Rămâi conectat

Ştirea zilei

Federația Sanitas: Trei spitale din Alba pe lista celor care REFUZĂ să acorde salariaților creșterile prevăzute de O.U.G. 115/2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Federația Sanitas: Trei spitale din Alba pe lista celor care REFUZĂ să acorde salariaților creșterile prevăzute de O.U.G. 115/2022

Federația SANITAS din România face publice numele instituțiilor sanitare și de asistență socială care refuză să acorde salariaților creșterile salariale prevăzute de O.U.G. 115/2022. Pe această lisă se află și trei spitale din județul Alba și anume Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

„Prin neaplicarea prevederilor acestui act normativ, sunt afectați peste 10.000 de angajați din cele două domenii, în special cei cu cele mai mici salarii: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal auxiliar etc.

În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Abia în august 2022, O.U.G. 115 corectează parțial această nedreptate, majorând cuantumul brut al salariilor de bază cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea – cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. Conform calculelor Federației SANITAS, sumele nete corespunzătoare acestei creșteri se încadrează, în funcție de categorie profesională și treapta de vechime, între 56 și 300 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma demersurilor Federației SANITAS, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în calitate de inițiator al O.U.G. 115/2022 a precizat oficial că de această majorare vor beneficia, începând cu luna august 2022, toate categoriile de personal plătit din fonduri publice pentru care Legea –cadru se aplică etapizat, inclusiv cele din familia ocupațională de funcții bugetare din Sănătate și Asistență socială.

”Deși sumele primite în plus la salariu sunt foarte mici, deși de ele ar trebui să beneficieze exact acele categorii de angajați cu cele mai mici salarii din Sănătate și din Asistență socială, iată că sunt ordonatori de credite și manageri de instituții medicale și de asistență socială care refuză să le acorde. Decizia lor nu este motivată nici de așa-zisa neclaritate a actului normativ, nici de lipsa sursei de finanțare. Ordonanța 129/2022 prevede în mod clar că această creștere se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Există adresa oficială care a plecat de la Ministerul Sănătății către instituțiile sanitare publice, în care se precizează clar faptul că beneficiarii acestei creșteri salariale sunt toți angajații pentru care Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică etapizat. Deci nu este decât incapacitate managerială sau rea-voință!” a declarat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.

În opinia Federației SANITAS, soluția reală nu este aducerea în instanță a celor 26 de instituții publice. Procesele se derulează cu greutate iar sumele prevăzute în hotărârile judecătorești ajung foarte greu la angajați. ”Deciziile instanțelor în procesele care au ca obiect drepturile salariale vin de obicei foarte târziu, iar oamenii își recuperează banii fracționat și foarte greu. Avem ca exemplu o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care se referă la un litigiu deschis acum aproape doi ani. Decizia ne este favorabilă, în sensul că personalul TESA din spitalele publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății trebuie să fie salarizat potrivit Anexei VII la Legea – cadru nr. 153/2017, în condițiile în care până acum aceștia erau salarizați potrivit Anexei VIII. Însă s-a pierdut timp, s-au consumat resurse iar o parte dintre colegii noștri din TESA au pierdut venituri și nu este normal!” a precizat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației SANITAS.

Avem, în acest moment, promisiuni și garanții din partea unor angajatori că salariații vor primi retroactiv creșterile salariale la care au dreptul în baza OUG 115/2022, începând cu luna noiembrie. Însă până atunci, decizia Federației SANITAS este să crească presiunea prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție, astfel încât ordonatorii de credite și managerii să înțeleagă că aplicarea legii nu este opțională”, au transmis cei de la Federatia Sanitas din Romania într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea