Festivalul de colinde „O ce veste minunată”
Sâmbătă şi duminică, la Blaj a avut loc cea mai importantă manifestare organizată la nivcel local închinată Naşterii Domnului, Festivalul de colinde „O ce veste minunată”, ediţia a XI-a, care s-a desfăşurat la Centrul cultural „Iacob Mureşianu”. Această ediţie, ca şi celelalte, a fost iniţiată şi patronată de Primăria municipiului Blaj, Consiliul local Blaj şi Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj. În acest an au participat un număr impresionant de formaţii, în total 21, majoritatea din judeţul nostru dar şi din judeţele Sibiu (Dumbrăveni şi Micăsasa) şi Mureş (comuna. Daneş). Pentru a realiza importanţa acestui festival de colinde am să enumăr personalităţile judeţene şi locale care au ţinut să fie prezente pentru a urmări frumoasele colinde şi datini româneşti prezentate de interpreţi autentici a căror valoare e de necontestat: ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, şi ÎP Vasile Bizău, episcop greco-catolic care au vorbit în deschidere, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Cucui, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Clemen Negruţ deputat de Alba, Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, Liviu Cornel Basaraba, viceprimar Blaj, un număr mare de primari din judeţ dar şi cel din Daneş (Nicolae Mosora), judeţul Mureş, consilieri locali etc. Deşi mi-am notat cu lux de amănunte prestaţiile fiecărei formaţii ce a evoluat nu o să pot relata despre fiecare din lipsă de spaţiu. Totuşi merită amintite, mai ales dacă ţinem cont de specificul fiecărei localităţi prezente: Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Corul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică Blaj, colindătorii din Biia, Pănade, Daneş (jud. Mureş), Sâncel, Cetatea de Baltă, Jidvei, Limba, Ciugud, Micăsasa (Sibiu), Cergăul Mare, Roşia de Secaş, Cenade, Valea Lungă, Dumbrăveni (Sibiu), Şona, Galda de Sus, Mihalţ, Mănărade, Tiur.
În ceea ce priveşte prestaţiile participanţilor trebuie remarcat profesionalismul celor două coruri de la facultăţile de teologie, fără a neglija eforturile celorlalte formaţii care, spre lauda lor, au reuşit să prezinte programe de înaltă ţinută artistică, venind în faţa spectatorilor cu creaţii autentice specifice locului de baştină, chiar dacă distanţele dintre localităţi sunt mici. Este de lăudat şi implicarea totală a reprezentanţilor de seamă din localităţi, primari, preoţi, profesori, învăţători majoritatea fiind componenţi ai formaţiilor care au evoluat pe scenă în faţa spectatorilor.
Întrucât fiecare localitate are specificul ei, departajările au fost greu de făcut. Totuşi au fost şi excepţii care nu pot fi trecute cu vederea. În primul rând prestaţia colindătorilor din comuna Daneş (jud. Mureş) care în frunte cu primarul lor, Nicolae Mosora, au lăsat o impresie deosebită prin prezentarea scenică (toţi purtau la gât tricolorul, bărbaţii aveau haine din pănură iar femeile port specific locului şi în mâini ţineau crenguţe de brad), modul superb de interpretare cu un final care a extaziat publicul din sală. A plăcut mult prestaţia colindătorilor din comuna Valea Lungă, coordonator prof. Călina Comşa (purtând un costum popular din anul 1900), care au prezentat colinde vechi nemaiauzite, culese din satele Lunca şi Glogoveţ. S-au mai remarcat colindătorii din Cetatea de Baltă, unde s-a remarcat prestaţia preotului Goga, acest erudit al locului natal, oraşul Dumbrăveni cu 9 bărbaţi ale căror colinde au impresionat,precum şi cei din Jidvei, Cergăul Mare, Roşia de Secaş, Limba, Ciugud, Sâncel, Biia.
O notă aparte pentru gazdele festivalului, Maria şi Gheorghe Zereş, adevăraţi români din Pănadea lui Timotei Cipariu şi Ion Brad. Gheorghe Zereş, prin intervenţiile lui recitative a fost un liant remarcabil între formaţiile care au evoluat pe scenă. Pentru a treia oară o văd pe această prezentatoare „şablon” Angela Chelaru, de la care nu am reţinut decât laudele repetate la adresa unora, cu precădere a doamnei Silvia Pop şi că îi plac sarmalele din Cergău, lăsând pe planul doi al prezentării această temă foarte generoasă a Naşterii Domnului Iisus Hristos. În final a obţinut şi o diplomă de excelenţă înmânată de d-na Silvia Pop.
În numele numerosului public blăjan aduc mulţumiri Primăriei municipiului Blaj, Consiliului Local Blaj pentru reuşita acestei ediţii a Festivalului de Colinde „O ce veste minunată”, precum şi tuturor formaţiilor prezente care au onorat aceste manifestări bazate pe frumuseţea colinzilor, datinilor şi obiceiurilor poporului român, factor determinant al dăinuirii naţiunii române.
Rică ROMAN, Blaj
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii18 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului