Rămâi conectat

Ştirea zilei

EXCLUSIV! VIDEO: Mărturia șocantă a victimei lui Nicolae Sântimbrean vicepreședintele TNL la nivel național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scandalul “Nicolae Sântimbrean”, izbucnit în urma documentelor publicate în ziarul “Unirea” despre trecutul “penal” al vicepreședintelui Tineretului Național Liberal la nivel național, continuă cu mărturia șocantă a celui care a fost în urmă cu 12 ani victima lui Nicolae Sântimbrean,  pe vremea când acesta era polițist la Postul de poliție din Cenade.

 „M-a legat şi bătut ca să recunosc o faptă pe care nu am făcut-o”

Bărbatul care în vara anului 2000 a fost anchetat de liberalul Nicolae Sântimbrean, pe atunci tânăr agent la Postul de Poliţie Cenade, se numeşte Aurel Muntean (FOTO) şi locuieşte în satul Ţapu, comuna Micăsasa, din judeţul Sibiu. Deşi de la acel moment au trecut mai bine de zece ani, bărbatul, acum în vârstă de 39 de ani, îşi aminteşte cu lux de amănunte cum a fost torturat o noapte întreagă de şeful de post de la Cenade şi de ajutorul său, poliţistul Nicolae Sântimbrean, pentru a recunoaşte că este autorul unui furt pe care nu îl comisese.

Elit - Gustul Desăvârșit

A ales să-şi facă publică povestea când a aflat, prin intermediul ziarului Unirea, că cel care l-a torturat să recunoască un furt pe care nu îl comisese, este propus şi susţinut de PNL (n.r. – partid care începând cu prigoana comunistă a liderilor liberali de după 1947 a fost distrus la propriu de astfel de torţionari) pentru o funcţie publică plătită cu zeci de mii de lei din banii tuturor, adică pentru şefia Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU). Acest lucru l-a revoltat.

„Eu locuiesc şi am locuit dintotdeauna în localitatea Ţapu, comuna Micăsasa, din Sibiu. În vara anului 2000 am avut o treabă la Cenade, la un prieten de-al meu cu care apoi am mers într-un bar din localitate să bem o bere. Câtva timp mai târziu, era cândva în toamnă, am primit vorbă prin cineva să mă prezint la postul de poliţie din Cenade. Mi s-a spus că este vorba despre un furt. Odată ajuns acolo, şeful de post Nicolae Suciu şi agentul Nicolae Sântimbrean au încercat să mă convingă să dau o declaraţie cum că eu aş fi autorul furtului comis din bufetul comunal de unde se furaseră ţigări şi băutură.

M-au ameninţat că dacă nu declar ce îmi spun ei, mă vor duce la poliţie, la Blaj, unde îmi vor da mandat de arestare. Au început apoi să mă bată cu bulanul în palmă şi când au văzut că în continuare nu vreau să recunosc m-au dus într-o altă cameră unde m-au pus să mă descalţ şi mi-au dat la tălpi cu o bâtă de baseball. M-au dus apoi din nou să dau declaraţii cum că aş fi făcut fapta, însă eu nu am putut face asta ştiind că sunt nevinovat şi am susţinut în continuare că sunt nevinovat.

 M-au pus să stau în genunchi pe marginea patului şi cu bâta de baseball îmi dădeau în tălpi. Când mă lăsa Suciu, mă lua Sântimbrean şi tot aşa până noaptea târziu. Toate bătăile au durat de la ora 3 după-masa până noaptea la ora 2.00-3.00. În tot acest timp, tatăl meu, văzând că nu mai ajung acasă, a sunat la postul de poliţie Cenade şi a întrebat dacă sunt acolo iar cei doi poliţişti l-au minţit şi i-au spus că am plecat. Tot văzând că nu mai ajung, tatăl şi cumnatul meu au venit la Postul de poliţie unde au ajuns pe la ora 2.30 – 3.00 noaptea. Atunci le-am spus să nu mă lase acolo pentru că până dimineaţa poliţiştii mă vor nenoroci în bătaie. Tatăl meu văzând că am mâinile roşii şi dându-şi seama că am fost bătut, le-a cerut celor doi poliţişti să nu mai dea în mine. Atunci bătăile au încetat (…)

După ce m-au bătut în tălpi, m-au legat cu cătuşele de un grilaj de fier cu o mână cât mai sus pentru a putea sta pe picioare deoarece eu le-am spus că nu mă pot ţine pe picioare din cauza durerilor pe care le simţeam în tălpi. Şi tot aşa, mă legau, apoi după o perioadă mă dezlegau şi mă duceau din nou în cealaltă cameră ca să dau declaraţii aşa cum voiau ei. (…) În cele din urmă s-a dovedit că adevăraţii făptaşi erau nişte ţigani din Cenade”, a povestit Aurel Muntean.

Bărbatul anchetat de Sântimbrean a spus că, deşi instanţa i-a făcut dreptate cu zece ani în urmă şi i-a condamnat pe cei doi poliţişti la închisoare cu suspendare şi plata a 20 de milioane de lei vechi daune morale, el nu a primit niciun ban. „După cele păţite am depus o plângere împotriva celor doi poliţişti care au şi fost apoi suspendaţi din poliţie. Ei au fost trimişi în judecată, însă eu nu mi-am permis să-mi angajez un avocat care să mă reprezinte, decât în prima fază de judecată. Apoi nici nu ştiu ce s-a mai întâmplat. Am avut alte probleme, am plecat la muncă în Germania şi nu am mai avut cum să mă interesez de urmări şi nici nu am primit vreo înştiinţare la domiciliu. Consider că un astfel de om ca Sântimbrean, care bate oameni nevinovaţi şi nu respectă o hotărâre judecătorească, nu are dreptul să ocupe vreo funcţie publică”, a adăugat Aurel Muntean.

După ce a fost suspendat din poliţie, Nicolae Sântimbrean a intrat în politică şi a deţinut funcţii în administraţia judeţeană. În vârstă de 36 de ani, Sântimbrean este vicepreşedinte al tineretului PNL la nivel naţional. El este un apropiat al deputatului liberal Dan Simedru, conducând cabinetul acestuia în perioada în care a fost prefect. Sântimbrean a fost consilier şi al deputatului PNL Călin Potor. El nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu declaraţiile făcute de victima sa. Aurel Muntean spune că deşi justiţia i-a obligat pe cei doi, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, să-i plătească despăgubiri morale în valoare de 20 de milioane de lei vechi, nu a văzut niciun leu nici până în zi de azi.

Vizibil afectat (n.a. transpira și se bloca) retrăind experiența traumatică din urmă cu 12 ani, Aurel a mărturisit ce îi trecea prin cap, în unele momente ale anchetei, sugerând cel mai bine disperarea la care ajunsese în urma “tratamentului” celor doi polițiști. Sub imperiul sentimentului nedreptății la care era supus, acesta a povestit că își imaginează cum pune mâna pe un scaun și cu ultimele puteri îi lovește pe cei doi anchetatori în cap, iar astfel coșmarul se va sfârși. Nu a făcut-o, și mulțumește și acum lui Dumnezeu că i-a dat forța să îndure nedreptatea din acele momente.

Chiar dacă în cazul lui Nicolae Sântimbrean a intervenit reabilitarea, aceasta are doar efecte  asupra responsabilității juridice, nu și asupra responsabilității morale. Într-o țară civilizată, în urma dezvăluirilor făcute în presă despre conduita morală și profesională a lui Sântimbreanu, ar fi urmat demisia acestuia din fruntea organizației TNL la nivel național și anunțarea retragerii candidaturii de la șefia unei instituții cum este POS DRU, respectiv retragerea oricărui sprijin politic din partea PNL.

Sloganul TNL “Dreptate până la capăt” ar trebui să se aplice și în cazul liderilor săi, nu doar în ceea ce ne privește pe noi, cei mulți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.

Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”

Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.

În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.

Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:

1. Procesul penal

1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).

2. Procesul non-penal

2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș.

La data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, un bărbat de 29 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș, a surprins și accidentat un bărbat de 61 de ani, din comuna Roșia Montană, care circula pe o bicicletă, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât conducătorul auto cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele cazuri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare