Rămâi conectat

Ştirea zilei

Expoziţia temporară de pictură „Roşia Montană la 1900”, la Casa 325

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Roşia Montană a fost inaugurată astăzi expoziţia temporară de pictură „Roşia Montană la 1900”, compusă din 20 de tablouri care surprind clipe reprezentative din trecutul localităţii şi tradiţiile acesteia, în viziunea artistică a unui localnic: dr. Andrei Jurca. Colecţia completează expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, găzduită de casa de la numărul 325 – prima clădire integral restaurată din centrul istoric al comunei. Expoziţia de pictură este organizată de ONG Pro Roşia Montană, cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation, şi va putea fi admirată până pe 31 august a.c.
Picturile din noua colecţie au fost realizate în decurs de un an (2010-2011) şi reflectă peisaje de odinioară, dar şi ipostaze definitorii pentru tradiţia minerească a locului – de la rugăciunea dinaintea intrării în mină şi viaţa copiilor de miner, până la petrecerile minereşti care dădeau viaţă comunei din Apuseni. „Pentru mine, Roşia Montană este o poveste. Tocmai de aceea, în lucrările mele de pictură, această localitate a devenit „eroul principal”. Prin această expoziţie, doresc să transmit şi altora amintirile mele şi poveştile auzite de la bunici şi părinţi despre această „insulă” din Munţii Apuseni, în speranţa că vor rămâne amintiri vii şi în sufletele lor”, a declarat dr. Andrei Jurca.
Creaţiile artistice poartă nume sugestive pentru tradiţia locului, precum „Cartier de mineri – Văidoaia”, „Copilărie în mină”, „Şteampuri”, „Piatra Corbului”, „Familie de miner” sau „Măsurarea aurului” şi sunt realizate într-un stil de inspiraţie impresionistă, cu culori pure şi paste terne, care redau pământul şi piatra. „Pentru o parte din lucrări am folosit atât pensulaţia, cât şi tehnica picturii în cuţit, o tehnică aparte, utilizând ca instrument de aplicare a culorii pe pânză cuţite şi spatule de pictură de diferite forme, cu o lamă fină şi flexibilă. La pictura „în cuţit” am folosit culorile de ulei şi acrilice vâscoase”, explică artistul.
„Roşia Montană Gold Corporation sprijină cultura şi valorile comunităţii locale. Credem că punerea lor în valoare este primul pas spre un viitor şi o dezvoltare pe termen lung a localităţii. Ne bucurăm că, alături de expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” găzduită în casa de la numărul 325, turiştii vor avea un motiv în plus să viziteze comuna în această vară şi să îi descopere patrimoniul cultural. Mineritul a făcut şi face parte din structura acestui loc şi a oamenilor săi şi este reflectat în mod inspirat şi de tablourile noii expoziţii”, a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă al RMGC.
Casa de la numărul 325, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se află în Zona Istorică Protejată, care cuprinde centrul Roşiei Montane şi care va fi restaurată integral în paralel cu dezvoltarea proiectului minier. Roşia Montană Gold Corporation a pus până în momentul de faţă la dispoziţie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zonă şi a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu demararea proiectului minier. (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Bărbat de 51 de ani din Vulcan, aflat în urmărire internaţională, prezentat la Curtea de Apel Alba Iulia. A fost reținut pentru 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat de 51 de ani din Vulcan, aflat în urmărire internaţională, a fost depistat de polițiști în urma unei acțiuni și prezentat la Curtea de Apel Alba Iulia. A fost reținut pentru 24 de ore.

Potrivit IPJ Hunedoara, la data de 29 martie 2023, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Vulcan, în colaborare cu poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Hunedoara, au desfășurat o acţiune în urma căreia au depistat, pe raza municipiului Vulcan, un bărbat de 51 de ani, din municipiul Vulcan, față de care autoritățile austriece au emis un mandat european de arestare (pentru comiterea unei tentative de furt calificat, pe teritoriul acestui stat).

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul respectiv, care figura ca persoană urmărită la nivel internațional, a fost prezentat magistraţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care a emis o ordonanță de reținere pe numele său, pentru 24 de ore, acesta urmând să fie prezentat, astăzi, judecătorilor Curţii de Apel Alba-Iulia, cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autoritățile judiciare din Austria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Ba iarnă, ba vară: După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ba iarnă, ba vară: După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile

Vremea va intra într-un proces de încăzire, însă nu scăpăm de precipitații. După episodul de iarnă severă, în weekend, meteorologii anunță că maximele vor depăși 20 grade Celsius. Se încălzește și la munte, dar se vor semnala lapoviță și ninsori.

Joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, se vor situa în jurul celor normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Cerul se va înnora treptat în toate regiunile.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ziua izolat vor fi ploi slabe în vestul și nord-vestul teritoriului, iar din orele serii aria ploilor va fi în extindere în spațiul intracarpatic unde vor deveni moderate cantitativ și va ploua pe suprafețe mai mici și în sud și în est. La munte se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 16 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 9 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Banat și Crișana. Spre sfârșitul intervalului, izolat se va semnala ceață și brumă”, au anunțat reprezentanții ANM.

În Capitală, vremea va intra într-un proces de încălzire, valorile termice apropiindu-se de normele perioadei, însă dimineața va fi rece. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 12 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 3 grade Celsius.

Vineri, ploi moderate cantitativ
Vineri, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a țării, cu precădere în jumătatea de sud-vest. Cerul va avea înnorări și va ploua în toate regiunile -local în sudul teritoriului și pe arii extinse în rest; pe alocuri ploile vor fi moderate cantitativ, iar izolat se pot acumula peste 15-20 l/mp. La munte, altitudini mari, vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări la munte, iar local și temporar și în zonele joase de relief, îndeosebi din centrul și sudul țării. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 10 grade Celsius. Izolat se va forma ceață.

În București, conform ANM, vremea va continua să se încălzească, astfel că valorile termice se vor situa ușor peste cele normale în ultima zi a lunii martie. Cerul va avea înnorări, iar trecător va ploua slab. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 19 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 6 și 9 grade Celsius.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi lucrări de MODERNIZARE la Spitalul Municipal Aiud printr-o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 7 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spitalul Municipal Aiud a câștigat o finanțare importantă pentru realizarea proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă în cadrul Spitalului Municipal Aiud”. 

Miercuri, 29 martie 2023, s-a semnat contractul de finanțare dintre Spitalul Municipal Aiud și Administrația Fondului pentru Mediu, prin care se acordă beneficiarului 7.388.993,52 lei, reprezentând 94,90 (%) din valoarea cheltuielilor eligibile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest proiect se vor realiza următoarele lucrări principale:

– Reabilitarea termică a clădirii prin placarea cu termosistem a anvelopantei
– Înlocuirea tâmplăriei exterioare
– Înlocuirea învelitorii
– Înlocuirea instalației electrice de iluminat și prize, tablouri electrice, instalație de protecție împotriva trăsnetului, a corpurilor de iluminat, inclusiv sursă de rezervă
– Înlocuirea instalației de încălzire, inclusiv a radiatoarelor
– Înlocuirea instalației de alimentare cu apă rece-caldă menajeră, inclusiv înlocuirea obiectelor sanitare și a armăturilor, modernizarea sursei de producere a apei calde
– Montarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, în sistem on-grid

Finanțarea este deosebit de importantă deoarece va moderniza modul în care arată Spitalul Municipal Aiud și va duce la atingerea indicatorilor de performanță în ceea ce privește eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare