Ziarul Unirea

Festivalul Dilema Veche, Alba Iulia 2014: Surprizele, recomandările, programul celor trei zile de cultură și sărbătoare

PROGRAM și recomandări Festivalul Dilema Veche 2014 – Cetatea Alba Carolina

Dilema veche conferintaMâine, 22 august 2014, la Alba Iulia începe cel mai chic eveniment cultural din România – Festivalul Dilema Veche, aflat la cea de a III-a ediție.

ELIT

Mai aveți doar puțin timp să vă invitați prietenii și rudele, care vor avea ocazia să îi vadă și asculte pe invitatul special al evenimentului, scriitorul Mircea Cărtărescu, pe “cei patru corifei” Alifantis, Andrieș, Baniciu și Vintilă, celebra trupă Zdob și Zdub, pe Ovidiu Lipan Țăndărică și pe numeroși alți oameni de cultură, valoroși artiști români – în cadrul unui maraton intelectual de trei zile, care va scoate la iveală o Cetate Alba Carolina așa cum nu ați mai văzut-o niciodată.

Pentru a prezenta acest experiment cultural unic în România, organizatorii festivalului au organizat astăzi o conferință de presă la care au participat Mircea Vasilescu – redactorul șef al revistei Dilema Veche, Ion Dumitrel – președintele Consiliul Județean Alba, din partea Primăriei Alba Iulia – Mihai Coșer, directoar al Bibliotecii Județene “Lucian Blaga” – Mioara Pop și directorul Muzeului Național al Unirii – Inel Constantin.

Merită amintite remarcile organizatorilor despre “liantul dintre instituții” în organizarea acestui festival, respectiv Alina Stoia din echipa dilematicilor.

TEMA festivalului din acest an

Mircea Vasilescu a început prin a mulțimi în special Consiliului Județean Alba și Primăririe Alba Iulia pentru finanțarea și implicarea în organizarea evenimentului, dar și sponsorilor și tuturor colaboratorilor.

“Mi-ar plăcea să devin cetățean al acestui oraș (n.a. Alba Iulia). Am ajuns la a treia ediție a festivalului și s-ar părea că nu avem șanse să ne mai oprim.

Tema din acest an este “Noi suntem ceilalți”, pentru că în urma restaurării cetății și a evenimentelor care au loc aici, Alba Iulia a devenit un oraș al diversității. Patrimoniul cultural din Alba Iulia și județul Alba este unul al diversității.

Alba Iulia este un concentrat al istoriei europene. Găsim aici într-o formulă concentrată, aproape toată Europa. Tema aleasă este despre diversitate, despre raportul dintre noi și ceilalți, cum îi descoperim pe ceilalți, cum ne văd ceilalți, cum reușim să conviețuim”, a explicat redactorul șef al revistei Dilema Veche.

Mircea Cărtărescu, invitatul special al festivalului

Despre Mircea Cărtărescu, directorul festivalului a mărturisit cu satisfacție că a accesptat din prima invitația de a participa la eveniment. Acesta urmează să susțină conferinţa de deschidere a festivalului, „Edificiul literaturii“, care va avea loc vineri de la orele 18:00, pe Traseul celor Trei Fortificaţii. Scriitorul va participa de asemenea și la lecturile de literatură și poezie ce vor avea loc la Carolina Café, respectiv  pe esplanada din fața Catedralei Ortodoxe.

Ateliere de joacă și dezvoltare a creativității pentru copii

Chiar dacă ediția din acest an a festivalului este mai săracă la capitolul “teatru”, organizatorii fiind nevoiți să renunțe la două piese pentru care au făcut demersuri să le aducă la Alba Iulia, între care spectacolul lui Radu Afrim pe muzica Mariei Tănase, atelierele pentru copii ar putea compensa acest minus.

Este vorba despre o secțiune nouă a evenimentului dedicată în întregime copiilor și indirect părinților acestora.

Mircea Vasilescu a ținut să insiste asupra promovării acestor locuri speciale de joacă deșteaptă pentru copii, făcând prin intermediul presei un apel către părinți să își aducă copii la ateliere. Acesta a explicat succint conceptul work-shop-urilor, care vor fi de trei feluri.

În cadrul “atelierelor fantastice” copiii vor fi ajutați să își imagineze și să scrie povești fantastice. Un al doilea gen de ateliere vor fi cele în care copii vor avea la dispoziție îndrumarea și logistica necesară pentru a desena, subiectul  fiind “Cetatea copiilor”, micuților oferinduli-se șansa să-și exprime viziunea asupra unei cetăți fără adulți, populată și administrată doar de ei. La cel de-al treilea atelier de joacă va participa și fotograful Cosmin Bumbuț, care va realiza, împreună cu copii, foto-reportaje sugestive și ziarul Cetății.

Tot pentru copii, organizatorii au pregătit lansări de carte și lecturi Disney.

“Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei”

“Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” este spectacolul care va închide cea de a treia ediție a festivalulu Dilema Veche. Catalagat de Mircea Vasilescu ca fiind ceva excepțional, concertul îi reunește, pentru a treia oară, pe câțiva dintre cei mai talentați şi experimentaţi artişti români contemporani – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă. Criticii spectacolului vorbesc despre un “tip de comunicare magică” pe care cei patru corifei reușesc să îl stabilească cu publicul.

“Sunt convins că va fi un spectacol antologic!”, a spus căpitanul dilematicilor despre concertul care va marca sfârșitul maratonului de cultură din Cetatea Alba Iulia.

Invitație de a “rescrie” împreună povestea Europei

Un eveniment special în cadrul festivalului este și Dezbaterea „New Narrative for Europe”, vare va avea loc sâmbătă de la orele 17:00, la Biblioteca Batthyaneum, avându-i ca invitați pe: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International).

Dezbaterea se înscrie în proiectul “A New Narrative for Europe”, lansat de curînd de Comisia Europeană și care se vrea o invitație de a “rescrie” împreună – politicieni, personalități publice sau cetățeni europeni – povestea Europei. Pentru că Europa înseamnă, înainte de toate, renaștere culturală și cosmopolitism: o jumătate de miliard de cetățeni diferiți care sînt, fiecare și împreună, personajele unei povești de succes.

Proiecţie de film documentar în avanpremieră: Tatăl meu, Lucian Blaga

Cei care vor veni la festival vor avea șansa să vizualizeze, în avanpremieră, sâmbătă de la orele 19:00, la cafeneaua Framm’s, proiecția unui film documentar, încă nefinalizat, despre “o mare personalitate a locului și a țării”, Lucian Blaga.

Proiectul s-a născut în urma unei idei venite din partea Consiliului Județean și pusă în practică de Adina Popescu de la Dilema Veche.

Filmul îşi propune să reconstituie secvenţial ultimii 12 ani din viaţa lui Lucian Blaga prin intermediul amintirilor fiicei sale, Dorli Blaga.

 

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba: “Mi-aș dori ca tinerii din ziua de astăzi să nu mai citească revistele tabloide, iar în schimb să cumpere și să citească revista Dilema Veche. Astfel am avea o mai mare speranță că aceste crize despre care se vorbește, chiar și cele economice, vor fi putea fi ocolite sau neutralizate mai eficient.

Sunt convins că Cetatea din Alba Iuia va fi luată cu asalt în acest weekend pentru că oamenii își doresc să fie alături de valorile românești autentice.”

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Reabilitarea și consolidarea DJ 107H, drumul de acces la Centrul de deșeuri Galda de Jos: Licitația de peste 800.000 de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcții, în cadrul obiectivului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

prale 21 august 2014 at 19:00

ce cultura bai ? asta e lui burci care vinde copii cum ii gasiti .ieri era johanis a zi burci . ce prieteni are hava . spune-mi cu cine te insotesti c a sa-ti spun cine esti

Manitu 22 august 2014 at 0:06

„… directorul Muzeului Național al Unirii – Inel Constantin.”
(copy-paste de mai sus)

Pai, nu mai e director dl. Rustoiu?

corifelu 22 august 2014 at 0:34

‘”… vor fi putea fi ocolite sau neutralizate mai eficient…” Chiar asa a zis EL, cu guritica lui? EL, dumitrel, marele colrifeL? Sa vina cineva, oricine, sa ne traduca din olteana in romana…

Alin 22 august 2014 at 7:51

Cumpărați-vă și voi o viață !
(pt.domnii 3 de mai sus : corifelu , Manitu si prale)

Alex 22 august 2014 at 9:59

O regula elementara de buna crestere spune ca la masa nu se sta cu colopul pe scafarlie.

Horea 22 august 2014 at 12:49

@Alin

1. Doar intr-o incapere NU se sta cu „colopul pe scafarlie”. Or respectivii din poza sunt, daca nu ma insel, undeva afara.

2. Nu se sta cu „colopul pe scafarlie” nici in afara incaperi atunci cand se serveste masa (se mănâncă). Or respectivii, parca, nu ingurgiteaza nimic.

3. La „artisti” nu se prea aplica regulile de buna crestere. Ei au alte norme. Nescrise.
Or cei din poza s-ar putea sa fie cineva din domeniul artistic.

Horea 22 august 2014 at 12:50

ERATA: @Alex

Alex 22 august 2014 at 13:12

1. Sunt afara intr-o incapere de tip cort, deci tot o incapere, dar au comportament de usa cortului
2. Respectivii au ceva de ingurgitat pe masa
3. Artistul Dumitrel.
4. „Nu se sta cu “colopul pe scafarlie” nici in afara incaperi ” cu 2 de i

Horea 22 august 2014 at 13:40

@Alex

a) Ma bucur c-ai acceptat un dialog civilizat pe forum. Mi se intampla asta destul de rar.
b) Nu mi-am dat seama ca sub unul din cele trei clopuri se afla … Dumitrel (mare „artist”!).
c) Desigur, cu doi de „i”. Ambii cu … clop.

d) O zi frumoasa iti doresc!

Maria 22 august 2014 at 18:39

Ion Dumitrel: “Mi-aș dori ca tinerii din ziua de astăzi să nu mai citească revistele tabloide, iar în schimb să cumpere și să citească revista Dilema Veche.”

Puneti se pe coperta Dilemei fete despuiate si o sa atrageti cititori tineri.

Cititor 22 august 2014 at 21:00

Ba sa nu puna asa ceva pe coperta!
Si-ar pierde cititorii fideli care au alte gusturi.

Comentariile sunt oprite