Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Explozia de la Fabrica de Arme Cugir: Societatea, obligată la plata unei amenzi de peste 100.000 de lei și achitată pentru ucidere din culpă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Explozia de la Fabrica de Arme Cugir: Societatea, obligată la plata unei amenzi de peste 100.000 de lei și achitată pentru ucidere din culpă

Curtea de Apel Alba Iulia a achitat, marți, 19 decembrie, Fabrica de Arme Cugir pentru infracțiunea de ucidere din culpă în cazul exploziei care a avut loc în 2018 într-un tunel de trageri al companiei.

În schimb, societatea a fost condamnată la plata unei amenzi penale în valoare de 100.000 de lei pentru fapta de „neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La instanța de fond, Judecătoria Alba Iulia, compania de stat a fost obligată și la plata unei amenzi 140.000 de lei pentru ucidere din culpă. Prin contopire a rezultat o amendă finală în valoare de 173.333 lei, care includea și un spor de 33.333 lei.

De asemenea, magistrații au obligat Fabrica de Arme și la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate: 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

Curtea de Apel a achitat societatea pentru infracțiunea de ucidere din culpă, decizie care a anulat total daunele morale pe care ar fi trebuit să le primească părțile civile. Motivul achitării este articolul din Codul de procedură penală care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Citește și: FOTO, VIDEO: O femeie a murit în urma exploziei urmate de incendiu de la Fabrica de Arme Cugir

Incendiul a fost provocat de pulberea rezultată de la trageri

Potrivit procurorilor, evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii.

Angajata care a decedat în urma exploziei a fost alertată de către un coleg să iasă afară, însă aceasta nu a mai reușit și a fost cuprinsă de panică. A revenit în sala unde erau vestiarele angajaților, probabil pentru a-și recupera lucruri personale, dar, din cauza fumului generat în urma arderii pe care l-a inhalat, nu a mai reușit să părăsească încăperile poligonului subteran, decedând ca urmare a intoxicației acute cu monoxid de carbon.

În schimb, alte 13 persoane care au fost prezente la fața locului au reușit să se evacueze în siguranță.

Instanța: „Victima s-ar fi putut salva dacă s-ar fi evacuat împreună cu ceilalți colegi”

Instanța a considerat că victima s-ar fi putut salva dacă se evacua împreună cu ceilalți colegi și dacă nu s-ar fi întors în sala unde erau vestiarele angajaților.

„Propria decizie a victimei de a nu se feri de pericol, este de natură a exclude răspunderea penală a inculpatei Fabrica de Arme SA şi implicit vreo legătură de cauzalitate între omisiunea acesteia de neluare a măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă şi decesul victimei survenit în incendiu”, a motivat Curtea de Apel decizia de achitare pentru ucidere din culpă.

Deciziile instanțelor de judecată în cazul exploziei de la Fabrica de Arme Cugir din 2018 au fost controversate. Achitarea pentru ucidere din culpă a societății a fost criticată de către familia victimei, care a declarat că va contesta decizia în instanță.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea