Fără subvenții pentru cei care și-au vandut vacile: Data de referință va fi schimbată la 1 ianuarie a fiecărui an

Fără subvenții pentru cei care și-au vandut vacile: Data de referință va fi schimbată la 1 ianuarie a fiecărui an

Data de referință pentru plata subvențiilor la specia bovine, va fi schimbată, după ce multi fermieri continuau să ia subvenții fără să mai aibă animale, dar erau înregistrate la 31 ianuarie 2013. Vestea a fost făcută de către Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul conferinței ”Fermierii Veritabili” ce a avut loc pe 30 ianuarie, la Sibiu, organizată de Asociația Profesională a Ciobanilor (APC).

Fermierii participanți la eveniment și-au exprimat din nou nemulțumirea cu privire la faptul că numai anumite animale sunt purtătoare de primă, adică pot beneficia de subvențiile achitate de la bugetul de stat, respectiv Ajutoarele Naționale Tranzitorii. Astfel, pentru exploatațiile care erau înregistrate la 31 ianuarie 2013, toate animalele au intrat la plată și continuă și în prezent să beneficieze de plata pe cap de animal deși o parte din efective au fost abatorizate.

ELIT

”Subvențiile se acordă deocamdată exact cum au fost fizate în 2014. Din 2021, când vom începe noul program național, timp de 7 ani, se vor acorda cum vom reuși anul acesta să scriem acele măsuri. Știu că există o nemulțumire privind subvențiile acordate animalelor care nu mai sunt astăzi în exploatație pentru că există un regulament european care spune că subvențiile se acordă pe toată perioada exercițiului bugetar și atunci unii fermieri chiar dacă și-au vândut animalele, și aici este valabil la bovine, primesc subvenții până la finalul exercițiului bugetar. Acest aspect îi nemulțumește pe ceilalți fermieri care au animale sau care și-au cumpărat între timp animale. Vom încerca în noul Program Național Strategic să introducem ca data de referință să fie 1 ianaurie a fiecărui an, pentru acordarea acestor subvenții”, a declarat Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Vă reamintim că la finele anului trecut, într-un interviu acordat emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei”, o producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, .

”Dacă ne referim la animale – şi le-am spus-o în faţă, direct – noi, am dat foarte mulţi bani, datorită acelei date de referinţă. S-au pierdut foarte mulţi bani pe animale inexistente. Încercăm măcar, în noul PNS, să scăpăm de această dată de referinţă multianuală. Corect este să ne referim la numărul de animale deţinut în anul respectiv.

Este foarte greu să-i explici unui crescător cu 100 de animale, dar cumpărate în 2015, că pentru restul de animale nu primeşte subvenţie. Asta în timp ce, spre exemplu, poate vecinul său a avut înregistrate 200 de animale, le-a vândut în decurs de un an, dar primeşte subvenţie încă şapte ani. Nici n-ai cum să-i explici, pentru că el n-are cum să te înţeleagă cum sunt regulamentele europene, care este cutuma în alte ţări. În alte state europene nu se întâmplă lucrurile aşa”, a declarat ministrul Adrian Oros.

sursa: diacaf.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...