Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele
Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a fost deja depus la Senat, iar prin modificare, cetățenii ar avea dreptul de a mai da cel puțin o probă încă o dată. Pentru a deveni lege, documentul mai are nevoie de aprobare în Parlament.
Pentru toți cei care au obținut note mici și au nevoie de medie pentru admiterea la facultate, este o veste excelentă. Ar putea fi o premieră în învățământul românesc, prin care mii de tineri să nu mai depindă de un rezultat luat la 18, 19 ani, când nu conștientizau importanța examenului. Mai mult de atât, pentru a da o șansă reală și nu un regret și mai mare, dacă nota obținută este mai mică, nu va fi luată în considerare.
Propunerea legislativă a fost deja înregistrată în Senat, pe data de 16 aprilie. Susținătorii săi, deputați și senatori de la USR, care au explicat cum americanii au implementat deja măsura pentru SAT, un fel de Bacalaureat:
Citește și: BACALAUREAT 2024: Schimbările pe care Ministerul Educaţiei vrea să le facă pentru elevii din anul terminal
„Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să își reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, se arată în propunere.
Modificarea pentru Bacalaureat ar schimba legea învățământului preuniversitar
În cazul în care propunerea va fi adoptată și transformată în lege de Klaus Iohannis, ar adaugă următoarele aliniate la legea actuală:
„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți În anul 2025 în România se vor elibera primele buletine cu cip. Măsura este una controversată în rândul românilor, mulți considerând prezența unui cip pe buletin ca un semn că ar fi marcați. Citește și: Cum să îți faci un alt act de […]