Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Exclusivitate: „Anii de liceu îi pot descrie în trei cuvinte: ambiţie, muncă,perseverenţă”- declară Ina Todoran, singura elevă din judeţul Alba cu media 10 la examenul de Bacalaureat

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ina Ioana Todoran este singura elevă din judeţul Alba care a obţinut media generală 10.00 la examenul de Bacalaureat. Este absolventă cu media 10 a Colegiului Naţional “I.M. Clain” din Blaj, profil matematică-informatică, intensiv limba engleză. Pe lângă faptul că este o elevă eminentă, Ina Todoran este şi solistă de muzică populară ardelenească, remarcându-se prin vocea sa deosebită, prin numeroasele premii obţinute la festivaluri de folclor din întreaga ţară. Cântă de la vârsta de 8 ani şi s-a născut în 1993, pe 24 august. A urmat 4 ani Şcoala Populară de Artă, Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, cu prof. de canto popular Leontina Fărcaş. Solista a moştenit talentul artistic din familie, bunicul său cântând la vioară, iar bunica sa fiind membră a corului bisericii. Cariera artistică a tinerei şi talentatei interprete s-a aflat încă de la început sub semnul succesului, mărturie stând premiile obţinute la concursurile de folclor, dintre care cel mai important este trofeul festivalului „Mamaia folclorică”.

            Având în vedere rezultatul de excepţie obţinut de Ina la BAC, am sunat-o astăzi şi am obţinut pentru dumneavoastră dragi cititori un interviu în exclusivitate.

 –   Felicitări Ina pentru succesul tău deosebit la examenul de Bacalaureat. Te-aş ruga să te prezinţi în câteva cuvinte pentru cititorii ziarului Unirea.

-Locuiesc la ţară, în comuna Crăciunelu de Jos, satul cu nume de sărbătoare”, aşa cum îl numesc în cântecele mele. Acest aspect cred că a contribuit mult în formarea mea ca om.  Am 18 ani, în 24 august voi împlini 19. Sunt născută în zodia fecioară, perfecţionista înrăită, meticuloasă şi cu un aspru simţ critic. În ceea ce priveşte anii de liceu, îi pot descrie în 3 cuvinte: ambiţie, muncă şi perseverenţă. Am avut marea şansă să fiu elevă a Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain, la Blaj, oraş renumit de unde a răsărit soarele românilor. Sunt mândră de asta şi o spun ori de câte ori am ocazia. Am chiar şi o poezie, cu care obişnuiam să mă prezint la festivalurile de folclor.

 ,,Io-s fată de pe Târnavă

 Şi tinereţea mi dragă

Îs înaltă, subţirică,

 Am ochi negri, gura mică

 Şi glasu de rândunică

 Îs din satu’ Crăciunel

 Unde-i vinu otonel

 Şi-s aproape de Jidvei

 De ţii minte vrei nu vrei

 Că doar toată lumea ştie

 De vestita podgorie.

Îmi stă bine când râd

Şi tare-mi place să cânt.

 Nime’ n lume nu mă-ntrece

Am la şcoală numai 10.

 – Ce ocupaţii sau pasiuni mai ai în activitatea extraşcolară?

 – Activitatea extraşcolară…Muzica pe pâine. M-a maturizat enorm, şi mă bucur. Îi mulţumesc neîncetat lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria pentru talentul pe care l-am primit. Scena este o altă lume, pentru artist una aspră dar frumoasă şi complexă, pentru public e fascinantă. Şcoala…am îmbinat-o cu eforturi. Cu cariera muzicală… a fost întra-devăr dificil, multă oboseală, însă am căpătat stăpânire de sine, o determinare şi o ambiţie de fier. Am ieşit şefă de promoţie, cu media 10 pe toţi anii de liceu.

 – Te-ai pregătit intens pentru examenul de Bacalaureat?

 – Acum pentru bacalaureat nu pot spune că m-am pregătit intens. Am fost constantă în activitatea şcolară şi astfel nu a fost atât de dificil. Subiectele au fost, din punctul meu de vedere, relativ uşoare. Cei de la Minister au ţinut cu noi.  Mă bucur că am luat 10, aş fi cinică să spun că nu, însă a fost muncă, noroc şi sprijin din partea lui Dumnezeu. M am rugat întotdeauna să am putere să muncesc. Nu mi am dorit să fiu cea mai bună. Noţiunea de succes e una relativă, valoarea însă, calitatea de om şi de artist în cazul meu sunt esenţiale.

 – Ce planuri de viitor ai?

 – Pe viitor,  vreau să merg la Facultatea de Medicină la Târgu Mureş.  Sper să reuşesc. În două săptămâni voi avea admiterea iar de mâine voi începe din nou pregătirea. Vreau să devin un medic bun, să ajut lumea necondiţionat şi în acelaşi timp doresc să ajung un artist adevărat. Să îmi fac un loc în inima oamenilor. Voi lupta pe două fronturi aşadar, dar sunt încrezătoare că voi reuşi.

– Cum vezi viaţa în prezent?

-Văd viaţa precum o competiţie, dar nu cu alţii ci cu mine însumi,  deoarece vreau să îmi cunosc limitele  şi să le depăşesc. Doresc un progres nu rapid, ci încet, dar sigur.

– Ai mai vrea să adaugi ceva la final?

-Vreau neapărat să aduc mulţumiri profesorilor mei, care pe lângă învăţătură mi-au oferit exemple umane demne de urmat, în special domnului director Dan Balu şi părinţilor mei. Am avut două diriginte şi le iubesc în mod egal pe amândouă, Ana Comşa şi Iulia Tarko.

– Mulţumesc Ina, îţi urez mult, mult succes şi pe viitor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea