Fost director de la INML: Autopsiile sunt absolut necesare în cazul deceselor provocate de COVID-19

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Fostul director al Institutului Național de Medicină Legală, profesorul dr. Vladimir Beliș, spune că medicii legiști nu pot efectua autopsii în lipsa unei Ordonanțe emise de un procuror, dar faptul că anumite persoane pentru care cauza decesului este Covid-19, dar nu prezintă simptome, ar trebui să determinte autoritățile să ceară autopsierea.

”Este cunoscut faptul că la Medicină Legală se fac autopsii numai la Ordonanța organelor de Justiție, respectiv a procurorului și în această împrejurare noi nu facem autopsii decât atunci când există o ordonanță și când se dă această ordonanță (…). În cazurile unor morți traumatice acestea autopsii sunt obligatorii, dacă sunt situații când aparținătorii celui decedat la un spital în care sunt internați astfel de bolnavi sunt nemulțumiți de tratamentul făcut acestui bolnav crezând că dacă ar fi făcut alt tratament putea să scape cu viață – malpraxis- în această situație cazul devine din nou caz medico-legal și procurorul ordonă efectuarea necropsiei.

ELIT

Autopsiile sunt absolut necesare (…) Și mai există situații în care am făcut la Institutul de Medicină Legală autopsii cu cazuri de COVID. Aceste autopsii se fac în anumite condiții de periculozitate la fel ca în persoanele în viață. Există aerosoli emanați odată cu prelevarea din țesuturi și organe. Și medicii legiști sunt expuși la fel ca un medic din spital”, a spus profesorul Vladimir Beliș, la Antena 3.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419