Rămâi conectat

Politică Administrație

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent

În anul 2023 deși rata infracționalității a scăzut cu 1% față de anul 2022, a avut loc o creștere exponențială a infracționalității economice. Aceasta a crescut cu 13,7%, așa cum a precizat Comisar-șef de poliție, Florin Dogaru în cadrul ședinței de colegiu prefectural.

În anul 2023, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost înregistrate cu 1% mai puține infracțiuni decât în anul 2022. Infracționalitatea judiciară a crescut cu 3,4% față de 2022, infracționalitatea economică a crescut cu 13,7%, față de 2022, iar infracționalitatea de altă natură a scăzut cu 12,9% față de 2022. Ponderea semnificativă este deținută de infracționalitatea judiciară care reprezintă 58,4% din totalul infracționalității sesizate, urmată de infracționalitatea de altă natură cu 29,7% şi infracționalitatea economico – financiară cu 11,8%,” a precizat Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Florin Dogaru.

Citește și: Bărbatul din Cugir condamnat la 21 de ani de închisoare pentru viol, trimis în judecată și pentru pornografie infantilă

Polițiștii au descoperit 1.221 de infracțiuni în flagrant delict, în anul 2023. Dintre acestea, 69,5% au fost comise în mediul urban, mai puține decât anul 2022, iar 30,5% în mediul rural, mai multe decât anul menționat anterior, a mai precizat edilul.

Pe parcursul anului 2023, au fost desfășurate peste 3.700 de activități în cooperare cu structurile Ministerului Afacerilor Interne privind prevenirea consumului de droguri. În baza Planului de Acțiune Blocada, au fost desfășurate 335 de acțiuni în care au fost angrenate, zilnic, în medie, 139 de efective de poliție și jandarmi. Au fost înregistrate 24.625 de apeluri de urgență primite prin SNUAU 112, cu 2% mai puține decât în anul 2022, din care în mediul urban au fost semnalate 63,5 %, iar în mediul rural au fost semnalate 36,5%,” a mai explicat același șeful Inspectoratului de Poliție Județene Alba.

Polițiștii de la siguranță școlară au desfășurat 1.785 de activități preventiv-informative destinate elevilor, care au avut ca beneficiari peste 36.000 de elevi din 327 de unități de învățământ. Au avut loc intervenții la 1.450 de evenimente privind violența domestică, majoritatea în mediul urban (61,6%) și au emis 247 de ordine de protecție provizorii. Au fost sesizate 3.236 de infracțiuni contra patrimoniului (72% din totalul infracțiunilor judiciare) infracționalitate care a scăzut cu 1,3% față de anul 2022. Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, reprezintă 43,9%, procent ce a scăzut 6,8% față de anul 2022.

Citește și: Ziua Jandarmeriei Române 2024, în Alba: Campionat de fotbal, turneu de table și tenis cu piciorul

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 766 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (187) fiind infracțiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere sub influența substanțelor psihoactive (95), conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Au fost aplicate un număr de 31.850 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe (15.229) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 226 celor care au depășit viteza cu peste 50 km/h.
Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 1.568 de permise de conducere şi au retras 1.172 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.

Activitatea în domeniul relaţiilor de muncă a fost planificată şi efectuată în scopul îndeplinirii tuturor acţiunilor din Programul – Cadru de Acţiuni pe anul 2023, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii Bucureşti. Au fost organizate și derulate campanii și acțiuni dispuse de către Inspecția Muncii, în stații de carburanți, lubrifianți și GPL, construcții, agenți de muncă temporară și agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, unități de cazare și pensiuni, transporturi rutiere de mărfuri și călători, centre rezidențiale de servicii sociale, centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, pentru persoane cu dizabilități și pentru copii etc,” a prezentat șeful serviciului, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, dl. Vasile Suciu, în cadrul ședinței de colegiu prefectural.

Citește și: LIVE VIDEO Ziua Poliției Române 2024, la Alba Iulia: 202 ani de serviciu în slujba comunității sărbătoriți în Piața Cetății

Un număr de 129 contracte colective de muncă și un număr de 29 de acte adiționale la contractele colective de muncă au fost înregistrate în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba. Angajatorilor li s-au restituit un număr de 52 de contracte colective sau cte adiționale de modificare a contractelor colective. Media controalelor efectuate în anul 2023 de către inspectorii de muncă din cadrul SSM a fost de 90, mai exact 12,64 contraole pe lungă pentru un inspector. Numărul total al controalelor a fost de 1077, mai povestește acesta.

Pe parcursul anului 2023 au fost efectuate controale la 1077 angajatori. În timpul acestor controale au fost constatate 1989 abateri de la legislația specifică în domeniul ssm si au fost dispuse tot atâtea măsuri de intrare în legalitate, cu termene precise de realizare a acestora. În cadrul acestor controale au fost verificate 849 de produse și au fost constatate 37 de neconformități. Au fost aplicate 29 de avertismente si o amenda in valoare de 5000 lei,” a mai precizat edilul de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cadrul aceleași ședințe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de milion, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de milion, lansată în SEAP Primăria orașului Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru semnarea unui contract de concesiune a Serviciului Public de gestionare a câinilor fără stăpân din localitate. Valoarea totală estimată a contractului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea