Exclusivitate: „Anii de liceu îi pot descrie în trei cuvinte: ambiţie, muncă,perseverenţă”- declară Ina Todoran, singura elevă din judeţul Alba cu media 10 la examenul de Bacalaureat
Ina Ioana Todoran este singura elevă din judeţul Alba care a obţinut media generală 10.00 la examenul de Bacalaureat. Este absolventă cu media 10 a Colegiului Naţional “I.M. Clain” din Blaj, profil matematică-informatică, intensiv limba engleză. Pe lângă faptul că este o elevă eminentă, Ina Todoran este şi solistă de muzică populară ardelenească, remarcându-se prin vocea sa deosebită, prin numeroasele premii obţinute la festivaluri de folclor din întreaga ţară. Cântă de la vârsta de 8 ani şi s-a născut în 1993, pe 24 august. A urmat 4 ani Şcoala Populară de Artă, Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, cu prof. de canto popular Leontina Fărcaş. Solista a moştenit talentul artistic din familie, bunicul său cântând la vioară, iar bunica sa fiind membră a corului bisericii. Cariera artistică a tinerei şi talentatei interprete s-a aflat încă de la început sub semnul succesului, mărturie stând premiile obţinute la concursurile de folclor, dintre care cel mai important este trofeul festivalului „Mamaia folclorică”.
Având în vedere rezultatul de excepţie obţinut de Ina la BAC, am sunat-o astăzi şi am obţinut pentru dumneavoastră dragi cititori un interviu în exclusivitate.
– Felicitări Ina pentru succesul tău deosebit la examenul de Bacalaureat. Te-aş ruga să te prezinţi în câteva cuvinte pentru cititorii ziarului Unirea.
-Locuiesc la ţară, în comuna Crăciunelu de Jos, satul cu nume de sărbătoare”, aşa cum îl numesc în cântecele mele. Acest aspect cred că a contribuit mult în formarea mea ca om. Am 18 ani, în 24 august voi împlini 19. Sunt născută în zodia fecioară, perfecţionista înrăită, meticuloasă şi cu un aspru simţ critic. În ceea ce priveşte anii de liceu, îi pot descrie în 3 cuvinte: ambiţie, muncă şi perseverenţă. Am avut marea şansă să fiu elevă a Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain, la Blaj, oraş renumit de unde a răsărit soarele românilor. Sunt mândră de asta şi o spun ori de câte ori am ocazia. Am chiar şi o poezie, cu care obişnuiam să mă prezint la festivalurile de folclor.
,,Io-s fată de pe Târnavă
Şi tinereţea mi dragă
Îs înaltă, subţirică,
Am ochi negri, gura mică
Şi glasu de rândunică
Îs din satu’ Crăciunel
Unde-i vinu otonel
Şi-s aproape de Jidvei
De ţii minte vrei nu vrei
Că doar toată lumea ştie
De vestita podgorie.
Îmi stă bine când râd
Şi tare-mi place să cânt.
Nime’ n lume nu mă-ntrece
Am la şcoală numai 10.
…
– Ce ocupaţii sau pasiuni mai ai în activitatea extraşcolară?
– Activitatea extraşcolară…Muzica pe pâine. M-a maturizat enorm, şi mă bucur. Îi mulţumesc neîncetat lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria pentru talentul pe care l-am primit. Scena este o altă lume, pentru artist una aspră dar frumoasă şi complexă, pentru public e fascinantă. Şcoala…am îmbinat-o cu eforturi. Cu cariera muzicală… a fost întra-devăr dificil, multă oboseală, însă am căpătat stăpânire de sine, o determinare şi o ambiţie de fier. Am ieşit şefă de promoţie, cu media 10 pe toţi anii de liceu.
– Te-ai pregătit intens pentru examenul de Bacalaureat?
– Acum pentru bacalaureat nu pot spune că m-am pregătit intens. Am fost constantă în activitatea şcolară şi astfel nu a fost atât de dificil. Subiectele au fost, din punctul meu de vedere, relativ uşoare. Cei de la Minister au ţinut cu noi. Mă bucur că am luat 10, aş fi cinică să spun că nu, însă a fost muncă, noroc şi sprijin din partea lui Dumnezeu. M am rugat întotdeauna să am putere să muncesc. Nu mi am dorit să fiu cea mai bună. Noţiunea de succes e una relativă, valoarea însă, calitatea de om şi de artist în cazul meu sunt esenţiale.
– Ce planuri de viitor ai?
– Pe viitor, vreau să merg la Facultatea de Medicină la Târgu Mureş. Sper să reuşesc. În două săptămâni voi avea admiterea iar de mâine voi începe din nou pregătirea. Vreau să devin un medic bun, să ajut lumea necondiţionat şi în acelaşi timp doresc să ajung un artist adevărat. Să îmi fac un loc în inima oamenilor. Voi lupta pe două fronturi aşadar, dar sunt încrezătoare că voi reuşi.
– Cum vezi viaţa în prezent?
-Văd viaţa precum o competiţie, dar nu cu alţii ci cu mine însumi, deoarece vreau să îmi cunosc limitele şi să le depăşesc. Doresc un progres nu rapid, ci încet, dar sigur.
– Ai mai vrea să adaugi ceva la final?
-Vreau neapărat să aduc mulţumiri profesorilor mei, care pe lângă învăţătură mi-au oferit exemple umane demne de urmat, în special domnului director Dan Balu şi părinţilor mei. Am avut două diriginte şi le iubesc în mod egal pe amândouă, Ana Comşa şi Iulia Tarko.
– Mulţumesc Ina, îţi urez mult, mult succes şi pe viitor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii