Rămâi conectat

Ştirea zilei

Expoziţia temporară de pictură „Roşia Montană la 1900”, la Casa 325

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Roşia Montană a fost inaugurată astăzi expoziţia temporară de pictură „Roşia Montană la 1900”, compusă din 20 de tablouri care surprind clipe reprezentative din trecutul localităţii şi tradiţiile acesteia, în viziunea artistică a unui localnic: dr. Andrei Jurca. Colecţia completează expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, găzduită de casa de la numărul 325 – prima clădire integral restaurată din centrul istoric al comunei. Expoziţia de pictură este organizată de ONG Pro Roşia Montană, cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation, şi va putea fi admirată până pe 31 august a.c.
Picturile din noua colecţie au fost realizate în decurs de un an (2010-2011) şi reflectă peisaje de odinioară, dar şi ipostaze definitorii pentru tradiţia minerească a locului – de la rugăciunea dinaintea intrării în mină şi viaţa copiilor de miner, până la petrecerile minereşti care dădeau viaţă comunei din Apuseni. „Pentru mine, Roşia Montană este o poveste. Tocmai de aceea, în lucrările mele de pictură, această localitate a devenit „eroul principal”. Prin această expoziţie, doresc să transmit şi altora amintirile mele şi poveştile auzite de la bunici şi părinţi despre această „insulă” din Munţii Apuseni, în speranţa că vor rămâne amintiri vii şi în sufletele lor”, a declarat dr. Andrei Jurca.
Creaţiile artistice poartă nume sugestive pentru tradiţia locului, precum „Cartier de mineri – Văidoaia”, „Copilărie în mină”, „Şteampuri”, „Piatra Corbului”, „Familie de miner” sau „Măsurarea aurului” şi sunt realizate într-un stil de inspiraţie impresionistă, cu culori pure şi paste terne, care redau pământul şi piatra. „Pentru o parte din lucrări am folosit atât pensulaţia, cât şi tehnica picturii în cuţit, o tehnică aparte, utilizând ca instrument de aplicare a culorii pe pânză cuţite şi spatule de pictură de diferite forme, cu o lamă fină şi flexibilă. La pictura „în cuţit” am folosit culorile de ulei şi acrilice vâscoase”, explică artistul.
„Roşia Montană Gold Corporation sprijină cultura şi valorile comunităţii locale. Credem că punerea lor în valoare este primul pas spre un viitor şi o dezvoltare pe termen lung a localităţii. Ne bucurăm că, alături de expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” găzduită în casa de la numărul 325, turiştii vor avea un motiv în plus să viziteze comuna în această vară şi să îi descopere patrimoniul cultural. Mineritul a făcut şi face parte din structura acestui loc şi a oamenilor săi şi este reflectat în mod inspirat şi de tablourile noii expoziţii”, a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă al RMGC.
Casa de la numărul 325, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se află în Zona Istorică Protejată, care cuprinde centrul Roşiei Montane şi care va fi restaurată integral în paralel cu dezvoltarea proiectului minier. Roşia Montană Gold Corporation a pus până în momentul de faţă la dispoziţie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zonă şi a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu demararea proiectului minier. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC Mark Hancheș este mândria Școlii Gimnaziale Ciugud. Tânărul a luat 10 la matematică la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze mai departe matematică-informatică la HCC. Citește și: FOTO | Țupu Miruna și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea