Rămâi conectat

Ştirea zilei

Formule de calcul pentru majorarea pensiilor din ianuarie 2024. Scenarii pentru recalcularea pensiilor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Formule de calcul pentru majorarea pensiilor din ianuarie 2024. Scenarii pentru recalcularea pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că Guvernul lucrează intens pentru a implementa o nouă Lege a Pensiilor până la sfârșitul anului 2023. Potrivit documentului prezentat la Antena 3 CNN, există trei metode de calcul luate în considerare, care vizează îmbunătățirea echității în sistemul public de pensii. Una dintre principalele schimbări este introducerea unui sistem de punctaj legat de salariul mediu și vechimea în muncă.

Citește și: Indexare pensii de la 1 ianuarie 2024: Pensia minimă și pensiile mici se vor majora mai mult, cu până la 30%

Metodologia 1 pentru Calculul Pensiilor propune o nouă formulă de calcul bazată pe puncte, eliminând inechitățile de gen și vârstă. Se acordă puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani, cu valori variabile. Formula de calcul are trei scenarii.

Metodologia 2 pentru Calculul Pensiilor utilizează formula de calcul din Legea nr. 127/2018, bazată pe valoarea punctului de referință și numărul de puncte realizate. Stagiul de cotizare de 25 de ani nu este folosit pentru calculul dreptului de pensie, ci pentru calculul punctului de referință.

Metodologia 3 pentru Calculul Pensiilor propune o altă formulă bazată pe puncte și contribuții, cu accent pe eliminarea inechităților de gen și vârstă. Asemenea Metodologiei 1, se acordă puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani, cu valori variabile.

CITEȘTE ȘI: Premierul Ciolacu despre măsurile asumate de Guvern: Vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul și viciile

Aceste propuneri pentru calculul pensiilor au fost prezentate ca parte a eforturilor de reformă a sistemului de pensii din România și au fost supuse analizei de impact a Băncii Mondiale. Valoarea punctului de referință și mecanismul de indexare vor fi ajustate în funcție de evoluția inflației.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se mai arată în documentul prezentat la Antena 3 CNN.

Schimbările au ca scop îmbunătățirea justiției și echității în sistemul de pensii și vor fi esențiale pentru viitorul beneficiarilor de pensii din România.

sursa: stiripesusrse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, în Bihor, Cluj și Alba: Consiliul Județean a lansat licitația pentru proiectare și asistență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, în Bihor, Cluj și Alba: Consiliul Județean a lansat licitația pentru proiectare și asistență Consiliul Județean Alba a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, în cadrul proiectului „VELO APUSENI -Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe zona Județelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare