Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fermă piscicolă plutitoare, cu păstrăv curcubeu, pe Lacul Oașa: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Fermă piscicolă plutitoare, cu păstrăv curcubeu, pe Lacul Oașa: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru înființarea unei ferme piscicole pe lacul Oașa.

Investiţia ce urmează a fi realizată este amplasata pe raza judetului Alba – UAT Şugag, localitatea Tău-Bistra, zona lacului de acumulare Oaşa.

Proiectul presupune înfiinţarea unei ferme piscicole la cele mai înalte standarde de calitate, atât din punct de vedere al echipamentelor folosite, cât şi al tehnicilor de creştere sau al operaţiunilor ce vor fi derulate la faza de operare a proiectului.

Obiectivul principal al proiectului vizează creşterea păstrăvului curcubeu în viviere ce vor fi amplasate în lacul Oaşa, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea produsului final, precum şi valorificarea responsabilă a potenţialului natural în ceea ce priveşte exploatarea resurselor acvatice.

În prezent, lacul Oaşa este utilizat pentru:

– producerea de energie electrică (puterea instalată a centralei subterane Gâlceag este de 150 MW, energia electrică produsă într-un an hidrologic mediu fiind de 260 GWh/an);

– atenuarea eventualelor viituri care ar putea apărea în bazinul superior al râului Sebeş (volum de atenuare 17 mil. mc).

Ferma piscicolă va fi amplasată la o distanţă de aproximativ 1.900 de metri de galeria de alimentare a centralei, golire şi supra-plin şi la o distanţă de aproximativ de 80 – 150 m de maluri.

Implementarea proiectului vizează realizarea unei producţii anuale intre 320- 620 tone păstrăv curcubeu şi presupune realizarea următoarelor amenajări pe suprafaţa lacului: – 32 de viviere cu diametrul de 16 m. Sunt viviere flotabile amplasată pe luciul de apa al Lacului Oasa ; – 16 balize care, împreună cu sistemul de ancorare, vor susţine ferma; – 16 balize de semnalizare a ancorelor (care vor indica locul în care ancorele sunt poziţionate); – 1 barca pentru furajare; – 1 barcă pentru logistică; – 1 barcă pentru pescuit.

Accesul la ferma piscicolă se va realiza prin curtea Mănăstirii Oaşa, conform contractului de închiriere.

Vivierele vor fi confecţionate din plastic. Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite, fiind testate cu succes şi în zonele arctice extreme. Vivierele vor fi ancorate într-un sistem de reţea şi includ un tub de scufundare. Se va opta pentru viviere model Polarkirkel. Acestea au o flotabilitate foarte mare în raport cu cuştile cu alte tipuri de braket.

Pentru protecţia împotriva păsărilor se pot folosi plase de protecţie care necesită un suport în interiorul vivierei.

Fiecare plasă a unei viviere are în partea inferioară (fundul vivierei) un diametru foarte mic al ochiului, iar în partea de mijloc va avea un sac special conceput pentru colectarea excrementelor şi a mortalităţilor. Periodic (la 5-7 zile), de pe fundul vivierelor se va extrage sacul pentru excremente şi mortalităţi, astfel încât impactul asupra mediului acvatic va fi nul. Sacii vivierelor se vor goli în containere speciale.

Materialul rezultat din excremente va fi utilizat ca fertilizant pentru terenuri agricole. Furajarea se va realiza cu hrană de cea mai bună calitate. Se vor folosi şi furaje flotabile, care vor asigura consumul integral al cantităţii distribuite Pentru primul an de functionare, ferma va folosi aproximativ 146 tone de furaj pentru cresterea pastravilor.

Monitorizarea apei

Se va face monitorizarea calitatii apei din lacul Oaşa , amonte de ferma piscicola, la mijlocul fermei piscicole (între cele 2 baterii de viviere), aval de ferma piscicolă şi amonte baraj Tău (mijlocul râului).

Scopul monitorizării calităţii apei din lacul de acumulare Oaşa este de a furniza, pe întreaga perioadă de derulare a proiectului, informaţii despre:

– variabilitatea calităţii apei în amonte şi aval de zona de amplasare a fermei piscicole;

– circulaţia elementelor nutritive (formele de azot, fosfor şi carbon) şi a unor poluanţi specifici activităţii de piscicultură (ex. metale, deşeuri de acvacultură etc.);

– evoluţia gradului de trofie a lacului (sensibilitatea lacului la procesele de eutrofizare);

– menţinerea calităţii apei lacului în domeniul valorilor limită reglementate de legislaţia în vigoare prin implementarea de măsuri corective în cazul depistării unor deprecieri calitative care au drept cauză activităţile desfăşurate în cadrul fermei piscicole.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO | Începe Campionatului Național de Super Rally, la Alba Iulia: Zeci de mașini puternice, adrenalină și pasiunea pentru motorsport, pe străzile din oraș. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe Campionatului Național de Super Rally, la Alba Iulia: Zeci de mașini puternice, adrenalină și pasiunea pentru motorsport, pe străzile din oraș. PROGRAMUL Alba Iulia găzduiește sâmbătă, 15 iunie, prima etapă a Campionatului Național de Super Rally, un eveniment auto spectaculos desfășurat pe un circuit stradal unic. Promotorul competiției, celebrul pilot Mihai Leu, aduce din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea