Rămâi conectat

Economie

Firmele care nu-şi depun bilanţurile la timp pot fi dizolvate din oficiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Firmele care nu-şi depun bilanţurile la timp pot fi dizolvate din oficiu

În cazul în care nu vor depune la timp situaţiile financiare anuale şi raportările contabile, firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricărei persoane interesate, dar şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Aceste modificări la Legea societăţilor au fost adoptate recent de Parlament şi sunt incluse în Legea nr. 152/2015. Conform documentului, firmele vor putea fi dizolvate de tribunal în anumite situaţii care în prezent nu sunt reglementate de lege. Noua prevedere va fi aplicabilă în situaţia în care perioada de întârziere va fi mai mare de 60 de zile lucrătoare.

Citeşte şi: Top 20 firme care susţin bugetul local în municipiul Blaj

Totodată, Legea nr. 152/2015 prevede că dizolvarea va putea să intervină şi dacă firma nu-şi va depune la Fisc, în termenul legal, declaraţia din care să rezulte că n-a desfăşurat activitate de la constituire. Regula va fi valabilă dacă perioada de întârziere va depăşi 60 de zile lucrătoare. Dizolvarea societăţilor mai poate fi pronunţată dacă: societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; acţionarii/asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reşedinţa cunoscută; nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social; a încetat activitatea societăţii sau aceasta n-a fost reluată după inactivitatea temporară, care nu poate fi mai lungă de trei ani de la data înscrierii în registrul comerţului; societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii. Firmele pentru care ONRC va formula acţiuni de dizolvare vor fi făcute publice cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte.

Citeşte şi: Top 20 mari contribuabili la bugetul local al municipiului Sebeș

Lista acestora va fi prezentată pe site-ul Registrului Comerţului sau în portalul de servicii on-line al acestuia. Hotărârea prin care tribunalul va pronunţa dizolvarea va fi comunicată şi societăţii în cauză. După ce hotărârea de dizolvare va rămâne definitivă, persoana juridică va intra în lichidare. ONRC se va ocupa, la cererea oricărei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finanţelor, de numirea unui lichidator.

Citeşte şi: Top 20 mari contribuabili la bugetul local al orașului Cugir

În situaţia în care după 3 luni de la dizolvare nu există nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoană interesată va putea să ceară tribunalului radierea firmei din registrul comerţului. În ceea ce priveşte termenul de lichidare a societăţii, acesta va fi în continuare de un an. Pentru motive temeinice, ONRC poate să-l prelungească, nu tribunalul, aşa cum este prevăzut până acum.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

GAL Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu anunță prelungirea sesiunilor de cereri pentru proiecte LEADER pentru MĂSURA M2/2A și MĂSURA M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț   GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M2/2A  – ,,Soluţii inovative pentru o agricultură/industrie alimentară competitivă în microregiunea Țara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M2/2A-09/08.02.2024-20.02.2024 Data limită pentru depunerea proiectelor: 15 aprilie 2024; II.MĂSURA M6/3A –,,Promovarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea