Rămâi conectat

Actualitate

Executivul nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot. Decizia este la BEC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul nu poate emite o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea programului de vot, în condiţiile în care decizia trebuie să vizeze toate secţiile de votare, iar votarea în unele dintre acestea în străinătate s-a încheiat, au declarat surse guvernamentale.

„Dacă legea spune că programul este stabilit, Guvernul nu poate da o OUG. Doar BEC poate stabili acest lucru, pentru Guvernul se ocupă doar de organizarea cadrului legal de la început. Nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului. De vreme ce unele secţii de votare au fost închise, atunci Guvernul nu poate prelungi programul. În ziua votului singurul care poate decide este BEC. Guvernul face cadrul general al desfăşurării alegerilor”, au explicat sursele pentru Mediafax.

În context, votarea în Noua Zeelandă a început sâmbătă, 22.00, ora României, respectiv ora 7.00 în Noua Zeelandă şi s-a încheiat la 21.00, ora locală, însemnând duminică, 12.00, ora României.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

De asemenea, Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului stipulează că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetăţenii votează la aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval orar şi cu aceleaşi ştampile de vot pe buletine de vot separate.

„În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15¹ (1) ale legii menţionate.

Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, referitor la prelungirea programul de vot, că ministerul face o evaluare pentru a vedea dacă este posibil din punct de vedere legal acest lucru, având în vedere că legea prevede că secţiile de votare se închid la 21.00, ora locală.

Atât Alianţa USR-PLUS, cât şi PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din Diaspora să poată vota.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea