Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

EXCLUSIV! VIDEO: Mărturia șocantă a victimei lui Nicolae Sântimbrean vicepreședintele TNL la nivel național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Scandalul “Nicolae Sântimbrean”, izbucnit în urma documentelor publicate în ziarul “Unirea” despre trecutul “penal” al vicepreședintelui Tineretului Național Liberal la nivel național, continuă cu mărturia șocantă a celui care a fost în urmă cu 12 ani victima lui Nicolae Sântimbrean,  pe vremea când acesta era polițist la Postul de poliție din Cenade.

 „M-a legat şi bătut ca să recunosc o faptă pe care nu am făcut-o”

Bărbatul care în vara anului 2000 a fost anchetat de liberalul Nicolae Sântimbrean, pe atunci tânăr agent la Postul de Poliţie Cenade, se numeşte Aurel Muntean (FOTO) şi locuieşte în satul Ţapu, comuna Micăsasa, din judeţul Sibiu. Deşi de la acel moment au trecut mai bine de zece ani, bărbatul, acum în vârstă de 39 de ani, îşi aminteşte cu lux de amănunte cum a fost torturat o noapte întreagă de şeful de post de la Cenade şi de ajutorul său, poliţistul Nicolae Sântimbrean, pentru a recunoaşte că este autorul unui furt pe care nu îl comisese.

Elit - Gustul Desăvârșit

A ales să-şi facă publică povestea când a aflat, prin intermediul ziarului Unirea, că cel care l-a torturat să recunoască un furt pe care nu îl comisese, este propus şi susţinut de PNL (n.r. – partid care începând cu prigoana comunistă a liderilor liberali de după 1947 a fost distrus la propriu de astfel de torţionari) pentru o funcţie publică plătită cu zeci de mii de lei din banii tuturor, adică pentru şefia Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU). Acest lucru l-a revoltat.

„Eu locuiesc şi am locuit dintotdeauna în localitatea Ţapu, comuna Micăsasa, din Sibiu. În vara anului 2000 am avut o treabă la Cenade, la un prieten de-al meu cu care apoi am mers într-un bar din localitate să bem o bere. Câtva timp mai târziu, era cândva în toamnă, am primit vorbă prin cineva să mă prezint la postul de poliţie din Cenade. Mi s-a spus că este vorba despre un furt. Odată ajuns acolo, şeful de post Nicolae Suciu şi agentul Nicolae Sântimbrean au încercat să mă convingă să dau o declaraţie cum că eu aş fi autorul furtului comis din bufetul comunal de unde se furaseră ţigări şi băutură.

M-au ameninţat că dacă nu declar ce îmi spun ei, mă vor duce la poliţie, la Blaj, unde îmi vor da mandat de arestare. Au început apoi să mă bată cu bulanul în palmă şi când au văzut că în continuare nu vreau să recunosc m-au dus într-o altă cameră unde m-au pus să mă descalţ şi mi-au dat la tălpi cu o bâtă de baseball. M-au dus apoi din nou să dau declaraţii cum că aş fi făcut fapta, însă eu nu am putut face asta ştiind că sunt nevinovat şi am susţinut în continuare că sunt nevinovat.

 M-au pus să stau în genunchi pe marginea patului şi cu bâta de baseball îmi dădeau în tălpi. Când mă lăsa Suciu, mă lua Sântimbrean şi tot aşa până noaptea târziu. Toate bătăile au durat de la ora 3 după-masa până noaptea la ora 2.00-3.00. În tot acest timp, tatăl meu, văzând că nu mai ajung acasă, a sunat la postul de poliţie Cenade şi a întrebat dacă sunt acolo iar cei doi poliţişti l-au minţit şi i-au spus că am plecat. Tot văzând că nu mai ajung, tatăl şi cumnatul meu au venit la Postul de poliţie unde au ajuns pe la ora 2.30 – 3.00 noaptea. Atunci le-am spus să nu mă lase acolo pentru că până dimineaţa poliţiştii mă vor nenoroci în bătaie. Tatăl meu văzând că am mâinile roşii şi dându-şi seama că am fost bătut, le-a cerut celor doi poliţişti să nu mai dea în mine. Atunci bătăile au încetat (…)

După ce m-au bătut în tălpi, m-au legat cu cătuşele de un grilaj de fier cu o mână cât mai sus pentru a putea sta pe picioare deoarece eu le-am spus că nu mă pot ţine pe picioare din cauza durerilor pe care le simţeam în tălpi. Şi tot aşa, mă legau, apoi după o perioadă mă dezlegau şi mă duceau din nou în cealaltă cameră ca să dau declaraţii aşa cum voiau ei. (…) În cele din urmă s-a dovedit că adevăraţii făptaşi erau nişte ţigani din Cenade”, a povestit Aurel Muntean.

Bărbatul anchetat de Sântimbrean a spus că, deşi instanţa i-a făcut dreptate cu zece ani în urmă şi i-a condamnat pe cei doi poliţişti la închisoare cu suspendare şi plata a 20 de milioane de lei vechi daune morale, el nu a primit niciun ban. „După cele păţite am depus o plângere împotriva celor doi poliţişti care au şi fost apoi suspendaţi din poliţie. Ei au fost trimişi în judecată, însă eu nu mi-am permis să-mi angajez un avocat care să mă reprezinte, decât în prima fază de judecată. Apoi nici nu ştiu ce s-a mai întâmplat. Am avut alte probleme, am plecat la muncă în Germania şi nu am mai avut cum să mă interesez de urmări şi nici nu am primit vreo înştiinţare la domiciliu. Consider că un astfel de om ca Sântimbrean, care bate oameni nevinovaţi şi nu respectă o hotărâre judecătorească, nu are dreptul să ocupe vreo funcţie publică”, a adăugat Aurel Muntean.

După ce a fost suspendat din poliţie, Nicolae Sântimbrean a intrat în politică şi a deţinut funcţii în administraţia judeţeană. În vârstă de 36 de ani, Sântimbrean este vicepreşedinte al tineretului PNL la nivel naţional. El este un apropiat al deputatului liberal Dan Simedru, conducând cabinetul acestuia în perioada în care a fost prefect. Sântimbrean a fost consilier şi al deputatului PNL Călin Potor. El nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu declaraţiile făcute de victima sa. Aurel Muntean spune că deşi justiţia i-a obligat pe cei doi, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, să-i plătească despăgubiri morale în valoare de 20 de milioane de lei vechi, nu a văzut niciun leu nici până în zi de azi.

Vizibil afectat (n.a. transpira și se bloca) retrăind experiența traumatică din urmă cu 12 ani, Aurel a mărturisit ce îi trecea prin cap, în unele momente ale anchetei, sugerând cel mai bine disperarea la care ajunsese în urma “tratamentului” celor doi polițiști. Sub imperiul sentimentului nedreptății la care era supus, acesta a povestit că își imaginează cum pune mâna pe un scaun și cu ultimele puteri îi lovește pe cei doi anchetatori în cap, iar astfel coșmarul se va sfârși. Nu a făcut-o, și mulțumește și acum lui Dumnezeu că i-a dat forța să îndure nedreptatea din acele momente.

Chiar dacă în cazul lui Nicolae Sântimbrean a intervenit reabilitarea, aceasta are doar efecte  asupra responsabilității juridice, nu și asupra responsabilității morale. Într-o țară civilizată, în urma dezvăluirilor făcute în presă despre conduita morală și profesională a lui Sântimbreanu, ar fi urmat demisia acestuia din fruntea organizației TNL la nivel național și anunțarea retragerii candidaturii de la șefia unei instituții cum este POS DRU, respectiv retragerea oricărui sprijin politic din partea PNL.

Sloganul TNL “Dreptate până la capăt” ar trebui să se aplice și în cazul liderilor săi, nu doar în ceea ce ne privește pe noi, cei mulți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Alba Iulia Music & Film Festival 2022 debutează astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se deschiderea oficială a manifestărilor și concertul Corinei Chiriac.

CITEȘTE ȘI: 19-21 august 2022| PROGRAMUL Alba Iulia Music & Film Festival: Filme, concerte live și invitați de marcă, în Cetatea Alba Carolina

Sute de persoane erau prezente în Piața Cetății pentru a se bucura de spectacol și de filme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă.

VINERI 19 AUGUST

Piața Cetății
20:00-Deschiderea oficială a festivalului: concert Corina Chiriac

21:00– FILM: Cel mai tare șef (The Good Boss), 2021, Spania, regia: Fernando León de Arano/ 1h 56

Piața Vestică
21:00– FILM: Nunți, botezuri, înmormântări, 2022, România, regia: Alexandru Lustig / 2h1min.

Esplanada Obeliscului
20:45– FILM: Capra cu trei iezi, 2022, România, regia: Victor Canache / 1h 23min.

Grădina Cetății
21:00– FILM: Insula, 2021, România, regia: Anca Damian/ 1h 24min.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane de lei pentru restul de executat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane pentru restul de executat

Lucrările la lotul 1 al drumului județean 107I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean, vor fi reluate în curând.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuție de lucrări pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ 107 I : Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu)“/ Lot 1 – rest de executat.

Valoarea totală estimată este de 127.271.770,22 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Judeţean Alba a reziliat în urmă cu trei luni contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”, motivul principal fiind reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

Lucrările pe acest tronson de drum în lungime de 43.510 km constau în:

– Reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice.
– Construire/reabilitare poduri și podețe
– Preluarea apelor pluviale printr-o reţea de canalizare din conducta cu diametrul D = 500 mm şi guri de scurgere cu sifon si depozit
– Execuție șanțuri și rigole din pământ sau pereate
– Consolidare corp drum cu zid de sprijin și rigolă ramforsată
– Montare parapeți flexibili pe fundații izolate/adâncite
– Semnalizare orizontală și verticală
– Accese la proprietăți
– Amenajare drumuri laterale
– Amenajare piste de bicicliști și trotuare
– 9 staţii noi de autobuz.

”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.

Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 22 august, la ora 16:00.

COD GALBEN

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea