Firmele de curierat vor transmite către Fisc situația plăților la livrare: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial
Firmele de curierat vor transmite către Fisc situația plăților la livrare: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial
Firmele de curierat vor fi obligate să anunțe ANAF în legătură cu cumpărăturile online ale clienților care aleg plata ramburs. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Practic, dacă vei comanda ceva de pe internet și vei alege „plata ramburs” ca opțiune de achitare a produsului respectiv, detaliile vor fi trimise către Fisc.
Lună de lună, curierii din România vor fi nevoiți să completeze formularul 395 – ”Declarația informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul național” – , prin care transmit detalii despre persoanele ce aleg să achite ramburs, la sosirea coletului acasă.
Fiscul va putea astfel să aibă acces la românii care pot efectua anumite tranzacții de bunuri ocolind legislația fiscală. De exemplu, astfel vor fi identificate mai ușor acele persoane care vând produse pe internet, fără să ofere bon fiscal sau factură. Este o practică des întâlnită în zilele noastre, grupurile de pe paginile de socializare fiind pline de astfel de anunțuri, la fel și platformele online de vânzări.
Inițiativa este una care se dorește a fi eficientă în combaterea evaziunii fiscale, într-o perioadă dificilă pentru bugetul național, când e nevoie de creșterea colectărilor.
De altfel, așa cum angajații sau firmele plătesc taxe și impozite pentru activitățile lor economice, este firesc ca statul să se asigure că toți oamenii sunt egali în fața legii și se supun acelorași prevederi fiscale.
ANAF a mai ținut să transmită că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului.
De asemenea, trebuie precizat că, potrivit art. 11 din Codul de procedură fiscală, personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu, iar aceste informații se referă inclusiv la cele obținute din declarații ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terți.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru Congregaţia Cardinalilor a decis că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru în […]
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]