Festivalul Dilema Veche, Alba Iulia 2014: Surprizele, recomandările, programul celor trei zile de cultură și sărbătoare
PROGRAM și recomandări Festivalul Dilema Veche 2014 – Cetatea Alba Carolina
Mâine, 22 august 2014, la Alba Iulia începe cel mai chic eveniment cultural din România – Festivalul Dilema Veche, aflat la cea de a III-a ediție.
Mai aveți doar puțin timp să vă invitați prietenii și rudele, care vor avea ocazia să îi vadă și asculte pe invitatul special al evenimentului, scriitorul Mircea Cărtărescu, pe “cei patru corifei” Alifantis, Andrieș, Baniciu și Vintilă, celebra trupă Zdob și Zdub, pe Ovidiu Lipan Țăndărică și pe numeroși alți oameni de cultură, valoroși artiști români – în cadrul unui maraton intelectual de trei zile, care va scoate la iveală o Cetate Alba Carolina așa cum nu ați mai văzut-o niciodată.
Pentru a prezenta acest experiment cultural unic în România, organizatorii festivalului au organizat astăzi o conferință de presă la care au participat Mircea Vasilescu – redactorul șef al revistei Dilema Veche, Ion Dumitrel – președintele Consiliul Județean Alba, din partea Primăriei Alba Iulia – Mihai Coșer, directoar al Bibliotecii Județene “Lucian Blaga” – Mioara Pop și directorul Muzeului Național al Unirii – Inel Constantin.
Merită amintite remarcile organizatorilor despre “liantul dintre instituții” în organizarea acestui festival, respectiv Alina Stoia din echipa dilematicilor.
TEMA festivalului din acest an
Mircea Vasilescu a început prin a mulțimi în special Consiliului Județean Alba și Primăririe Alba Iulia pentru finanțarea și implicarea în organizarea evenimentului, dar și sponsorilor și tuturor colaboratorilor.
“Mi-ar plăcea să devin cetățean al acestui oraș (n.a. Alba Iulia). Am ajuns la a treia ediție a festivalului și s-ar părea că nu avem șanse să ne mai oprim.
Tema din acest an este “Noi suntem ceilalți”, pentru că în urma restaurării cetății și a evenimentelor care au loc aici, Alba Iulia a devenit un oraș al diversității. Patrimoniul cultural din Alba Iulia și județul Alba este unul al diversității.
Alba Iulia este un concentrat al istoriei europene. Găsim aici într-o formulă concentrată, aproape toată Europa. Tema aleasă este despre diversitate, despre raportul dintre noi și ceilalți, cum îi descoperim pe ceilalți, cum ne văd ceilalți, cum reușim să conviețuim”, a explicat redactorul șef al revistei Dilema Veche.
Mircea Cărtărescu, invitatul special al festivalului
Despre Mircea Cărtărescu, directorul festivalului a mărturisit cu satisfacție că a accesptat din prima invitația de a participa la eveniment. Acesta urmează să susțină conferinţa de deschidere a festivalului, „Edificiul literaturii“, care va avea loc vineri de la orele 18:00, pe Traseul celor Trei Fortificaţii. Scriitorul va participa de asemenea și la lecturile de literatură și poezie ce vor avea loc la Carolina Café, respectiv pe esplanada din fața Catedralei Ortodoxe.
Ateliere de joacă și dezvoltare a creativității pentru copii
Chiar dacă ediția din acest an a festivalului este mai săracă la capitolul “teatru”, organizatorii fiind nevoiți să renunțe la două piese pentru care au făcut demersuri să le aducă la Alba Iulia, între care spectacolul lui Radu Afrim pe muzica Mariei Tănase, atelierele pentru copii ar putea compensa acest minus.
Este vorba despre o secțiune nouă a evenimentului dedicată în întregime copiilor și indirect părinților acestora.
Mircea Vasilescu a ținut să insiste asupra promovării acestor locuri speciale de joacă deșteaptă pentru copii, făcând prin intermediul presei un apel către părinți să își aducă copii la ateliere. Acesta a explicat succint conceptul work-shop-urilor, care vor fi de trei feluri.
În cadrul “atelierelor fantastice” copiii vor fi ajutați să își imagineze și să scrie povești fantastice. Un al doilea gen de ateliere vor fi cele în care copii vor avea la dispoziție îndrumarea și logistica necesară pentru a desena, subiectul fiind “Cetatea copiilor”, micuților oferinduli-se șansa să-și exprime viziunea asupra unei cetăți fără adulți, populată și administrată doar de ei. La cel de-al treilea atelier de joacă va participa și fotograful Cosmin Bumbuț, care va realiza, împreună cu copii, foto-reportaje sugestive și ziarul Cetății.
Tot pentru copii, organizatorii au pregătit lansări de carte și lecturi Disney.
“Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei”
“Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” este spectacolul care va închide cea de a treia ediție a festivalulu Dilema Veche. Catalagat de Mircea Vasilescu ca fiind ceva excepțional, concertul îi reunește, pentru a treia oară, pe câțiva dintre cei mai talentați şi experimentaţi artişti români contemporani – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă. Criticii spectacolului vorbesc despre un “tip de comunicare magică” pe care cei patru corifei reușesc să îl stabilească cu publicul.
“Sunt convins că va fi un spectacol antologic!”, a spus căpitanul dilematicilor despre concertul care va marca sfârșitul maratonului de cultură din Cetatea Alba Iulia.
Invitație de a “rescrie” împreună povestea Europei
Un eveniment special în cadrul festivalului este și Dezbaterea „New Narrative for Europe”, vare va avea loc sâmbătă de la orele 17:00, la Biblioteca Batthyaneum, avându-i ca invitați pe: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International).
Dezbaterea se înscrie în proiectul “A New Narrative for Europe”, lansat de curînd de Comisia Europeană și care se vrea o invitație de a “rescrie” împreună – politicieni, personalități publice sau cetățeni europeni – povestea Europei. Pentru că Europa înseamnă, înainte de toate, renaștere culturală și cosmopolitism: o jumătate de miliard de cetățeni diferiți care sînt, fiecare și împreună, personajele unei povești de succes.
Proiecţie de film documentar în avanpremieră: Tatăl meu, Lucian Blaga
Cei care vor veni la festival vor avea șansa să vizualizeze, în avanpremieră, sâmbătă de la orele 19:00, la cafeneaua Framm’s, proiecția unui film documentar, încă nefinalizat, despre “o mare personalitate a locului și a țării”, Lucian Blaga.
Proiectul s-a născut în urma unei idei venite din partea Consiliului Județean și pusă în practică de Adina Popescu de la Dilema Veche.
Filmul îşi propune să reconstituie secvenţial ultimii 12 ani din viaţa lui Lucian Blaga prin intermediul amintirilor fiicei sale, Dorli Blaga.
Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba: “Mi-aș dori ca tinerii din ziua de astăzi să nu mai citească revistele tabloide, iar în schimb să cumpere și să citească revista Dilema Veche. Astfel am avea o mai mare speranță că aceste crize despre care se vorbește, chiar și cele economice, vor fi putea fi ocolite sau neutralizate mai eficient.
Sunt convins că Cetatea din Alba Iuia va fi luată cu asalt în acest weekend pentru că oamenii își doresc să fie alături de valorile românești autentice.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]