Fier în exces în apa ce curge la robinetele albaiulienilor din unele cartiere. După analize, DSP Alba recomandă ca aceasta să nu fie consumată
Apa ruginie ce curge de câteva zile la robinetele albaiulienilor conţine fier în exces, în unele cartiere. Acesta este rezultatul analizelor la probele fizico-chimice efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba. Prezenţa fierului în apă nu presupune a fi toxică sau periculoasă, însă DSP Alba recomandă populaţiei ca apa, cu modificări organoleptice, să nu fie consumată până la normalizarea situaţiei. Potrivit conducerii DSP Alba, conform legii, APA CTTA va fi sancţionată pentru calitatea necorespunzătoare a apei furnizată populaţiei.
Direcţia de Sănătate Publică Alba recomandă albaiulienilor să nu consume apa de la robinet, care de câteva zile are culoare maronie şi conţine fier în exces. După ce luni au fost recoltate probe din mai multe zone ale oraşului, au fost efectuate analize, unele fiind negative, iar la una dintre probe a rezultat faptul că în anumite zone din oraş au fost înregistrate creşteri importante ale fierului în apă.
Citiţi şi De 4 zile, la robinetele albaiulienilor curge APĂ RUGINIE. CTTA Alba spune că “suferă” de turbiditate din cauza relocării unor conducte, dar este potabilă
DSP Alba precizează că prezenţa fierului în apă nu se presupune a fi toxică sau periculoasă pentru sănătate, însă pune probleme de acceptabilitate, astfel recomandă ca aceasta să nu fie consumată, mai ales de către sugari. Mămicile sunt avertizate să nu hrănească bebeluşii cu lapte praf preparat cu apa maronie de la robinet.
„Aceste creşteri ale fierului în apă nu produc îmbolnăviri asupra populaţiei, nu este o problemă care să producă hepatite sau epidemii, dar recomandarea DSP-ului este ca apa cu modificări organoleptice să nu se consume până la normalizarea situaţiei”, spune conducerea DSP.
Prezenţa fierului peste limita normală în apă ar fi cauzată pe fondul consumului crescut de apă în această perioadă.
Vă prezentăm şi comunicatul DSP Alba, trimis astăzi, la ora 14.00:
„Vă aducem la cunoştinţă că azi 09.07.2014, în urma analizării fizico chimice a două probe de apă recoltate de reprezentanţii DSP Alba, din două locaţii diferite ale municipiului Alba Iulia, rezultatele acestora au fost necorespunzătoare şi anume:
– Proba 1. Fier valoare determinată 1330,16 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 17,3 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.
– Proba 2. Fier valoare determinată 147,04 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 6,30 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU
Distribuitorul de apă potabilă SC CTTA Apa, Sucursala Alba Iulia a fost sancţionat şi în data de 08.07.2014 conform O.G.2/2001 şi va fi din nou sancţionat conform H.G. 857/2011 pentru nerespectarea prevederilor legii 458/2002 republicată privind calitatea apei potabile.
Pentru o mai mare siguraţă recomandăm populaţiei să nu bea apa de la robinet până la remedierea parametrilor neconformi.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan