Rămâi conectat

Curier Județean

Expoziția de echipament militar roman ”Milites, ad armae compone”, vineri, în deschiderea Festivalului Roman Apulum, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vineri, 27 aprilie 2018, la ora 17.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția de echipament militar roman Milites, ad armae compone!

Expoziția dorește să prezinte publicului o selecție de piese confecționate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani.

Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian și sunt pentru prima dată expuse. Între piese se remarcă căștile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentata (armura), o manica (apărătoare de braț), dar și diferite tipuri de spade printre care celebrul gladius

Tot cu această ocazie vor mai fi prezentate unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcția de castre, drumuri, dar și pentru activități agricole (seceră), așa cum sunt prezentați pe basoreliefurile Columnei lui Traian. Totodată sunt etalate și obiecte cu o utilitate personală precum cuțite, brice și un amnar pentru aprinderea focului.

Vitrinele cu obiecte sunt dublate de către panouri explicative ilustrate cu scene de pe Columna lui Traian și reconstituiri grafice care pot oferi o magine de ansamblu a utilității pieselor prezentate.

Expoziția deschide de fapt seria de evenimente din cadrul Festivalului Roman Apulum, o manifestare de prestigiu, ajunsă anul acesta la a VI-a ediție, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea