Rămâi conectat

Actualitate

Fenomenul La Nina poate apărea din nou în această toamnă și să dureze până în martie: Poate provoca fenomene meteorologice extreme pe întreaga planetă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fenomenul La Nina poate apărea din nou în această toamnă și să dureze până în martie: Poate provoca fenomene meteorologice extreme pe întreaga planetă

Centrul de predicție climatică al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a anunțat că există 60% șanse ca un eveniment La Nina slab să se dezvolte în această toamnă și să dureze până în martie, conform AP.

La Nina face parte dintr-un ciclu climatic natural care poate provoca fenomene meteorologice extreme pe întreaga planetă – iar efectele sale variază de la un loc la altul. Dacă în emisfera nordică ar putea însemna mai puţine ploi, în schimb zona Americii de Sud va fi bogată în precipitaţii ceea ce ar influenţa anumite tipuri de culturi, cum ar fi soia.

Deși nu există nicio garanție cu privire la modul în care se va desfășura La Nina, există câteva tendințe generale. Experții spun că în părțile nordice ale Americii de Sud ar putea ploua mai mult decât de obicei. Regiunile sudice ale S.U.A. și părți ale Mexicului ar putea fi mai uscate decât media. Partea de nord a Statelor Unite și sudul Canadei ar putea fi mai umede decât media.

Citește și: Cum va fi VREMEA până în 11 NOIEMBRIE 2024: Temperaturile scad și se răcește în mai multe zone. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

La Nina este faza rece a Oscilației El Nino-Sud, un model climatic global natural care implică modificări ale vântului și ale temperaturii oceanelor din Pacific și care poate provoca fenomene meteorologice extreme pe întreaga planetă.

El Nino este faza caldă și are loc atunci când alizeele care suflă de obicei în Pacific spre Asia slăbesc, permițând apelor oceanice calde să se adune de-a lungul marginii vestice a Americii de Sud. Dar în timpul La Nina, alizeele se intensifică și apa rece din adâncurile mării se ridică, rezultând temperaturi oceanice mai scăzute decât media în estul Pacificului.

„Este neobișnuit, deși nu este fără precedent”, a declarat Ben Cook, climatolog la NASA Goddard Institute for Space Studies, afiliat Universității Columbia, cu privire la previziunile privind un posibil La Nina în acest an.

Cook a menționat că frecvența evenimentelor La Nina poate fi stresantă pentru regiunile care s-au confruntat cu seceta în ultima vreme, cum ar fi Africa de Est. „Dacă ne îndreptăm spre un alt eveniment La Nina, înseamnă un fel de continuare a acestor condiții foarte rele”.

Influența La Nina asupra vremii variază în funcție de locație și sezon, a declarat L’Heurex. Unele părți ale Americii de Sud, cum ar fi estul Argentinei, pot fi mai uscate decât media, în timp ce Columbia, Venezuela și părțile nordice ale Braziliei pot fi mai umede decât normal.

„Depinde exact unde vă aflați. O parte din acest lucru se datorează faptului că există un ciclu musonic, un sezon umed și un sezon uscat, care trece prin America Centrală și de Sud, astfel încât La Nina schimbă practic intensitatea și plasarea acestor cicluri musonice”, a explicat L’Heurex.

Samantha Borisoff, climatolog la Centrul climatic regional din nord-est al NOAA, cu sediul la Universitatea Cornell, a declarat că, în SUA, în nord-estul și în valea Ohio se înregistrează, de obicei, condiții mai umede decât în mod normal, cu o traiectorie activă a furtunilor, datorită poziției jet stream-ului.

În Europa, vremea ar putea fi mai rece decît de obicei din cauza acestui fenomen.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor

Bera Larisa

Publicat

în

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor De la 1 ianuarie 2025, românii nu vor mai beneficia de anumite ajutoare sociale. Beneficiile financiare vor fi eliminate definitiv sau se vor micșora anul viitor. Citește și: Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea