Rămâi conectat

Actualitate

Focar de pestă porcină africană, într-o exploatație nonprofesională din vestul țării. Sute de animale vor fi omorâte pentru a izola boala

Ziarul Unirea

Publicat

în

Focar de pestă porcină africană, într-o exploatație nonprofesională din vestul țării. Sute de animale vor fi omorâte pentru a izola boala

Un focar de pestă porcină africană a apărut într-o exploatație nonprofesională din satul Aluniș, comuna Frumușeni, au anunțat reprezentanții Prefecturii Arad.

Asfel, având în vedere că la câteva exemplare din efectivul de porci dintr-o exploatație nonprofesională din satul Aluniș, comuna Frumușeni, a fost confirmată infectarea cu pesta porcină africană, la propunerea Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii.

Printre măsurile aprobate în ședința CLCB de astăzi, 18 august 2023 se află se numără și cea în care toți porcii din exploatație se ucid.

„Se ucid porcii (peste 300 de capete), cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. Se va efectua evaluarea fiecărui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare”, se arată în comunicatul celor de la Prefectura Arad.

Cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

„Orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu procedurile din manualul operațional, sub supravegherea medicului veterinar oficial”, mai spun reprezentanții Prefecturii Arad.

Măsuri în mai multe localități din județ

De asemenea, se iau măsuri în zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților Tisa Nouă, Fântânele, Vladimirescu, Mândruloc, Cicir, Sâmbăteni, Păuliș, Zăbrani, Chesinț și Fiscut.

Totodată, circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către D.S.V.S.A. Arad. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională Traficul rutier este restricționat miercuri, 24 iulie 2024, pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională. Citește și: 23-27 iulie 2024: Circulație restricționată pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea