Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fermă piscicolă plutitoare, cu păstrăv curcubeu, pe Lacul Oașa: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Fermă piscicolă plutitoare, cu păstrăv curcubeu, pe Lacul Oașa: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru înființarea unei ferme piscicole pe lacul Oașa.

Investiţia ce urmează a fi realizată este amplasata pe raza judetului Alba – UAT Şugag, localitatea Tău-Bistra, zona lacului de acumulare Oaşa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul presupune înfiinţarea unei ferme piscicole la cele mai înalte standarde de calitate, atât din punct de vedere al echipamentelor folosite, cât şi al tehnicilor de creştere sau al operaţiunilor ce vor fi derulate la faza de operare a proiectului.

Obiectivul principal al proiectului vizează creşterea păstrăvului curcubeu în viviere ce vor fi amplasate în lacul Oaşa, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea produsului final, precum şi valorificarea responsabilă a potenţialului natural în ceea ce priveşte exploatarea resurselor acvatice.

În prezent, lacul Oaşa este utilizat pentru:

– producerea de energie electrică (puterea instalată a centralei subterane Gâlceag este de 150 MW, energia electrică produsă într-un an hidrologic mediu fiind de 260 GWh/an);

– atenuarea eventualelor viituri care ar putea apărea în bazinul superior al râului Sebeş (volum de atenuare 17 mil. mc).

Ferma piscicolă va fi amplasată la o distanţă de aproximativ 1.900 de metri de galeria de alimentare a centralei, golire şi supra-plin şi la o distanţă de aproximativ de 80 – 150 m de maluri.

Implementarea proiectului vizează realizarea unei producţii anuale intre 320- 620 tone păstrăv curcubeu şi presupune realizarea următoarelor amenajări pe suprafaţa lacului: – 32 de viviere cu diametrul de 16 m. Sunt viviere flotabile amplasată pe luciul de apa al Lacului Oasa ; – 16 balize care, împreună cu sistemul de ancorare, vor susţine ferma; – 16 balize de semnalizare a ancorelor (care vor indica locul în care ancorele sunt poziţionate); – 1 barca pentru furajare; – 1 barcă pentru logistică; – 1 barcă pentru pescuit.

Accesul la ferma piscicolă se va realiza prin curtea Mănăstirii Oaşa, conform contractului de închiriere.

Vivierele vor fi confecţionate din plastic. Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite, fiind testate cu succes şi în zonele arctice extreme. Vivierele vor fi ancorate într-un sistem de reţea şi includ un tub de scufundare. Se va opta pentru viviere model Polarkirkel. Acestea au o flotabilitate foarte mare în raport cu cuştile cu alte tipuri de braket.

Pentru protecţia împotriva păsărilor se pot folosi plase de protecţie care necesită un suport în interiorul vivierei.

Fiecare plasă a unei viviere are în partea inferioară (fundul vivierei) un diametru foarte mic al ochiului, iar în partea de mijloc va avea un sac special conceput pentru colectarea excrementelor şi a mortalităţilor. Periodic (la 5-7 zile), de pe fundul vivierelor se va extrage sacul pentru excremente şi mortalităţi, astfel încât impactul asupra mediului acvatic va fi nul. Sacii vivierelor se vor goli în containere speciale.

Materialul rezultat din excremente va fi utilizat ca fertilizant pentru terenuri agricole. Furajarea se va realiza cu hrană de cea mai bună calitate. Se vor folosi şi furaje flotabile, care vor asigura consumul integral al cantităţii distribuite Pentru primul an de functionare, ferma va folosi aproximativ 146 tone de furaj pentru cresterea pastravilor.

Monitorizarea apei

Se va face monitorizarea calitatii apei din lacul Oaşa , amonte de ferma piscicola, la mijlocul fermei piscicole (între cele 2 baterii de viviere), aval de ferma piscicolă şi amonte baraj Tău (mijlocul râului).

Scopul monitorizării calităţii apei din lacul de acumulare Oaşa este de a furniza, pe întreaga perioadă de derulare a proiectului, informaţii despre:

– variabilitatea calităţii apei în amonte şi aval de zona de amplasare a fermei piscicole;

– circulaţia elementelor nutritive (formele de azot, fosfor şi carbon) şi a unor poluanţi specifici activităţii de piscicultură (ex. metale, deşeuri de acvacultură etc.);

– evoluţia gradului de trofie a lacului (sensibilitatea lacului la procesele de eutrofizare);

– menţinerea calităţii apei lacului în domeniul valorilor limită reglementate de legislaţia în vigoare prin implementarea de măsuri corective în cazul depistării unor deprecieri calitative care au drept cauză activităţile desfăşurate în cadrul fermei piscicole.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

BONTEA Alexandru

Publicat

în

INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu SVSU Zlatna pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Zlatna, strada Muncii.

Din informațiile primite de la apelant, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul incidentului a au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din parea Detașamentului de pompieri Alba Iulia și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din partea SVSU Zlatna.

Vom reveni cu amănunte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum își pot schimba românii din străinătate actele de identitate fără să mai vină în țară

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cum își pot schimba românii din străinătate actele de identitate fără să mai vină în țară

Puteți obţine un nou act de identitate, fără a mai veni în ţară, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de carieră ale României din statul respectiv.
Este vorba despre ambasadă sau consulat și nu se mai percepe taxă consulară. Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv. La procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta ștampilată pe verso.

În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost întocmită, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi / sau ridicarea actului de identitate, precum şi motivul solicitării actului de identitate (expirare, schimbarea domiciliului, pierdere, etc.).

Elit - Gustul Desăvârșit

Procura specială autentificată la misiuniea diplomatică ori oficiul consular al României din statul respectiv se va prezenta în original de către persoana împuternicită împreună cu certificatul/tele de stare civilă și actul de proprietate.

Cum beneficiați de pașaportul CRDS
Dacă locuiți în străinătate, dar încă figurați cu domiciliul în România, conform Direcției de Evidență a Populației Iași, puteţi beneficia de Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate(CRDS).

Cererea se poate depune la Ambasada/consulatul României din străinătate.

Conform autorităților, valabilitatea pașaportului electronic este de 10 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani. Acest tip de paşaport nu restrânge în niciun fel drepturile cetăţeneşti:

– nu mai este necesară cartea de identitate pentru obţinerea noului paşaport (cea existentă se retrage din uz, chiar dacă este expirată). Ca urmare, se va avea grijă apoi doar de valabilitatea unui singur document (paşaport), nu două (carte de identitate şi paşaport).

– faptul că nu se mai deţine o carte de identitate nu afectează drepturile şi îndatoririle privind proprietăţile mobile şi imobile aflate în România pe numele titularului paşaportului CRDS. Evidenţa în ţară a persoanelor CRDS se ţine după ultimul loc de domiciliu avut în România şi după reşedinţa declarată în România (după caz).

– se intră în comunitatea cetăţenilor români CRDS, care permite, de exemplu, participarea la scrutinele electorale organizate în străinătate doar în baza paşaportului (fără necesitatea prezentării altor acte care atestă locuirea legală în acea ţară).

De asemenea, facem menţiunea că posesorii de paşapoarte CRDS pot, oricând doresc, să stea o perioadă mai îndelungată în România (peste 15 zile), să solicite o carte de identitate provizorie pentru perioada petrecută în ţară. Valabilitatea acestui document poate varia între o lună şi un an, în funcţie de situaţia personală a solicitantului (cât timp va petrece în ţară).

Citește și: Motivul revoltător pentru care un elev român din Italia nu este luat în excursie de colegii săi

Acte de stare civilă
Documentul ce se eliberează cetățenilor români în scopul încheierii unei căsătorii în străinătate este adeverința Anexa nr. 9 cu privire la mențiunile existente pe marginea actului de naștere.

În funcție de statul în care va fi folosit, acest document poate necesita apostilare sau supralegalizare. Cererea se poate depune personal sau prin împuternicit cu procură specială la locul de domiciliu deținut în România sau la locul unde a fost înregistrată nașterea dvs.

Duplicat al certificatului de stare civilă
Dacă vă aflaţi în străinătate puteți obține un duplicat al certificatului de stare civilă(naștere/căsătorie) pe baza unei procuri speciale dată la Ambasada/Consulatul României din străinătate. În acest caz nu este necesară nici o formă de apostilare, supralegalizare sau traducere. Procura poate fi dată și în fața unui notar public din străinătate, caz în care va trebui să fie, în funcție de statul emitent, apostilată conform Convenţiei de la Haga din 1961 sau supralegalizată.

În acest caz procura va fi tradusă în limba română și legalizată în România.Procura specială şi traducerea legalizată se depun de persoana împuternicită, în original. Autoritățile precizează că nu se accpetă procuri prin fax sau email. Certificatele de stare civilă se pot elibera și avocaților împuterniciți de către titulari sau de către reprezentanții legali ai acestora, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995.

Act de naștere românesc pentru un copil născut în străinătate
Dacă aveți un copil născut în străinătate și doriți certificat de națtere românesc vă puteți adresa Ambasadei/consulatului României din țara în care vă aflați sau serviciului de stare civilă de la ultimul loc de domiciliu din România.

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite în străinătate, la autorităţile locale competente, se transcriu, obligatoriu, în registrele de stare civilă române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate, a certificatului ori extrasului de stare civilă.

Transcrierea se poate solicita şi prin împuternicit cu procură specială, dată la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul de reşedinţă (Ambasada / Consulat) sau la un notar public, caz în care va fi supralegalizată, sau va avea aplicată apostila, în funcţie de statul în care este întocmită. Procura specială / declaraţia dată la notar în străinătate trebuie să fie tradusă în limba română; traducerea se întocmeşte în România şi trebuie să fie legalizată de către notar.

 

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Tichete de masă 2023: Care este suma maximă pe care o pot primi românii?

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Tichete de masă 2023: Care este suma maximă pe care o pot primi românii?

Ministerul Muncii a lansat în procedură de transparenţă decizională un ordin de ministru privitor la tichetele de masă acordate salariaţilor din România.

Este vorba despre „proiectul de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată ce scrie în document:

Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023

„Având în vedere prevederile:
– Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare;

– Art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare;

– Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală și financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006, cu completările ulterioare; în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, cu modificările și completările ulterioare; în temeiul art. 18 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr.23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, ministrul finanțelor și ministrul muncii și solidarității sociale emit următorul ordin:

Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăşi cuantumul de 30 lei.

Art. 2. – Valoarea nominala stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023 respectiv, august 2023 și septembrie 2023.

Art. 3. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

În concluzie, decizia guvernanţilor este de a nu majora valoarea tichetelor de masă pentru perioada următoare, aceasta cu toate că alimentele s-au scumpit foarte mult.

sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare