Rămâi conectat

Actualitate

Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită reluarea plății sporului de noapte pentru orele de gardă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat că solicită Ministerului Sănătății reluarea plății sporului de noapte pentru orele de gardă efectuate de medici, precum și recuperarea acestor dreptul restante pe cel puțin ultimii trei ani, având în vedere că, la nivel european, medicii care lucrează în spitalele publice și efectuează gărzi au dreptul legal de a beneficia de sporul de noapte, scrie AGERPRES.

spitaleAnalizând prevederile legale aplicabile gărzilor medicilor raportat la cadrul legal al Uniunii Europene, experții Federației Solidaritatea Sanitară din România au constatat că medicii care lucrează în spitalele publice și efectuează gărzi au dreptul de a beneficia de sporul de noapte pentru orele de gardă, în prezent fiind privați de acordarea acestui drept legal. Sporul de noapte trebuie acordat medicilor atât pentru orele de gardă desfășurate în cadrul programului normal de lucru cât și pentru orele de gardă ce au caracterul de ore suplimentare”, se precizează în comunicatul de presă.

În aceste condiții, Federația anunță că a înaintat un memoriu Ministerului Sănătății, prin care solicită rezolvarea situației în regim de urgență. ‘În situația în care nu se va ajunge la un acord comun pe această temă, respectiv nu va fi reparată această nedreptate, sindicatele Solidaritatea Sanitară din toată țară vor declanșa acțiunile în instanță pentru acordarea acestor sporuri pentru toți doctorii membri de sindicat, respectiv pentru recuperarea sumelor datorate cu acest titlu cel puțin pe ultimii 3 ani”, se mai arată în comunicat.

Conform calculelor efectuate de reprezentanții Federației, pentru ultimii 3 ani medicii au dreptul să beneficieze cel puțin de următoarele sume (calculate la salariul unui medic primar): 1.780 de lei, în spitale clinice și asimilate, pentru 20 de ore de gardă/lună, ) — 1780 lei; 3560 lei, în spitale cronice și asimilate, pentru 40 de ore de gardă/lună. Pentru orele de gardă efectuate în afara normei de bază (calculate la o medie de 4 gărzi/lună), suma se ridică la 7.120 de lei, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea