Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Exclusivitate: „Anii de liceu îi pot descrie în trei cuvinte: ambiţie, muncă,perseverenţă”- declară Ina Todoran, singura elevă din judeţul Alba cu media 10 la examenul de Bacalaureat

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ina Ioana Todoran este singura elevă din judeţul Alba care a obţinut media generală 10.00 la examenul de Bacalaureat. Este absolventă cu media 10 a Colegiului Naţional “I.M. Clain” din Blaj, profil matematică-informatică, intensiv limba engleză. Pe lângă faptul că este o elevă eminentă, Ina Todoran este şi solistă de muzică populară ardelenească, remarcându-se prin vocea sa deosebită, prin numeroasele premii obţinute la festivaluri de folclor din întreaga ţară. Cântă de la vârsta de 8 ani şi s-a născut în 1993, pe 24 august. A urmat 4 ani Şcoala Populară de Artă, Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, cu prof. de canto popular Leontina Fărcaş. Solista a moştenit talentul artistic din familie, bunicul său cântând la vioară, iar bunica sa fiind membră a corului bisericii. Cariera artistică a tinerei şi talentatei interprete s-a aflat încă de la început sub semnul succesului, mărturie stând premiile obţinute la concursurile de folclor, dintre care cel mai important este trofeul festivalului „Mamaia folclorică”.

            Având în vedere rezultatul de excepţie obţinut de Ina la BAC, am sunat-o astăzi şi am obţinut pentru dumneavoastră dragi cititori un interviu în exclusivitate.

 –   Felicitări Ina pentru succesul tău deosebit la examenul de Bacalaureat. Te-aş ruga să te prezinţi în câteva cuvinte pentru cititorii ziarului Unirea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Locuiesc la ţară, în comuna Crăciunelu de Jos, satul cu nume de sărbătoare”, aşa cum îl numesc în cântecele mele. Acest aspect cred că a contribuit mult în formarea mea ca om.  Am 18 ani, în 24 august voi împlini 19. Sunt născută în zodia fecioară, perfecţionista înrăită, meticuloasă şi cu un aspru simţ critic. În ceea ce priveşte anii de liceu, îi pot descrie în 3 cuvinte: ambiţie, muncă şi perseverenţă. Am avut marea şansă să fiu elevă a Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain, la Blaj, oraş renumit de unde a răsărit soarele românilor. Sunt mândră de asta şi o spun ori de câte ori am ocazia. Am chiar şi o poezie, cu care obişnuiam să mă prezint la festivalurile de folclor.

 ,,Io-s fată de pe Târnavă

 Şi tinereţea mi dragă

Îs înaltă, subţirică,

 Am ochi negri, gura mică

 Şi glasu de rândunică

 Îs din satu’ Crăciunel

 Unde-i vinu otonel

 Şi-s aproape de Jidvei

 De ţii minte vrei nu vrei

 Că doar toată lumea ştie

 De vestita podgorie.

Îmi stă bine când râd

Şi tare-mi place să cânt.

 Nime’ n lume nu mă-ntrece

Am la şcoală numai 10.

 – Ce ocupaţii sau pasiuni mai ai în activitatea extraşcolară?

 – Activitatea extraşcolară…Muzica pe pâine. M-a maturizat enorm, şi mă bucur. Îi mulţumesc neîncetat lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria pentru talentul pe care l-am primit. Scena este o altă lume, pentru artist una aspră dar frumoasă şi complexă, pentru public e fascinantă. Şcoala…am îmbinat-o cu eforturi. Cu cariera muzicală… a fost întra-devăr dificil, multă oboseală, însă am căpătat stăpânire de sine, o determinare şi o ambiţie de fier. Am ieşit şefă de promoţie, cu media 10 pe toţi anii de liceu.

 – Te-ai pregătit intens pentru examenul de Bacalaureat?

 – Acum pentru bacalaureat nu pot spune că m-am pregătit intens. Am fost constantă în activitatea şcolară şi astfel nu a fost atât de dificil. Subiectele au fost, din punctul meu de vedere, relativ uşoare. Cei de la Minister au ţinut cu noi.  Mă bucur că am luat 10, aş fi cinică să spun că nu, însă a fost muncă, noroc şi sprijin din partea lui Dumnezeu. M am rugat întotdeauna să am putere să muncesc. Nu mi am dorit să fiu cea mai bună. Noţiunea de succes e una relativă, valoarea însă, calitatea de om şi de artist în cazul meu sunt esenţiale.

 – Ce planuri de viitor ai?

 – Pe viitor,  vreau să merg la Facultatea de Medicină la Târgu Mureş.  Sper să reuşesc. În două săptămâni voi avea admiterea iar de mâine voi începe din nou pregătirea. Vreau să devin un medic bun, să ajut lumea necondiţionat şi în acelaşi timp doresc să ajung un artist adevărat. Să îmi fac un loc în inima oamenilor. Voi lupta pe două fronturi aşadar, dar sunt încrezătoare că voi reuşi.

– Cum vezi viaţa în prezent?

-Văd viaţa precum o competiţie, dar nu cu alţii ci cu mine însumi,  deoarece vreau să îmi cunosc limitele  şi să le depăşesc. Doresc un progres nu rapid, ci încet, dar sigur.

– Ai mai vrea să adaugi ceva la final?

-Vreau neapărat să aduc mulţumiri profesorilor mei, care pe lângă învăţătură mi-au oferit exemple umane demne de urmat, în special domnului director Dan Balu şi părinţilor mei. Am avut două diriginte şi le iubesc în mod egal pe amândouă, Ana Comşa şi Iulia Tarko.

– Mulţumesc Ina, îţi urez mult, mult succes şi pe viitor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.

Vezi AICI varianta pentru Istorie

Vezi AICI baremul pentru Istorie

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

La data 16 august 2022, polițiștii din Aiud au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 48 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, violarea de domiciliu și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție.

În după amiaza zilei de 16 august, acesta ar fi spart ușa apartamentului în care locuiește soția sa și l-ar fi luat pe fiul lor, în vârstă de 5 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Aiud, prin care i-au fost impuse măsurile restrictive de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de soția sa și de reședința acesteia.

Incidentul a fost semnalat, prin 112, iar, în scurt timp, polițiștii au reușit să-l identifice, împreună cu minorul, într-un parc din municipiul Aiud.

Din primele cercetări, a rezultat că minorul nu a fost victima vreunei infracțiuni.

În cursul zilei de azi, 17 august, bărbatul va fi prezentat parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 17 august 2022, s-au înregistrat 33 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 16 august 2022, COVID-19 în Alba. 46 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre o femeie de 68 de ani, din Sântimbru, vaccinată și cu comorbidități.

Elit - Gustul Desăvârșit
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 57393 de persoane confirmate, 54552 persoane vindecate, 1.301 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 444 teste, 82 PCR, 362 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 486415 mai exact, 362159 de teste PCR și 124256 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 9
ABRUD – 1
AIUD – 1
BLAJ – 4
CUGIR – 1
SEBES – 3
BUCERDEA GRANOASA – 1
CISTEIU DE MURES – 1
JIDVEI – 2
MIRASLAU – 2
PIANU – 1

Cazuri de reinfectare:

AIUD – 1
BLAJ – 2
DAIA ROMANA – 2
MIRASLAU – 1
UNIREA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL BLAJ 20620 7.9 163
VALEA LUNGĂ 3114 7.71 24
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76866 7.19 553
CRICĂU 1956 6.13 12
CRĂCIUNELU DE JOS 2135 6.09 13
RÂMEŢ 499 6.01 3
ŞONA 4361 5.96 26
ÎNTREGALDE 548 5.47 3
RIMETEA 979 5.11 5
MUNICIPIUL AIUD 25045 4.91 123
MIHALŢ 3233 4.64 15
ORAŞ CUGIR 25310 4.54 115
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2262 4.42 10
ALMAŞU MARE 1187 4.21 5
ROŞIA MONTANĂ 2680 4.1 11
CUT 1259 3.97 5
RĂDEŞTI 1262 3.96 5
ARIEŞENI 1529 3.92 6
ORAŞ TEIUŞ 7136 3.92 28
OHABA 583 3.43 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 32864 3.35 110
ORAŞ OCNA MUREŞ 13809 3.11 43
SÂNCEL 2585 3.09 8
SÂNTIMBRU 3020 2.98 9
ORAŞ ZLATNA 7775 2.96 23
CIUGUD 3320 2.71 9
CÂLNIC 1933 2.59 5
DAIA ROMÂNĂ 3127 2.56 8
VINŢU DE JOS 5523 2.53 14
ORAŞ ABRUD 5152 2.52 13
IGHIU 7127 2.39 17
ORAŞ CÂMPENI 7124 2.39 17
ŞPRING 2547 2.36 6
CETATEA DE BALTĂ 3061 2.29 7
BLANDIANA 881 2.27 2
NOŞLAC 1812 2.21 4
SĂLCIUA 1366 2.2 3
HOREA 1900 2.11 4
GALDA DE JOS 4416 2.04 9
OCOLIŞ 492 2.03 1
DOŞTAT 1012 1.98 2
LUNCA MUREŞULUI 2540 1.97 5
CENADE 1051 1.9 2
ROŞIA DE SECAŞ 1582 1.9 3
JIDVEI 5297 1.89 10
SĂSCIORI 6476 1.85 12
METEŞ 2727 1.83 5
CIURULEASA 1121 1.78 2
HOPÂRTA 1143 1.75 2
LIVEZILE 1147 1.74 2
ŞIBOT 2332 1.72 4
UNIREA 4819 1.66 8
LOPADEA NOUĂ 2485 1.61 4
BUCIUM 1372 1.46 2
LUPŞA 2824 1.42 4
PIANU 3581 1.4 5
MOGOŞ 737 1.36 1
FĂRĂU 1492 1.34 2
STREMŢ 2411 1.24 3
POŞAGA 887 1.13 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3726 1.07 4
BERGHIN 1888 1.06 2
ŞUGAG 2842 1.06 3
MIRĂSLĂU 1952 1.02 2
BISTRA 4499 0.89 4
SĂLIŞTEA 2341 0.85 2
VADU MOŢILOR 1262 0.79 1
AVRAM IANCU 1412 0.71 1
VIDRA 1503 0.67 1
CERGĂU 1623 0.62 1
SOHODOL 1646 0.61 1
ALBAC 1937 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
GÂRBOVA 2134 0 0
GÂRDA DE SUS 1458 0 0
POIANA VADULUI 1035 0 0
PONOR 577 0 0
SCĂRIŞOARA 1483 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare