva ani director de sanatate cum se spune, trecand pe la 3 partide el ce a facut sa opreasca fenomenul de ingrasare a lucanilor ? cred ca doar canta aria pe care s-a facut ca nu o vede atunci cand a fost sef

minunea leacului 27 decembrie 2017 at 12:12

Printre arestatii din puscariile comuniste, predominau imbogatitii peste noapte, adica sefi de alimentare si doctori prinsi cu mita in buzunare. Astia erau de fapt majoritatea asa zisilor intelectuali arestati pe atunci. Astazi, vracilor le cade plicul cu mita din buzunare , dar cei platiti din bani publici sa faca dreptate, ii lasa in libertate !!!!! Ce o sa zica amarita care dusese Vraciului clujean doua curci, dar i spus sa le puna la plic !

Themis 27 decembrie 2017 at 13:37

Corect Cetățene, dar acești „mengele”au mare influență în lumea „interlopă”; și ce ne facem cu magistrații care ne frăng „sufletul” dând dovadă de lipsă de bună credință fraternizând cu statul paralel….

luviy 27 decembrie 2017 at 13:40

Eu zic ca ai putea demara pe fb o campanie de genul me2. LuClan. Eu știu un urlog care nu accepta modernizarea secției, ca să poată primi oameni la clinica lui. Pentru anumite intervenții. Majoritatea conaulta în privat și operează la stat.

1 27 decembrie 2017 at 13:48

Domnu Timis, de situatia asta stiati si pe vremea cand erati director, sau ati aflat abia acum?
Pentru ca daca stiati si nu ati facut nimic sunteti complice!!!!

Coco 27 decembrie 2017 at 15:28

Bai papagalule Timis, dupa ce ai supt tata cand erai marele sef, acum nu te mai place nimeni si vrei sa te dai si tu mare ca stii si tu ceva despre sistemul bani la plic. Tu cate plicuri ai primit cand erai mare sef? De ce nu ai spus STOP ? pai cred ca ti-a placut si tie marele plic. Acum nu mai ai de unde si nu supravietuieti salariului minim pe economie. Noi ceilalti care il avem ce sa facem oare?

Maria 27 decembrie 2017 at 21:14

Dr. Horea timis a fost/este? doctorandul doctorului Gurzau dic Cluj, care facea studii de sanatate pentru kronospana din sebes, iat Horea, ca director DSP le aproba.
Spune si tu Horea, barbateste, pe fata, cine-i Lucan in Alba Iulia?
sau la Blaj, Sebes, Cugir… precis stii ca doar ai fost mai-marele medicilor dij judet

Ițic 27 decembrie 2017 at 21:16

Dacă nu se mai reține cas mulți nu o să mai apeleze la doctor pentru orice fleac și nu ar mai risca să se infecteze în spitale dezinfectate de sexifarm și nu ar mai îngurgita atâtea prafuri sau dacă ar mânca mai sănătos fără E-uri , E-mulsii , pesticide…dar cine să ne instruiască…să ne învețe să trăim sănătos și la trup și la minte …

Pacientul angajat in sistem 28 decembrie 2017 at 19:11

Sunt deacord ca cei din privat sa nu lucreze si la spital.Noi cei din spital nu avem timp nici de noi,dar pentru inca un servici in plus?Dupa masa contravizita ,garzile extenuante.Precis cei din privat fura din timpul spitalului sau nu-si fac meseria decit in privat,sau completeza munca din privat in timpul serviciului din spital.Sunt pacienti care sunt chemati la cab privat pentru concediile medicale,cum este posibil ca doar platind o consultatie sa primesti concediul cu stampila spitalului?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...