Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Fanfara din Petrești, cel mai longeviv brand al Sebeșului, la ceas aniversar (1879-2019)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aflată la cea de-a 140-a aniversare, Fanfara din Petreşti duce mai departe povestea frumoasă a convieţuirii româno-germane în Podişul Secaşelor.

Înfiinţată în anul 1879, prin eforturile preotului luteran Michael Thut, Fanfara din Petreşti este cea care a însoţit populaţia acestor meleaguri în toate momentele importante ale vieţii, fie că vorbim despre marile sărbători, despre căsătorii şi botezuri, fie despre conducerea pe ultimul drum a celor plecaţi dintre noi.

Dacă începuturile acestei veritabile ,,instituţii” a Sebeşului au fost modeste, iniţiatorul acestui proiect fiind, în acelaşi timp, instructor şi dirijor, din aproape în aproape activitatea acesteia a devenit vizibilă, între cele două războaie mondiale cunoscând perioada de apogeu, prin cooptarea unor profesionişti, precum Simion Hann, Simion Sommer sau Michael Binder. Aceştia, sprijiniţi de diverşii întreprinzători locali de etnie germană, au fost cei care au diversificat şi extins activitatea Fanfarei din Petreşti, aceasta înfiinţând alte două formaţiuni şi anume: fanfara fabricii de hârtie, iar mai târziu fanfara copiilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Fanfara din Petreşti, îmbogăţită cu foste cadre militare din fanfarele armatei, a început seria turneelor în ţară, participând la diversele competiţii de profil şi obţinând performanţe notabile: locul II al Festivalului Artelor de Amatori (1951), locul I al Festivalului Fanfarelor de Amatori (1969-1970).

Din nefericire, pe fondul numeroaselor emigrări înspre Republica Federală Germania, activitatea Fanfarei din Petreşti a fost mult restrânsă, limitată doar la marşurile funebre sau paradele de 1 Mai. După anul 2008, activitatea acesteia a fost revigorată, prin refacerea formaţiei, prin reînfiinţarea fanfarei copiilor, prin înfiinţarea Asociaţiei „Fanfara Petreşti”, precum şi prin înfiinţarea Muzeului Fanfarei din Petreşti.

Astăzi, Fanfara din Petreşti, continuatoarea vechilor tradiţii şi obiceiuri săseşti și românești din zona Sebeșului, este un „organism” viu, prezent activ în viaţa comunităţii; fanfara este cea care vesteşte sosirea primăverii şi renaşterea naturii, este cea care ne încântă duminicile şi zilele de mare sărbătoare, este cea care acompaniază marile evenimente de peste an (1 Mai, Ziua Eroilor, Zilele Municipiului Sebeș etc.), este cea care în preajma Zilei Naţionale a României ne aduce aminte de jertfele moşilor şi strămoşilor noştri, este cea care organizează baluri, petreceri şi sărbători în aer liber, oferindu-ne o veritabilă lecţie de supravieţuire şi ducând mai departe povestea frumoasă a generaţiilor de muzicieni și instrumentişti „petrifăleni”.

Cu ocazia aniversării celor 140 de ani scurși de la înființarea fanfarei, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în colaborare cu Asociația „Fanfara Petrești”, au inițiat demersurile organizării unor manifestări cultural-educative care să marcheze așa cum se cuvine acest moment. În acest sens, va fi organizat un spectacol omagial și un bal al fanfarei, un festival al celor mai active fanfare din țară, va fi reeditată monografia fanfarei (elaborată de domnul Voicu Cioara), iar Muzeul Fanfarei din Petrești va găzdui o expoziție documentară dedicată activității desfășurate de Fanfara Petrești de-a lungul celor 140 de ani de existență.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea