Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fier în exces în apa ce curge la robinetele albaiulienilor din unele cartiere. După analize, DSP Alba recomandă ca aceasta să nu fie consumată

Alexandra Mates

Publicat

în

APA-MAROApa ruginie ce curge de câteva zile la robinetele albaiulienilor conţine fier în exces, în unele cartiere. Acesta este rezultatul analizelor la probele fizico-chimice efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba. Prezenţa fierului în apă nu presupune a fi toxică sau periculoasă, însă DSP Alba recomandă populaţiei ca apa, cu modificări organoleptice, să nu fie consumată până la normalizarea situaţiei. Potrivit conducerii DSP Alba, conform legii, APA CTTA va fi sancţionată pentru calitatea necorespunzătoare a apei furnizată populaţiei.

 Direcţia de Sănătate Publică Alba recomandă albaiulienilor să nu consume apa de la robinet, care de câteva zile are culoare maronie şi conţine fier în exces. După ce luni au fost recoltate probe din mai multe zone ale oraşului, au fost efectuate analize, unele fiind negative, iar la una dintre probe a rezultat faptul că în anumite zone din oraş au fost înregistrate creşteri importante ale fierului în apă.

Citiţi şi De 4 zile, la robinetele albaiulienilor curge APĂ RUGINIE. CTTA Alba spune că “suferă” de turbiditate din cauza relocării unor conducte, dar este potabilă

 DSP Alba precizează că prezenţa fierului în apă nu se presupune a fi toxică sau periculoasă pentru sănătate, însă pune probleme de acceptabilitate, astfel recomandă ca aceasta să nu fie consumată, mai ales de către sugari. Mămicile sunt avertizate să nu hrănească bebeluşii cu lapte praf preparat cu apa maronie de la robinet.

 „Aceste creşteri ale fierului în apă nu produc îmbolnăviri asupra populaţiei, nu este o problemă care să producă hepatite sau epidemii, dar recomandarea DSP-ului este ca apa cu modificări organoleptice să nu se consume până la normalizarea situaţiei”, spune conducerea DSP.

 Prezenţa fierului peste limita normală în apă ar fi cauzată pe fondul consumului crescut de apă în această perioadă.

 Vă prezentăm şi comunicatul DSP Alba, trimis astăzi, la ora 14.00:

„Vă aducem la cunoştinţă că azi 09.07.2014, în urma analizării fizico chimice a două probe de apă recoltate de reprezentanţii DSP Alba, din două locaţii diferite ale municipiului Alba Iulia, rezultatele acestora au fost necorespunzătoare şi anume:

–         Proba 1. Fier valoare determinată 1330,16 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 17,3 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.

–         Proba 2. Fier valoare determinată 147,04 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 6,30 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU

Distribuitorul de apă potabilă SC CTTA Apa, Sucursala Alba Iulia a fost sancţionat şi în data de 08.07.2014 conform O.G.2/2001 şi va fi din nou sancţionat conform H.G. 857/2011 pentru nerespectarea prevederilor legii 458/2002 republicată privind calitatea apei potabile.

Pentru o mai mare siguraţă recomandăm populaţiei să nu bea apa de la robinet până la remedierea parametrilor neconformi.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea