Evaziunea fiscală va fi pedepsită mult mai aspru: 6 ani de închisoare dacă refuzi să prezinți la control documentele firmei
Un proiect de act normativ privind modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost adoptat recent de deputati, in calitate de camera decizională.
Potrivit noilor reglementări, contribuabilii care nu respecta regulile fiscale vor fi pedepsiți mult mai aspru decât până acum, aceștia riscând pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu”, “impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri” sau “retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa”.
Noile reglementări legislative prevăd de asemenea majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. În cazul unui prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 5 ani (în prezent, limita maximă este de 2 ani). Dacă prejudiciile depășesc suma de 500.000 de euro, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 7 ani (de la 3 ani cât este în prezent).
Proiectul de lege mai trebuie să fie promulgat de catre presedintele Romaniei si să fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a-și produce efectele.
Noile prevederi aprobate recent adoptate de Camera Deputaților – articolele din Legea nr. 241/2005, modificate după cum urmează:
Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.
Prevederea actuala: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei (…)
Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.
Prevederea actuala: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)
Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.
Prevederea actuala: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)
Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Prevederea actuala: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda (…)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată